Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Světové rybářské rekordy: Sumec velký jako auto, kapr o rozměrech prasete

Autor: Petr Šour - 
31. července 2015
06:05

Není na světě větších pohádkářů, než jsou rybáři. A ti čeští v této oblasti hrají prim. Možná i proto se u nás nevedou oficiální statistiky o největších rybích úlovcích. Jsou ale dva rekordy, o nichž nikdo nepochybuje!

Kdykoli se na odborných rybářských stránkách objeví snímky trofejních kusů, najdou se okamžitě hlasy, které takový úlovek zpochybní. Nevěřící Tomášové se takto vysmívali i největšímu sumci na světě ulovenému na udici.

Vytáhl ho italský opravář autobusů Dino Ferrari na řece Pád. Dravec měřil 2,7 metru a vážil 127 kg! Boj s obří rybou trval 40 minut. Pak si Dino nechal na památku udělat pár fotek a tvora pustil.

Prestižní je taky světový kaprařský rekord. A ten od letošního května patří Tomáši Kristovi z jihomoravských Milotic. Gigantického šupináče, který přepsal rybářské tabulky, vytáhl z jezera u Tapolce poblíž Balatonu. Měřil 125 cm a vážil bez pár deka 48 kilo!

Kapra, kterému je určitě přes 20 let, chytil na boilies na bázi kukuřice. „Úplně mnou otřáslo, když se ta obluda dva metry před námi vynořila z vody,“ popsal souboj s velikánem, který, jak velí nepsaný rybářský zákon, skončil znovu ve vodě.

Další kapitální úlovky:

  • Úhoř říční 123 cm, 5,38 kg (Německo 1960). (Na Orlíku je ale hlášený i šestikilový úhoř.)
  • Štika 130 cm, 21 kg (Nizozemsko 2008)
  • Candát 97 cm, 11 kg (Francie 2009)
  • Rybářská příručka Blesku Rybářská příručka Blesku | Blesk

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi