Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zdravé a nezdravé jídlo neexistuje: 6 největších mýtů o dietách a hubnutí

Autor: Andrea Ulagová - 
31. července 2015
19:30

Pokud se rozhodneme držet dietu, očekáváme viditelné a rychlé výsledky. Diet je celá řada, od hladovění až po moderní paleo diety nebo diety bez lepku. Jaké jsou nejčastější mýty a pověry kolem „zaručených“ diet? A je pravda, že obezita je dědičná? Blesk.cz vám přináší odpovědi na pověry kolem hubnutí.

Mýtus č. 1: Nebudu jíst a zhubnu!

Půsty a hladovky, kterým předchází detoxikace organismu, je stále oblíbenější způsob diety. Ve skutečnosti vedou tyto pokusy k tomu, že naše tělo bude uchovávat veškerou přijatou energii na horší časy. Při přechodu na „normální“ stravu pak nastává rychlý vzestup váhy. Mezi rizika půstu patří nedostatek bílkovin, mastných kyselin, minerálních látek a dalších životně důležitých živin.

Pokud se rozhodnete podstoupit detoxikaci organismu, musíte jej zkombinovat se zdravým stravováním, které zahrnuje:

  • Denně 400 g zeleniny a 200 g ovoce
  • Celozrnné pečivo
  • Zakysané mléčné výrobky
  • Dostatek vhodných tekutin (např. čistá voda)
  • Kvalitní spánek
  • Pravidelný pohyb

Přerušované hladovění a dieta 5:2

Dalším „trendem“ je přerušované hladovění, které střídá fázi příjmu potravy a fázi, kdy žádnou energii ani potravu nepřijímáme. Fáze hladovění může trvat 8 až 36 hodin. Dieta 5:2 radí, abyste pět dní jedli to, nač máte chuť, a dva dny se hlídali.

Jenže při nepravidelném stravování dochází ke zpomalení metabolismu, a takové dodržování striktních diet může vést k záchvatovitému přejídání.

Mýtus č. 2: Z toho vyrosteš

Základy stravovacích návyků se vytvářejí v dětství. Dítě si skladbu potravy ani množství na talíři neovlivní, vše je na rodičích. Tam, kde jsou obézní rodiče, se dítě naučí více jíst jen proto, že jídlo je dostupné. Děti často spořádají porce větší, než jaké odpovídají jejich věku. Obézní děti vynechávají snídaně a cpou se odpoledne a večer.

Vaše dítě ovšem z obezity nevyroste. Pokud chcete odhalit příčinu buclatých tvářiček, stačí zkontrolovat následující:

  • Jí dítě sladkosti po každém jídle?
  • Je zvyklé na sladkosti za odměnu?
  • Pije slazené nápoje?
  • Nechce jíst zeleninu?
  • Jí jen přílohy a odmítá maso a ryby, které jsou zdroje bílkovin?
  • Vynechává snídaně?
  • Jaké stravovací návyky přebírá od rodičů?

Mýtus č. 3: Čím více „light“, tím lépe

Pokud je něco „light“, tak to znamená, že ve výrobku je snížený obsah tuků nebo cukrů. Tam, kde se něco ubere, něco jiného se přidá. Cukry jsou nahrazeny umělými sladidly a tuk je nahrazen škrobem a želatinou.

Light totiž neznamená, že je výrobek zcela bez cukru nebo tuku, je sníženo jeho množství. Často v domnění, že můžete light potravin sníst víc než běžných, spořádáme vyšší příjem energie, než by bylo našemu tělu milé.

Mýtus č. 4: Obezita je genetická

Pokud jsou vaši rodiče a prarodiče obézní, není pravidlem, že budete také. Sice máte vyšší pravděpodobnost, nicméně svých životním stylem jste schopni geny takzvaně zapnout nebo naopak vypnout.

Mýtus č. 5: Nesmím vůbec nic sladkého

Omyl! Žádné tabu v jídle neexistuje. Jezte pestrou vyváženou stravu, která je přiměřená věku, pohlaví, vašemu pohybu a zdravotnímu stavu. Nemusíte do sebe nacpat celou čokoládu, ale dvě kostičky po obědě vám neuškodí. Neexistují totiž zdravé a nezdravé potraviny, jen zdravá a nezdravá množství živin.

Své chutě na sladké udržíte na uzdě, pokud bude hladina cukru v krvi vybalancovaná po celý den. Toho dosáhnete, pokud budete jíst po 3 hodinách, v každém jídle bude potravina bohatá na bílkoviny a budete jíst hodně čerstvé nebo tepelně upravené zeleniny.

Mýtus č. 6: Moderní diety jsou nejlepší

Strava musí být živá

Raw neboli živá strava je dieta, kdy mohou být potraviny upraveny maximálně do teploty 42 °C. „Návštěvu raw restaurace bych doporučila každému, kdo se ‚normálně‘ stravuje, zvláště těm, kteří umí ze zeleniny udělat tradiční ‚šopák‘. Pozor ale na raw dezerty na bázi ořechů a kokosového tuku. Jsou chuťově vynikající, ale velmi kalorické,“ upozorňuje Václava Kunová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Jaká má raw strava rizika?

Nedostatek bílkovin, železa, vápníků, vitaminu D a omega-3 kyselin.

Jíme jako pralidi!

Paleo dieta si bere za vzor stravování člověka v době kamenné, kdy se živil pouze lovem či sběrem. Vyznavači jí maso z volně pasoucích se zvířat, ryby, vejce nebo ořechy. I to však přináší určitá rizika, např. vysoký obsah tmavého masa může vést k nádorovému onemocnění tlustého střeva a nedostatek celozrných obilovin vás připraví o vápník, vitamíny a vlákninu.

Bez pšenice!

Bezlepková dieta je pro někoho nutná, pro někoho se jedná o trend, nicméně zatím se jeví jako nejšetrnější. Potraviny z bílé pšeničné mouky můžeme z jídelníčku vyřadit, ve chvíli, kdy ale vyřadíme oves, žito nebo ječmen, připravujeme naše tělo o řadu cenných látek. A znovu si dávejte pozor na snědené množství bezlepkových potravin. Sníte jich více než „normálních“ a kila jdou rychle nahoru.

kartona ( 1. srpna 2015 12:17 )

Stále nám předhazují, že řecká strava je nejzdravější, ale dočetl jsem se, že Řekové jsou z celé EU nejobéznější. Ale skutečnost že se přesto dožívají vyššího věku je způsobena jejich životním stylem při kterém se nestresují a vše dělají kliďánko a nezbytnou siestou po obědě. To nám chybí především. Jinak bych řekl, že vracet se do minulosti nemá význam, stačí si jen zjistit jakého věku se dožívali naši předci, nemluvě o lidech paleolitu.

Zobrazit celou diskusi