Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Sedm receptů na ranní kocovinu. Káva nepomůže, s léky opatrně

Kocovina? Víme, jak na ni
Kocovina? Víme, jak na ni  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
24. srpna 2015
06:30

Máte po bujarém víkendu těžké pondělní ráno? Pokud chcete být zase rychle ve formě a fit v práci, přinášíme vám sedm tipů, jak se s nevolností rychle vypořádat.

Za kocovinu může hlavně nedostatek vody, minerálů a vitamínů, které se z těla vylučují úměrně s množstvím vypitého alkoholu. Je to chemická reakce těla, která vzniká při odbourávání alkoholu. Organismus ho přeměňuje na acetaldehyd a potřebuje k tomu velké množství vody.

Acetaldehyd poškozuje játra a spolu s nedostatkem minerálů a vitamínů způsobuje nevolnost.

Za bolest hlavy může natahování vody do mozkových buněk, které mění svůj objem a roztahují se. To zapříčiní rozpínání mozku, což se projeví pořádným „bolehlavem“.

Dalším znakem kocoviny je snížená hladina krevního cukru. Játra se totiž soustřeďují na odbourávání alkoholu a nemají tolik času na uvolňování cukru do krve.

Pokud u vás zaručené rady, jak předejít kocovině, selhaly, nezbývá vám než zkusit klasické, i ty méně známé „vyprošťovací“ metody.

Malé pivo po ránu?

Někdo preferuje kocovinu přepít. To nezkoušejte, ale dejte si po propité noci malé pivo. Mohlo by vám pomoci a nevylučují to ani lékaři. Pivo tlumí hlad receptorů dožadujících se dalšího alkoholu. A zároveň dodá tělu tekutiny a ionty, které se z těla vyplavily kvůli pití.

Voda je nejlepší

Tělo potřebuje tekutiny. Pijte velké množství vlažné vody nebo bylinkový čaj oslazený medem. Pomůže i zázvorová limonáda nebo výluh ze zázvoru, který uklidní žaludek.

Čerstvý vzduch pomůže

Pokud nemáte migrénu a kocovinu takovou, že nemůžete vstát z postele, běžte na procházku nebo se věnujte lehčímu sportu, dojde k okysličení krve. Pokud ovšem máte těžkou kocovinu, dopřejte si spánek. Tedy pokud nejste v práci.

Polévka je grunt

Klasická česnečka nebo silný domácí vývar z kvalitního masa dodá tělu také cenné tekutiny. Česnek zklidňuje žaludek, dodává minerály, energii a soli. Někdo nedá dopustit na zavináče nebo nakládané okurky. Tělo si zkrátka samo řekne, co potřebuje.

Káva nepomůže

Káva a nápoje s kofeinem sice tlumí únavu, ale podporují dehydrataci organismu. Navíc káva je kyselá a to vašemu překyselenému žaludku rozhodně nepomůže.

Zkuste to bez tablet

Ačkoliv vás to bude svádět, zkuste nepolykat aspirin nebo ibuprofen, zvláště pokud se vám zvedá žaludek. Léky tyto problémy jen zhorší. „Léky bych raději nedoporučoval, je to další zátěž pro zažívací trakt. Lidé s nimi přitom často zahánějí kocovinu v dávkách větších, než jsou ty obecně doporučované. Berou si třeba dvě nebo dokonce tři čtyřistamiligramové pilulky, což je silná dávka,“ varuje biochemik Tomáš Zima.

Babská rada

Jeden z receptů, který by vás měl postavit na nohy, je směs ze syrového vajíčka s octem a solí, doplněná ostrým kečupem. Tento koktejl je ale jen pro otrlé povahy.

doktormediciny ( 24. srpna 2015 09:40 )

S timk odbouravanim mineralu je to asi pravda.,Ovsem hlavne se odbourava draslik/ Kalium/* a to je hojně obsazene v okurkach. proto kysele okurky po flamu. Vypada to, ze clanek psal diletant

salto ( 24. srpna 2015 09:28 )

Když umíš chlastat, tak musíš umět i trpět - počochtat si v tom

todyu1 ( 24. srpna 2015 08:03 )

 Bilinkovy? Ty clanky pise negramot????

Zobrazit celou diskusi