Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Malátnost, únava, nepozornost: Vedra působí na řidiče stejně jako alkohol

Únava z vedra se podepisuje na statistikách nehod.
Únava z vedra se podepisuje na statistikách nehod.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Andrea Ulagová - 
12. srpna 2015
05:01

Letošní červenec patřil zatím k těm nejtragičtějším měsícům na silnicích. Smutnou statistiku letos zvýšil nejen prázdninový provoz, ale také extrémně horké dny. Vedro totiž působí na řidiče podobně jako alkohol.

Během velkých veder jsou lidé podrážděnější, snadněji se unaví, celé naše tělo se soustředí na boj s vedrem, proto pak ztrácíme koncentraci a naše reakční doba se prodlužuje. Navíc se na nás podepisují horké letní noci, kdy dostatečně nespíme. Když pak takto unavený člověk usedne za volant, může se to podepsat na jeho reakcích.

„Vliv únavy je srovnatelný s působením alkoholu ve výši až jednoho promile v krvi. To s sebou nese mj. až sedminásobně vyšší pravděpodobnost účasti řidiče na zaviněné dopravní nehodě,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Únava má podle statistiky na svědomí až 10 procent všech dopravních nehod, na dálnicích je její podíl až 20%. Obecně platí, že únava padá na řidiče v nočních hodinách, v těchto vedrech na vás může padnout i během dne, mezi druhou až čtvrtou hodinou odpolední.

Podle nizozemských odborníků patří mezi nadprůměrné účastníky dopravních nehod, které přemohla únava, osoby mladší 25 let, jedinci, kteří trpí poruchami spánku, dálkoví řidiči, profesionální řidiči a lidé pracující na směny.

„Extrémně teplé počasí a s ním spojená zvýšená úroveň únavy jsou velkým nebezpečím. Přesto však až 20 procent řidičů usedá za volant, přestože se cítí unaveni, u řidičů kamionů se pak jedná až o dvojnásobek,“ dodává Budský.

Jak bojovat s únavou za volantem?

  • Pokud je to možné, zkuste se ve vedrech vyhnout řízení.
  • Musíte řídit? Auto před jízdou řádně vyvětrejte.
  • Cestu si naplánujte tak, abyste se vyhnuli dopravní špičce, v koloně se unavíte mnohem dříve, organismus se přehřeje a vy ztratíte koncentraci.
  • Padá na vás únava? Přerušte jízdu a zkuste si dát krátký spánek.
  • Cítíte-li se unaveni, předejte řízení spolucestujícímu.
  • Na zadní a přední sklo umístěte zákonem povolená stínítka.
  • Nezapomínejte na sluneční brýle.
  • I za volantem pijte – samozřejmě ne alkohol.
  • Dejte si přestávku, pokud musíte řídit dlouho. Nedávejte si bagety u pumpy, dejte si lehčí stravu, např. zeleninu.
  • Opatrně s klimatizací! Nesměrujte si klimatizaci na obličej, mohli byste nastydnout, ideální je teplota mezi 21 a 23 stupni, rozdíl oproti venku by neměl překročit pět stupňů. Proti únavě rozhodně klimatizace nepomáhá. 
  • Příliš nepomáhá ani zesílení rádia nebo hovor se spolucestujícími, ani krátká přestávka na benzínce. Řidiči tyto postupy často aplikují, ale nejsou to efektivní řešení.

pekaaaros ( 12. srpna 2015 10:09 )

jo to tak bejvá .. když je vedro, tak mám za střízliva v sobě už vlastně dvě piva a když si dám pak jedno opravdový, tak jich mám v sobě najednou pět. úsporný opatření ne?

cipisek134 ( 12. srpna 2015 07:43 )

jardavozembouch: Ale dneska už jsou vlaky i busy z 90% klimatizovaný, takže s tím rozhicovámím nemáš zas tak pravdu.

Zobrazit celou diskusi