Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejveselejší noc roku se blíží. Jak přežít Silvestra bez škod a úrazů?

  • Autor: ula - 
    29. 12. 2015
    06:30

    Silvestr je za dveřmi a k němu patří uvolněná atmosféra. Rachejtle, stoly plné jídla a samozřejmě alkohol. Ti, co ho pijí „příležitostně“, to většinou zvládají dobře. Větší potíže mívají lidé, kteří se jinak po celý rok alkoholu nedotknou. Záchranáři a hasiči pak řeší otravy, pády ze schodů, stolů, havárie aut nebo úrazy od petard. Přinášíme vám soubor rad, jak poslední noc přežít bez zbytečných škod.

  • 1.Bez vody ani ránu

    Ať už jste v pití alkoholu začátečník nebo pokročilý, vypijte nejméně tolik vody jako alkoholu. Při pití alkoholu ztrácí váš organismus více tekutin, než přijímá. Alkohol si pak můžete vychutnat a nebudete jím marně hasit žízeň, což by v důsledku způsobilo vaši společenskou únavu. Voda zpomaluje vstřebávání alkoholu a uhasí žízeň, kterou alkohol vyvolá.

    Alkohol prokládejte vodou. Alkohol prokládejte vodou. | Shutterstock

  • 2.Oblečte se

    Předpověď počasí hlásí mrazy a alkohol působí na vědomí. Vyřadí běžné obranné mechanismy vašeho organismu. Opilí zimu neucítíte, i kdy vaše tělo bude podchlazené. Opilý člověk umrzne snáze než střízlivý. Navíc alkohol rozšiřuje cévy a urychluje krevní oběh, takže tělo více „topí“ a rychleji ztrácí teplo.

    Raději se oblečte. Raději se oblečte. | Gabriela Peringerová

  • 3.Zrádné sklo

    Na mejdanech berou sklo či talíře vždy zasvé, servírujte raději jídlo a pití v plastovém nebo papírovém nádobí. Výhodou je také snadný novoroční úklid – vše shrnete do odpadkového pytle, hodíte do popelnice a bez zdlouhavého mytí budete mít uklizeno. Vaše domácnost nepřijde o nádobí a nikdo z vašich hostů se nepořeže o rozbité sklo.

    Úklid po Silvestru není žádná legrace. Úklid po Silvestru není žádná legrace. | profimedia.cz

  • 4.Pozor na auto

    Pokud chcete uchránit svého plechového mazlíčka, parkujte dále od domů. Oblíbený zvyk házet o půlnoci z oken zapálené prskavky by mohlo vaše auto pěkně odnést, špatně mířená petarda vám může navíc rozbít i okna.

    Parkujte dále od domů a od ulic, kde panuje to největší veselí. Parkujte dále od domů a od ulic, kde panuje to největší veselí. | archiv Blesku

  • 5.Všemocná utěrka

    Pokud neumíte otvírat šampaňské, použijte utěrku. Po sundání drátku, který špunt jistí, ji dejte přes zátku a hrdlo lahve. Pak uchopte špunt a pozvolna ho uvolňujte. V utěrce ho snáze udržíte, a i kdyby vyletěl rychleji, než jste čekali, skončí v ní. A ne v něčím oku.

    Zátka může skončit v něčím oku. Zátka může skončit v něčím oku. | Profimedia

  • 6.Nestůjte u oken

    Díváte se rádi z okna na silvestrovské řádění, méně odborné ohňostroje a střílení rachejtlí? Hasiči a záchranáři každoročně vyjíždějí k případům, kdy do okna vlétla právě jedna ze zbloudilých rachejtlí. Může způsobit nejen požár v bytě, ale i vážně poranit osoby v blízkosti oken.

    Ohňostroj je fajn, ale pozor na zbloudilé petardy. Ohňostroj je fajn, ale pozor na zbloudilé petardy. | Profimedia.cz

  • 7.Kdo bude řídit?

    Pokud za zábavou vyrážíte vozem, dohodněte se, kdo bude řídit zpět a bude ochoten celý večer abstinovat. Pokud nikdo nebude ochotný, nezapomínejte na „želvy“ – odvoz aut, který vás dopraví domů i s vlastním vozem.

    Nesedejte za volant v podnapilém stavu. Nesedejte za volant v podnapilém stavu. | Profimedia

  • 8.Nemíchejte alkohol

    Představte si, že vepřovou pečeni obložíte jahodami a šlehačkou, přizdobíte hořčicí, pocukrujete a dáte si k tomu kyselé okurky. Obludná představa? Tak to je stejný efekt, jako když si dáte víno, pak pivo, rum, griotku, pak ještě absint nebo koňak. A nakonec to zalijete šampaňským. Pijte jeden druh alkoholu, jinak 1. leden strávíte v objetí se záchodovou mísou.

    Nemíchejte alkohol. Nemíchejte alkohol. | Shutterstock.com

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

antikaprik ( 29. prosince 2015 09:30 )

To ako s vlastnou ?

moiaza ( 29. prosince 2015 08:48 )

 Já problém nemívám. Stačí zůstat člověkem. Ráno můžu s čistým svědomí klidně sednout i za volant. Hlava mě nebolí, není mi na blití, prostě je mi fajn. A ráno si s manželkou vyrazíme na hory.

Zobrazit celou diskusi