Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Počet alkoholiků v zemi roste. Skotové smí nově stanovit minimální cenu whisky

Autor: Darina Jíchová - 
15. listopadu 2017
22:00

Britský nejvyšší soud rozhodl, že Skotsko může určit minimální cenu alkoholu, odmítl tak námitky Asociace skotské whisky, že nové nařízení není v souladu s tržním zákonem EU. Sedm soudců se jednohlasně shodlo na tom, že návrh skotského parlamentu o stanovení minimální ceny neporušuje právo EU, informovala o tom stanice BBC.

Návrh o stanovení minimální ceny představilo Skotsko již před pěti lety. Chce jeho pomocí bojovat proti rostoucímu alkoholismu v zemi. Nicméně některé destilérky se proti tomu ohradily, tento týden spor rozsoudil nejvyšší britský soud, který parlamentu přiřknul právo na stanovení cen.

Podle soudců se jednalo o „přiměřený krok“. Asociace skotské whisky ale proti nařízení od začátku protestovala, tvrdila, že se jedná o „omezení trhu“ a že existují mnohem účinnější prostředky v boji proti alkoholismu.

Skotští ministři věří, že když se zvedne cena u levného tvrdého alkoholu na 50 pencí (cca 15 korun) za jednotku alkoholu, přičemž klasický „panák“ obsahuje jednotky dvě, sníží se jeho konzumace. Doufají, že tak zbaví Skoty jejich „nezdravého vztahu k pití“. Vláda by to chtěla zavést už od začátku dalšího roku. Skotsko se tak stane první zemí se stanovenou minimální cenou alkoholu.

První ministryně Skotska Nicola Sturgeonová napsala na svém Twitteru: „Jsem naprosto nadšená, že nejvyšší soud návrh našeho zákona schválil. Byl to dlouhý proces a všechny kritiky jsme ještě neumlčeli. Byl to smělý, ale nezbytný krok ke zlepšení veřejného zdraví.“ Asociace skotské whisky ve svém oficiálním prohlášení uvedla, že rozhodnutí soudu přijímá.

Zákon o minimální ceně v praxi

Skotská vláda na problém alkoholismu zaútočila přímo. Doufá, že zvednutím cen u levného tvrdého alkoholu sníží počet konzumentů. Nejedná se o zvednutí spotřební daně za alkohol. Jedná se o nárůst ceny u nejlevnějších alkoholů, s tím, že peníze poputují do kapes maloobchodníků. Podle průzkumů z loňského roku se ukázalo, že 14 jednotek alkoholu (sedm panáků) si mohli lidé dopřát za necelé tři libry, to je asi 72 korun.

Skleničku cideru, vodky nebo whisky si lidé mohli pořídit za pět korun za jednotku alkoholu. Nově stanovená cena předepisuje, že lahev nejlevnějšího vína bude stát 130 korun, balík čtyř plechovek piva 114 korun a lahev whisky nově vyjde na 400 korun.

 

Slevy a supermarkety

Nový zákon o minimální ceně se netýká všech druhů alkoholu, neboť cena většiny z nich je dost vysoká. Bary a hospody zákon těžko nějak poškodí, protože tam je už dávno účtování více než 15 korun za jednotku.

Zákon je zaměřený na neznačkový levný tvrdý alkohol, jedná se o experimentální zákon a jeho platnost vyprší za šest let. Supermarkety stále mohou vyhlásit zlevněný prodej značkového alkoholu.

Verdikt nejvyššího soudu

Jedním z hlavních kritiků zákonu byla Asociace skotské whisky, která se obávala toho, že nárůst ceny alkoholu sníží jejich tržbu. Asociace proti zákonu podala námitku, která se dostala až před nejvyšší soud. Jako řešení navrhovala zvednutí spotřební daně u produktů. Soud ale rozhodl ve prospěch zákona, zvýšení daně by totiž postihlo veškerý alkohol, což nebylo záměrem parlamentu. Stanovení minimální ceny je podle soudu pro lidi přijatelnější.

 

 

Skotská ministryně zdravotnictví Shona Robisonová uvedla: „Tohle je pro Skotsko historický moment, který by měl zlepšit náš problematický vztah k alkoholu. Britský nejvyšší soud jednohlasně podpořil naši kampaň v boji proti alkoholismu.“ Předsedkyně Asociace skotské whisky Karen Battsová reagovala následovně: „Na Skotsko a Británii teď budeme pohlížet jako na vlády, které podporují zahraniční trh na úkor domácího.“ Asociace se domnívá, že prodej domácí zdražené whisky bude stagnovat.

VIDEO: Problém s alkoholismem v Česku:

Video  Stát přitvrdí: Čeští rodiče až moc tolerují opilectví dětí.  - Blesk TV
Video se připravuje ...


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi