Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč vás v lékárně „ošidili“ o balení léků? Doktor šel asi za hranu pravidel

Lékař smí předepsat léky nejdéle na dobu tří měsíců (ilustrační foto).
Lékař smí předepsat léky nejdéle na dobu tří měsíců (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ula - 
17. října 2017
05:35

Předepsal vám lékař více balení prášků, než kolik vám jich lékárník vydal? Pak je chyba zřejmě na straně doktora, který může podle vyhlášky předepsat léky nejdéle na dobu tří měsíců. Pokud vám je bez ohledu na počet balení napsal na delší dobu, lékárník vám je nevydá a může vám upravit i dávkování a kombinaci léčiv. Pokud potřebujete medikamenty na delší dobu, může pomoci opakovací recept. A jak dlouho platí recepty?

Lékař je povinen na jeden recept předepsat léky na maximální délku léčby 3 měsíce.

„Pokud tuto svou povinnost nedodrží, je povinen lékárník množství balení léčivého přípravku omezit tak, aby léky pacientovi vystačily na tři měsíce,“ uvedla pro Blesk.cz Michaela Bažantová, mluvčí České lékárnické komory (ČLnK).

Podle vyhlášky by mělo jít zpravidla o tři balení. Slovo „zpravidla“ je ale rozhodující. Můžete tedy dostat i více balení, ale rozhodující je doba. Lékárník musí vydat takový počet balení, který odpovídá zajištění léčby pacienta na dobu tří měsíců, jestliže předepsaný počet balení toto omezení přesahuje. Větší množství léků totiž zdravotní pojišťovna neuhradí.

Může lékárník měnit to, co předepsal lékař?

„Lékárník je odborník na léky, opravdu může a někdy dokonce musí v rámci svých kompetencí daných mu zákonem a prováděcí vyhláškou měnit to, co lékař předepsal. Například počet předepsaných balení. Nejde pouze o počet balení, ale také o správné dávkování a kombinace léčiv,“ řekla Blesk.cz Bažantová.

Může i nastat situace, kdy se lékař splete a předepíše vám vyšší dávky léků, a vy berete nižší. I takovou opravu může lékárník udělat, ale musí s lékařem situaci konzultovat.

Lékárník má řadu dalších pravomocí i povinností. Například musí před výdejem léků ověřit vyznačené dávkování a vyznačený způsob aplikace. Někdy vám lék nemusí vydat vůbec.

Boj politiků o svobodu pacientů: Co vám lékař nesmí nadiktovat?

Video  Boj politiků o svobodu pacientů: Co vám lékař nesmí nadiktovat?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Opakovací recept? Ne na léky s návykovými látkami

Pokud by chtěl lékař předepsat léky na delší dobu než tři měsíce, může vydat opakovací recept.

„Výdejů může předepisující lékař určit různý počet a pacient si může lék vybrat kdykoli do konce období, které stanoví lékař, ale které je ze zákona minimálně šest a maximálně 12 měsíců. Výdej lékárník zaznamená na jeho zadní stranu,“ uvedla Bažantová z ČLnK.

Opakovací recept zůstává pacientovi až do posledního výdeje, kdy si jej lékárna už uchová. Jednotlivé výdeje léků na opakovací recept mohou být provedené v různých lékárnách nebo jen v jediné. Pacient má totiž právo na výběr zdravotnického zařízení, včetně lékárny. A nikdo, ani předepisující lékař, jeho právo nesmí omezit.

Opakovací recept může lékař předepsat na kterýkoli lék. Výjimkou jsou pouze léky obsahující návykové látky.

 

Jak dlouho platí recept?

Každý recept od lékaře má omezenou platnost a po jejím vypršení už nemáte nárok na výdej léků, ani jejich úhradu ze zdravotního pojištění.

Recept platí obvykle 14 dní a poukaz na zdravotní pomůcky platí 90 dnů ode dne jeho vystavení.

„Platnost receptu začíná dnem vystavení lékařem, tedy pokud vám například léky na vysoký tlak předepíše váš lékař ve středu 1. listopadu, platnost receptu končí v úterý 14. listopadu,“ upřesnila mluvčí lékárníků.

Muž si tiskl recepty sám, léky pak prodával na internetu:

Pozor na výjimky:

  • Recept na léky s obsahem antibiotik platí pět dní ode dne vystavení. Antibiotika jsou léky určené k léčbě onemocnění způsobených bakteriemi. Léčba takových nemocí musí být zahájena co nejdříve, proto platí recept v tomto případě kratší dobu. To se netýká lokálních přípravků s obsahem antibiotik (například masti a oční kapky s antibiotiky).
  • Recept vystavený na pohotovosti platí maximálně jeden den. Je určen pouze k zajištění neodkladné lékařské péče.
  • Lékař může také prodloužit platnost receptu až na jeden rok. Této možnosti lze využít tehdy, je-li třeba zajistit léčbu na delší dobu. V praxi se tak můžete setkat s předepsáním léků na jeden rok v podobě 4 samostatných receptů, na nichž bude uvedena platnost 12 měsíců od data vystavení. Takové recepty si můžete vyzvednout dle vlastního uvážení, buď najednou, anebo postupně.

snehulak ( 17. října 2017 09:52 )

Asi to bude tak, že ne každý doktor je odborník, zato každý magistr je lékař. Ale klídek, co vám napíše na krabičku, ještě nemusíte měnit. Carmine - Chápu tvé pravdivé rozhořčení, ale nemělo to být pod jiným článkem? Samozřejmě pouze pokrytec a propaganda může porovnávaT CENY Z ROKU 1987 s těmi současnými, aniž by zároveň porovnala ceny za nájem bytu. Tehdy to bylo kolem čtvrtiny platu, dnes 3/4, často i celý. Takže tehdy jsi měl na nákupy fakticky 3x tolik peněz, než máš dnes.

Zobrazit celou diskusi