Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Orlík (dočasně) nasuchu: Hladina klesla až o 12 metrů!

Autor: František Prachař - 
28. září 2015
13:28

Šedesát osm kilometrů na Vltavě, dvacet tři na Otavě a sedm kilometrů na Lužnici – tak daleko sahá voda přehrady Orlík od její hráze. Přesněji řečeno – sahala. Dnes se hladina naší nejznámější umělé nádrže propadla o osm až dvanáct metrů a místy připomíná polovyschlý kaňon. Proč?

Na prudce kleslou přehradu se chodí dívat desítky lidí. Suchou nohou se dá vstoupit – bahno už vyschlo a ztvrdlo – až tam, kde před zhruba dvěma měsíci ještě plavaly ryby a člověk by dna nedosáhl.

Tiskový mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán neskrývá, že situace dobrá není. „Už jsme zaznamenali celou řadu fám a domněnek, proč je hladina tak nízko. Jediným důvodem jejího poklesu je současné sucho.“ Orlík totiž není možné posuzovat samostatně. Je součástí vltavské přehradní kaskády, která – díky svému propojení – slouží hlavně v období sucha jako zásobárna vody.

„A plní ji výborně, zcela tak, jak to bylo v době jejího návrhu očekáváno,“ dodává mluvčí Roldán. Hlavním účelem a posláním kaskády je podle jeho slov zabezpečení průtoku 40 m3 za vteřinu u Vraného. Vltava tak dává dost vody městům a díky její stálé hladině jsou v pořádku i hygienické a jiné limity – například funkce čističek. Rekreace, rybaření nebo vodní sporty mají za sucha smůlu, musejí ustoupit.

Do Orlíku přitéká méně vody, než z něho – kvůli nutnému zmíněnému průtoku 40 m3 za vteřinu – odtéká, proto jeho hladina klesá. Může se postupně vyprázdnit až po kótu 334,60 m. n. mořem (hladina by byla níž o 19 metrů), pak se pokles vody zastaví a na řadu přijdou Slapy.

Tam může hladina klesnout na úroveň 246,60 m. n. mořem (hladina by byla níž o 24 metrů) a pak přijde zase na řadu Orlík – až k minimálnímu zásobnímu prostoru 329,60 m. n. mořem (hladina by byla níž o 24 metrů). Za tohoto stavu zasáhne Lipno, které se dá označit za trumf vodohospodářů. Voda z něj dosud vždy zachránila situaci a sucho na toku Vltavy nikdy nebylo vražedné.

Břehy Orlíku jsou teď plné rybářů. Pokles vody zmenšil prostor rybám, a protože s nastupujícím podzimem ubývá dravcům potrava v podobě malých ryb – plotic, bělic, cejnků i okounků – berou štiky i candáti mnohem líp než v létě. Proto si také téměř každý rybář s sebou k vodě nese plastový kbelík s nástražními rybkami. Úlovky ale nepřiznávají, nejčastěji odpoví: „Kdepak, sedím tu už druhý den a ani ťuk.“

Jenomže jejich hromadné stěhování k vodě a mnohde obležené břehy svědčí o něčem jiném. Alespoň jim pokles hladiny starosti nedělá. Dokud nepřijdou podzimní deště, na které spousta lidí spoléhá.

gabreta ( 28. září 2015 19:31 )

Orlík je součástí Vltavské kaskády „A plní ji výborně, zcela tak, jak to bylo v době jejího návrhu očekáváno,“. Že by bolševik udělal něco dobře?

moiaza ( 28. září 2015 14:38 )

 A začnou se objevovat sudy. ODS bude otvírat svou pravou tvář.

andorea ( 28. září 2015 14:16 )

Jestli ani tuto zimu nebude sníh, tak bude brzy nouze o vodu.

Zobrazit celou diskusi