Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak předejít novoroční kocovině? Rektor UK a biochemik Tomáš Zima má recept

30. prosince 2015
06:30

Ve dnech, které bezprostředně předcházejí Silvestru, se obchodníkům s alkoholem opět zvyšují tržby na dvojnásobek. Na Nový rok si pak zákazníci drží hlavu v dlaních – přemíra alkoholu udělá své. Je možné novoroční kocovině předejít? Je, říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Jaký je tedy recept předního českého biochemika a lékaře, který se problematikou alkoholu léta zabývá?

Pane profesore, jste lékař, biochemik, působíte v Evropské společnosti pro biomedicínský výzkum alkoholismu… Budete na Silvestra slavit se sklenkou v ruce?

Nejsem abstinent. Rád si dám víno či pivo v rozumné míře. Nedat si sklenku vína s přáteli, nepřipít si na Silvestra šampaňským nebo si odepřít pivo k tradiční české kuchyni, třeba k vepřovému, to si neumím představit.

Dokázal byste alkohol i vychválit?

Pivo je velmi dobře vyvážený iontový nápoj, obsahuje látky, které podporují trávení. Víno obsahuje například antioxidanty, což jsou látky pozitivní pro lidské tělo. Je ale pravda, že je můžeme dostávat do těla i jiným způsobem než jen konzumací alkoholu. 

Silvestrovské oslavy tedy nezavrhujete. Máte jako znalec biochemických procesů nějaký zaručený recept na to, jak správně pít, aby si člověk nepřivodil kocovinu?

Zaručený recept by byl nepít vůbec, ale to je v dnešní společnosti skoro nemožné a raritní. Člověk by tedy měl dbát přiměřené konzumace. Z hlediska zdraví je bezpečná dávka pro dospělého zhruba 20 až 30 gramů alkoholu na den, což odpovídá třem deci vína nebo o něco více než půl litru piva. Ale to je asi pro obvyklou silvestrovskou oslavu trochu málo. Takže radím: nepít na lačno a nemíchat nápoje. To jsou dvě hlavní zásady. Dále pokud možno popíjet střídmě a zvolit kvalitní nápoje. Důležité je také doplňovat tekutiny. I když je to paradoxní, alkohol je látka, která dehydratuje.

Jaké druhy alkoholu jsou nejzrádnější? Je to jen otázka množství alkoholu, nebo má vliv i to, zda pijeme třeba sladký likér?

Rozhodující je hlavně množství alkoholu. Nicméně když pijete nápoj s vyšším obsahem cukru, pak se účinky cukru dostaví. Je to zejména bolest hlavy. Whisky, vodka nebo gin obsahují přidaných látek mnohem méně. Na rozdíl třeba od koktejlu.

Když je řeč o Silvestru, co šampaňské? Má kysličník uhličitý nějaké specifické účinky?

Jsou různé takzvaně „zaručené“ zprávy, že to zrychluje vstřebávání alkoholu. Není to pravda. Opět záleží především na tom, zda pijete suchý sekt čili brut, který obsahuje méně cukru, nebo sladší demi. Z toho druhého při větší konzumaci bude člověku více těžko a bude ho bolet hlava.

Zmínil jste průběžné doplňování tekutin. Je lepší čistá voda, nebo minerálka? Nebo jsou vhodné i limonády a slazené nápoje?

Slazené nápoje bych určitě nedoporučil. Lepší je mírně sycená minerálka, která obsahuje ionty. Nebo hovězí vývar. Slazené nápoje, tedy cukr v nich, mají podobně jako alkohol osmotické účinky a při větším množství vedou k bolesti hlavy.

Osmotické účinky… Dokážete mi jako laikovi vysvětlit, proč vlastně po flámu bolí hlava?

Že je alkohol osmoticky aktivní látka, znamená, že na sebe váže vodu. Molekula etanolu proniká do všech buněk těla, tedy i do buněk mozkových. Uvědomte si, že molekula alkoholu s molekulou vody buňku lehce zvětší. Máte pocit, jako by se mozek chtěl více roztáhnout, ale ono to moc nejde. Když pijete sladký nápoj, je tento efekt umocněn ještě tím, že se vám do buňky dostane i cukr, který je taky osmoticky aktivní.

Na trhu  jsou tzv. preventivní nápoje či preventivní tablety, které se mají požít před oslavou a kocovina se prý poté nedostaví. Znáte je? Fungují?

Vím, že existují různé přípravky od různých výrobců, které mají urychlovat odbourávání alkoholu. Ujišťuju vás, že vás maximálně povzbudí, podobně jako třeba káva, ale moc vám nepomohou. A jen doufám, že neublíží. Urychlit metabolismus alkoholu na základě biochemických reakcí moc nejde. Tělo si s tím musí poradit samo. Pomoci mu můžeme třeba hydratací a ionty.

