Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pivo, cigarety a bůček. Češi vévodí statistice nejnezdravějších zemí světa

Autor: Darina Jíchová - 
26. září 2017
11:00

Podle výzkumu britské společnosti Clinic Compare patří Česká republika mezi země s největší spotřebou alkoholu a tabáku. Česko porazilo i takové notoriky, za jaké jsou považováni Rusové. Co se týče obezity, nevedli si Češi zas tak špatně, ale stále patří mezi nejtlustší národy v Evropě. Ale celkově je to jasné první místo. Češi mají ke zdravé životosprávě dost daleko.

Clinic Compare nashromáždila data od Světové zdravotnické organizace (WHO), která důkladně sleduje konzumaci alkoholu, spotřebu tabáku i nárůst obezity ve 179 světových zemích. Velká Británie se celkově umístila na 19. místě, ale patří jí 9. příčka v konzumaci alkoholu.

V otázce alkoholu Česko nemělo konkurenci. Podle průzkumu jedinec průměrně za rok vypije 13,7 litru alkoholu, to je asi 550 panáků. Každý si tak musí dát v průměru 1,5 panáku denně. Mezi kuřáky se Česká republika umístila „až“ na 11. místě.

Východní Evropa je podle výsledků region s nejhorším životním stylem na světě. Rusko se umístilo hned v závěsu za Českem, třetí pak bylo Slovinsko, následovalo Bělorusko, Slovensko a Maďarsko. Jedinou výjimku v první desítce tvoří Spojené státy, které obsadily 10. příčku, svou pozici ale sdílí s Litvou.

Největší problém s obezitou má Oceánie, přes 41 % obyvatel Samoy má index tělesné hmotnosti BMI přes 30, přičemž nadváha začíná u 25. Fidži, Tonga, Tuvalu a Kiribati se také umístily do 10. místa v žebříčku nejobéznějších států.

V Afghánistánu i Nepálu žijí zdravě

Naopak mezi nejzdravější státy patří Afghánistán s nejnižším procentem obezitního obyvatelstva, Clinic Compare zjistila, že jen dvě procenta Afgánců mají BMI nad 30. Místní navíc kouří jen 83 cigaret za rok a pijí nejméně alkoholu na světě. Titul nejzdravější země Afghánistánu zřejmě zajistilo i to, že tamější zákony zakazují konzumaci nebo držení alkoholu. Guinea je druhá nejzdravější země, na dalších místech se umístily Niger a Nepál. Ani jeden z těchto států nemůže v konzumaci alkoholu konkurovat východoevropským zemím.

OSN a WHO doufají, že toto odhalení pošle občanům zemí s nezdravou životosprávou jasný signál, že je potřeba přejít na zdravější životní styl. Všechny tři věci: pití alkoholu, kouření nebo obezita mohou vést ke smrtelným nemocím.

Nepřenosné nemoci jako rakovina, srdeční choroby nebo cukrovka jsou nejčastější příčinou smrti na světě. Každý rok si vyžádají 36 milionů obětí. Velké procento lidí, kteří těmito nemocemi trpí, si je zapříčinilo samo, a to právě špatnou životosprávou: pitím, kouřením a nevyváženou dietou.

salto ( 27. září 2017 07:10 )

Ti co žerou "zdravě" nežijou déle, to se jim jenom zdá

noacojezase ( 26. září 2017 20:08 )

Kolik toho piva vylemtají britské nájezdy asi nezjišťovali.

pajato73 ( 26. září 2017 13:00 )

halt die Fresse wenn du keine Ahnung hast!

prycsnima ( 26. září 2017 12:08 )

 A němci žerou zdravě a jsou debilní a nechávaj se denně znásilňovat čmoudama co jim darovala znovu zvolená ***.

Zobrazit celou diskusi