1. Po dietách se nehubne!
Dietářky paradoxně tloustnou více. „Zdravý životní styl je o tom, že člověk přesně ví, co a v jakém množství kombinovat a pak jíst a je mu dobře. Dieta je naopak pro mnohé synonymem pro něco radikálního, bolestivého, nepohodlného. To, co budou muset zkrátka nějak přežít. Většina diet, které jsou založeny na záruce rychlého zhubnutí, jsou v podstatě o tom, že nebudete jíst. Nebo zcela vynecháte přílohy,“ říká výživový specialista Martin Škába z portálu www.skaba.cz a dodává: „Ano, může pak dojít k úbytku váhy, ale vždy se tak děje s velkým JO-JO efektem. Ženy, které za svůj život vyzkoušely mnoho diet, pak mají ve většině případů trvalé problémy s nadváhou a také se špatnou funkčností metabolismu. Diety nedržte, jezte zdravě!“
2. Saláty a jídlo bez příloh vás nespasí
Ženy často nejedí přílohy a dávají si spíše saláty, jen občas maso nebo sýr či zeleninu. Ale pozor: když nekonzumujeme přílohy, tedy zdroje sacharidů (rýže, kuskus, těstoviny, brambory, bulgur, čočka, cizrna, fazole, pečivo), dochází k tzv. ketóze, kdy se využívá energie z tukových zásob. Tělo se tehdy velice silně zatěžuje a ničí. „Tato metoda má svoje opodstatnění, ale musí se dělat pod dozorem odborníka a maximálně čtrnáct dní! Rozhodně ne měsíce či dokonce řadu let! Velmi tím ubližujete svému tělu a můžete si trvale poškodit metabolismus. Navíc: mnohdy už po měsíci nedochází stejně k žádnému úbytku tuku. Po čase dojde k mnohem silnějšímu nabírání tukových zásob,“ varuje odborník.
3. Malé porce nefungují
Velmi malé porce jídla rovněž nepomáhají k hubnutí. Tělo je pak neustále ve stresu, protože mu chybí bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitaminy, minerály, fytoživiny i enzymy. A i malou porci si tělo uloží do tukových zásob, což vede k nadváze, nesprávnému rozložení tuků a svalů v těle a k poškozování metabolismu. Lepší je, když rozložení stravy zkonzultujete vždy individuálně s odborníkem či si to alespoň pořádně nastudujete.
4. Rýžové a kukuřičné chlebíky se mění na tuky
„Často vidím ženy, jak si pochutnávají na tzv. polystyrénech, rýžových a kukuřičných chlebíkách. Myslí si, že po nich nepřiberou. Stejně je tomu s nízkotučnými potravinami, které vyhledávají. Avšak pozor: Existuje pojem glykemický index – číslo udávající rychlost vstřebatelnosti cukrů z dané potraviny do těla. Rýžové a kukuřičné chlebíky ho mají vysoký a rychle se přeměňují na tukové zásoby. Proto je nutné je jíst se zeleninou a s bílkovinami,“ upřesňuje Martin Škába.
5. Přibírá se i solením
Většina lidí dnes solí příliš mnoho. Když vaří i v potravinách s vysokým obsahem sodíku (uzeniny, instantní polévky, slané pochutiny, tvrdé i tavené sýry, minerální vody apod.). Kvůli sodíku dochází k zvýšenému transportu vody do mezibuněčných prostor. Nepřibíráme tuk, ale hmotnost se zvyšuje. U mnoha žen to je klidně i několik litrů vody v těle navíc a tím pádem několik kilogramů více.
6. Kávu ano, ale bez cukru
Čaj nebo káva (nejlépe hned několik) je pro většinu lidí nutnost. V určité míře je to vhodné. Problém nastává se slazením, protože většina lidí používá bílý rafinovaný cukr. Z mých průzkumů vyplývá, že vytížení lidé se stresovou prací zvládnou i šest kafí denně, každý šálek minimálně se dvěma cukry. To je za den 60 g cukru, který se někde v těle uloží jako tukové zásoby a ještě přispívá k rozvoji cukrovky. Je lepší používat pravý třtinový cukr anebo ještě lépe stévii.
7. Cvičím a večer nic nejím
„To je velký omyl! Často se vám stane, že i když cvičíte, nehubnete, protože se pak správně nestravujete. A jak na to? Do 15 minut po cvičení si dejte kousek ovoce (čerstvého nebo sušeného). Po 30 minutách po cvičení si dopřejte proteinový nápoj. Měl by být bez umělých sladidel jako aspartam, acesulfam, sucralosa či proteinovou tyčinku bez přidaných cukrů, sladidel a konzervantů – nejlépe v raw kvalitě. Toto dodržujte, i když s cvičením skončíte ve 20 nebo ve 21 hodin,“ doporučuje Martin Škába.