A co vyhlášený „vyprošťovák“ ráno po flámu? Funguje?

Člověk po pivu sáhne především proto, že má žízeň. Doplníte tekutiny a ionty, ale žádný jiný „zázrak“ se nekoná. Já bych raději doporučil třeba silný vývar nebo česnečku.

Před třemi lety u nás vyšla kniha anglického spisovatele Kingsleyho Amise Manuál každodenního pijáka, kde nabízí autor spoustu zaručených rad, jak se vyhnout kocovině. Některé jsou dost bizarní. Pomáhá prý vypít sklenku oleje před oslavou, alkohol se prý pak pomaleji vstřebává a opilost nenastoupí tak razantně.

Bál bych se, že pokud vypiju sklenici oleje, strávím Silvestra spíš na toaletě s průjmem. Raději než čistý olej bych doporučil sýr, salám, kus vepřového nebo tradiční silvestrovský ovar. To funguje lépe. Sklenka oleje mi přijde dost drastická.

Je rozdíl mezi tím, jak se opíjejí muži a jak ženy?

Rozdíl je v tom, že enzymy, které metabolizují alkohol, mají u žen nižší aktivitu než u mužů, a to zhruba jen na úrovni sedmdesáti procent mužského metabolismu. Stejná dávka alkoholu u ženy a muže zhruba stejné konstituce vyvolá u ženy mnohem větší účinek. Jednoduše řečeno, rychleji se opije.

Máte nějakou odpověď na otázku, proč lidé při slavnostech pijí přes míru, i když vědí, že jim hrozí pozdější nevolnost? Pomiňme silné alkoholiky, u těch je to něco jiného.

Když začnete popíjet, nastává euforie. Člověk se cítí uvolněně, vesele, žoviálně a snadno přehlédne, že alkoholu už je moc. Pak se postupně začnou dostavovat tlumivé účinky alkoholu a člověk začne cítit únavu, spavost, jenže to už je pozdě. A nastávají rizika, třeba že někdo usne venku, a alkohol má bohužel ten účinek, že tělo rychleji ztrácí teplo. Na to bych rád upozornil i proto, že letos na Silvestra má mrznout. Další riziko je, že se člověk v opilosti může udusit ve spánku vlastními zvratky. V opilosti se také mění nálady do extrémů, nastupuje lítost a smutek nebo naopak zvýšená agresivita.

Váš kolega kardiolog prof. Milan Šamánek tvrdí, že pití alkoholu je zdravé. Má se konzumovat s mírou, ale denně. Ženám doporučuje dvě deci vína, mužům čtyři. Jak to vidíte vy?

Že by se alkohol podílel na snížení kardiovaskulárních rizik nějakým zvláště významným způsobem, tak to úplně není. Naopak je řazen Světovou zdravotnickou organizací mezi látky, které se podílejí na jedné z nejvyšších nemocností a rovněž na úrazech. Říkat, že se má alkohol pít pravidelně a každý den, není dobré, zvláště pokud jde o českou populaci. Česká republika bohužel patří v Evropě na jedno z předních míst v konzumaci alkoholu. Všichni si myslí, že např. ve Francii se pije hodně. Ale tam je průměrná spotřeba čistého alkoholu na hlavu kolem 6,5 litru za rok. U nás je to deset litrů. Když od toho odečtete děti a velkou část seniorů, kteří nepijí, vyjde vám, že dospělý Čech vypije skoro dvacet litrů čistého lihu za rok. A to je opravdu hodně.

Ta čísla jsou pro naši populaci velmi nepříznivá. A v České republice je bohužel velký nešvar, že alkohol pijí mladiství a děti. A v tom jsme bohužel první v Evropě.

profisport ( 30. prosince 2015 10:46 )

Pokud je vagína celá chlupatá, tlustá a zpocená, pak MŇAM MŇAM!!

vladimir1950 ( 30. prosince 2015 10:24 )

Pan rektor Zima na tohle "má", plivat na prezidenta Zemana též. Na to, aby sprdnul toho svého "profesora" Putnu, za to ,jak se zachoval k Robejškovi, nemá. Holt bývalý bolševik se nezapře..

bre-burda ( 30. prosince 2015 10:00 )

Vy ubožáci. Znevažovat z anonymního bezpečí člověka, kterému znalostmi nesaháte ani po kotníky vám dodává sebevědomí? Pocit primitiva.

honzazchaloupky. ( 30. prosince 2015 08:25 )

Na to je potřeba rady nějakého rektora? To vím i já, prostě nechlastat jako dobytek!

moiaza ( 30. prosince 2015 08:13 )

 Vřele doporučuji na Silvestra pít jako kráva. Kráva totíž ví, kdy má dost. Člověk to většinou neví.

Zobrazit celou diskusi