Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Číně kvete obchod s lidskými orgány, předhazuje Zemanovi Adamová

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. ledna 2016
21:01

Kvůli cestám hlavy státu do nejlidnatější země světa a opomíjení lidských práv pozvala místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová do Poslanecké sněmovny amerického novináře Ethana Gutmanna. Ten odhalil kšeftování s orgány politických oponentů v Číně. Lékaři podle něj už dokonce odebírají části těl zdravým lidem. "Nejčastěji jsou to stoupenci duchovního hnutí Fa-lun-kung," říká Gutmann.

"Prezident Zeman, když jede na návštěvu Číny, tak hovoří v tamních médiích o tom, že se chce inspirovat tamní společností. V tomto směru je důležité, abychom nezapomínali na to, co se v Číně děje," řekla Blesk.cz Adamová. Zároveň poukazuje na to, co prezidentovým kritikům na cestách do komunistické země vadí.

"Je určitě dobré s ní zachovávat ekonomickou spolupráci, ale nezapomínat na to, že je tam velký problém s dodržováním lidských práv," dodává jedna ze tří žen ve vedení TOP 09.

Americký novinář Gutmann se v úterý zúčasnil jednání Podvýboru pro lidská práva, na který byli ale tentokrát pozváni všichni poslanci, nejen jeho členové. "Aby podal svědectví o tom, co se v Číně děje, a zároveň o tom, čím se chce tedy náš prezident inspirovat," vysvětluje Adamová.

Lidská práva Češi vždycky zdůrazňovali, Zeman prý ne

I během návštěvy zahraniční podnikatelské delegace je podle Adamové běžné, že řeč přijde i na společenské otázky. "V naší zahraniční politice byla otázka lidských práv vždycky silně přítomna. Pan prezident se ale rozhodl na ně úplně zapomenout," poznamenala Adamová s tím, že by měli i běžní Číňané vidět, že jejich osud není v zahraničí lhostejný.

"U současného prezidenta je to programové opomíjení politiky lidských práv," myslí si místopředsedkyně pravicové strany a odmítá, že by měl Miloš Zeman strach z toho, že by Česko přišlo o výhodné obchody. "Komu jinému má příslušet diskuze o takovýchto tématech, když ne prezidentovi republiky, která si sama prošla nelehkým historickým vývojem," zakončila 31letá politička.

Stop "orgánové turistice"

"Na to téma jsem narazil vlastně náhodou. Že se jedná masově o členy hnutí Fa-lun-kung, na to jsem přišel během rozhovorů se svědky i některými lékaři," přiznává Gutmann, který výpovědi svědků sepsal do knihy s názvem Jatka.

Jeho odpověď na to, co může svět dělat s tím, aby tato zvěrstva v Číně přestala má americký novinář v rozhovoru pro Blesk.cz pohotovou odpověď. "Být jako Izrael nebo Tchaj-wan. Tyto státy zakázaly výměnu orgánů s Čínou včetně toho, aby tam lidé jezdili za transplantacemi na vlastní pěst," říká Gutmann.

"Nemůžeme Čínu obsadit, nemůžeme ji dokonce ani kontrolovat, ale můžeme minimalizovat naše vlastní provinění. Protože velké peníze, které se v těchto obchodech točí, pocházejí jen od zahraničních 'orgánových' turistů. Evropana stojí nová ledvina kolem 50 tisíc eur (téměř 1,5 mil. Kč – pozn. red.), ale Číňan by zaplatil jen tři tisíce eur (85 tisíc Kč – pozn. red.)," poukazuje na vinu dalších států Gutmann.

Novinář má jasno i v tom, kam jdou peníze ze "zneškodněných politických oponentů" – do armády, tedy do výzbroje a techniky, kterou na náměstí Nebeského klidu loni obdivoval i prezident České republiky. Jako jediný ze státníků Západu.

dumik ( 15. července 2016 07:10 )

a kdopak ty orgány kupuje? kampak se asi vyvážejí, orgány, i malé děti k "adopci"? myslím, že to lehce odhadneme.

MilanKajinek ( 14. ledna 2016 23:11 )

Vážení autoři článku - tématem se zabývám již sedm let. Děkuji Vám za zveřejnění informací. Samozřejmě i když poněkud bulvárním způsobem, ale je dobré, že se alespoň o tématu informuje. Pročítal jsem řadu výpovědí a vyšetřovacích zpráv OSN, zprávu "Bloody Hravest" od kanadských právníků i knihu "The Slaughter" od Ethana Gutmanna. I když se tématu věnovali jak aktivisté a lidsko-právní organizace, Evropský parlament a podobně, ještě není obecně známé a lidé zatím netuší co za tím stojí. Sám za sebe říkám, že za tím stojí skutečné příběhy lidí, kteří si prošli pronásledování totalitním režimem v Číně. Některé z nich jsem potkal a dělal s nimi rozhovory. Pokud se v tom snaží někdo vidět politiku, je úplně vedle. Ten článek je politický - členka jedné strany upozorňuje prezidenta - ale chápu to tak, že to je jen způsob jak téma zviditelnit, aby se lidé alespoň touto formou o celé věci něco dozvěděli. Takže díky za snahu.

avina ( 13. ledna 2016 09:22 )

Ta baba vypadá jako muž- homouš s klipsy. Zvolila si zajímavé téma, když nyní "jede" migrace. Kdo platil pobyt pozvaného? Jaký byl záměr návštěvy- přátelství?! Čína a Česko- nesrovnatelné země rozlohou, ekonomikou...Bylo po debatě pohoštění ?!

jarypadlo ( 13. ledna 2016 08:59 )

Když obchod s orgány kvete v Číně a píšou to z USA,není daleko doba kdy nám bude EU nařizovat toleranci a obětavost i s orgány a žádat kvóty kolik ledvin nebo srdcí,možná i hrozit zastavením dotací.Repelos dole-správně!

villi ( 13. ledna 2016 04:37 )

A CO PŘÍPAD KRAMNÝ?? VNITŘNOSTI ZŮSTALY V EGYPTĚ !!! NEKRYJEME NÁHODOU OBCHOD S LIDSKÝMI ORGÁNY??? PROČ NEŽALUJEM EGYPT??!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa