Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poradíme, jak na největší letní strašáky: Braňte se úpalu, klíšťatům a pocení

  • Autor: Andrea Ulagová - 
    30. 7. 2015
    19:50

    Léto nepřináší jen radosti, ale také mnoho starostí a zdravotních komplikací. Po grilovačce hrozí zažívací obtíže, po dni u vody úpal, při procházce v lese nás ohrožují klíšťata. Co nás může v létě potkat a jak bojovat s letními strašáky?

  • 1.Zažívací obtíže

    Zažívací potíže nám může způsobit nejen špatně ugrilované maso, ale i zmrzlina Zažívací potíže nám může způsobit nejen špatně ugrilované maso, ale i zmrzlina | ČTK

    Grilování, oblíbená zábava Čechů v létě, se nemusí vyplatit, zvláště když maso řádně nepropečete. Největší problémy vám může způsobit maso kuřecí. Pokud jej nedoděláte, můžete skončit i v nemocnici. Grilujte pozvolna, maso nakrájejte na menší kousky. Nezapomeňte používat aluminiovou misku. Nebezpečí mohou představovat i oblíbená "letní jídla", jako je zmrzlina nebo i klobása na koupališti ze stánku. Než si něco dáte "na ulici", zvažte, zda vám to za to stojí, případně přes léto užívejte probiotika. Pozor na dovolené, zejména např. v Tunisku. Nikdy nepijte vodu z kohoutku, i na čištění zubů používejte balenou vodu.

  • 2.Úpal vs. úžeh

    603383:full:true:true

    Úpal a úžeh není to samé, i když se jedná o přehřátí organismu. I příznaky jsou si podobné: zvracení, zmatenost, bolesti hlavy, u úžehu navíc křeče a ztuhlost šíje. Úpal ovšem není jen ze sluníčka, můžete si jej uhnat i v místnosti, kde není dostatečné větrání, v letních vedrech také při sportu nebo při jízdě autem. Úžeh je naopak výsledkem dlouhodobého pobytu na slunci. Rada je jasná – používejte pokrývku hlavy, nezdržujte se ve vydýchaných místnostech, omezte pobyt na slunci, pokud teploty přeskočí třicítku. Chraňte hlavně děti, těm hrozí úpal i úžeh ze všech nejvíce.

  • 3.Klíštata

    Klíště se může přisát kamkoliv Klíště se může přisát kamkoliv | Shutterstock.com

    Jedním ze stálých strašáků léta, jehož hrozba se rok od roku zvyšuje, jsou klíšťata. Je jich stále více, co do počtu, tak i těch, která přenáší závažné nemoci, jako je klíšťová encefalitida nebo lymská borelióza. Na klíšťata narazíte nejen při procházce v lese nebo na louce, ale už i v městských parcích a v trávě na koupališti. Nejlepší prevencí je samozřejmě očkování. Pokud se vydáváte do lesa, použijte repelentní přípravek, jak na kůži, tak i na oblečení. Po návratu z přírody si pečlivě zkontrolujte tělo. Důležité je se zbavit přisátého klíštěte co nejdříve.

  • 4.Bodavý hmyz

     890917:full:true:true

    Vosy, včely, čmeláci, sršni, ale také komáři. Odborníci hlásí, že letos se hmyz přemnožil a problém mohou mít zejména alergici. Komáři sice závažné nemoci nepřenáší, pozor ovšem na hmyz na dovolené, i v Evropě může hmyz přenášet např. zánět mozkových blan. Pokud jste alergici, vyrážejte ven vybaveni léky či injekcí. Neoblékejte si světlé oblečení, nevoňte se výraznými parfémy a příliš nešermujte rukama, pokud je hmyz blízko vás. Kontrolujte sklenici nebo lahev před tím, než se napijete. V tmavých nápojích může plavat včela, která vás může bodnout do krku.

  • 5.Pocení

    Jeden z letních strašáků - pot Jeden z letních strašáků - pot | Shutterstock.com

    Potit se je přirozené, i když nás zápach potu a koláče v podpaží dokážou pěkně znechutit. Nejlepší jsou tuhé gelové antiperspiranty, pokud ovšem máte pocit, že se po nich potíte ještě více, zkuste jinou značku. Pokud se vám potí nohy, použijte sprej na nohy. V případě, že v létě musíte mít uzavřenou obuv, volte kvalitní koženou obuv, která absorbuje pot. Zbavit se pocení přírodním způsobem nelze, ovšem ti, které pot obtěžuje, mohou zkusit aplikaci botoxu do podpaží. Potní žlázy jsou botoxem stlačené, a proto nefunkční. Vylučovat pot je ovšem přirozené, pokud se potíte, nezapomeňte doplňovat tekutiny, kromě vody také zkuste minerální vody.

  • 6.Srdeční potíže

    Ve vedru hrozí starším lidem a kardiakům infarkt Ve vedru hrozí starším lidem a kardiakům infarkt | profimedia.cz

    V letních vedrech hrozí starším lidem a kardiakům infarkt, mrtvice a embolie. A nejen jim, také těm, kteří trpí cévními onemocněními, mají vysoký tlak nebo cholesterol. Neustále se mění tlak, mohou na nás přijít mdloby, hrozí i kolaps z vedra. Nemocní lidé by neměli v největších vedrech vycházet ven a všichni bychom měli věnovat pozornost pitnému režimu.

308win ( 30. července 2015 21:20 )

Plesk se začíná projevovat docela nechutným způsobem,za chvíli si tu s tou vaší cenzurou začnu připadat jak před r.89.... Že se nestydíte vy rádoby novináři. Svoboda slova vám už nic neříká co

308win ( 30. července 2015 21:15 )

Mno to je jednoduchý, už ví že tu nikdo nechce ekonomický migranty a CELOEVROPSKÉ nálady jsou velmi podobné teda až na pár sluníčkářů , no a co chcete drbat u Opalování že?

y1xcvbnm ( 30. července 2015 20:22 )

u této nezajímavé informace diskuse je a u uprchlíků chybí. Nerozuimí tomu někdo ???? Kdy diskuse je a kdy není????

Zobrazit celou diskusi