Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mýty o pečivu v hledáčku odborníků: Zabíjí nás lepek? Je tmavé pečivo zdravější?

Autor: Barbora Kabátová, Andrea Ulagová - 
1. července 2015
05:01

Bílé pečivo nám slepuje střeva, tloustne se po něm, rozpékané pečivo je horší než čerstvé. Nejlepším řešením je bezlepková dieta. Omyl. Přinášíme vám řadu mýtů o chlebu a pečivu, které raději ve svém jídelníčku nechceme.

Chléb a pečivo mají své zastoupení v jídelníčku už odnepaměti. Jsou důležitým zdrojem „rychlých sacharidů“, a tedy i rychle využitelné energie, mohou poskytovat důležité vitaminy, minerální látky a vlákninu. Na druhou stranu jejich konzumací přijímáme větší množství soli nebo i cukru a tuku.

„Pečivo má v jídelníčku své místo. Důležitý je však výběr a v neposlední řadě i konzumované množství,“ vysvětluje nutriční terapeutka Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.

Bezlepková dieta? Žádná zdravotní výhoda

Lepek je bílkovina, která se nachází v obilovinách u nás běžně konzumovaných – v pšenici, žitu a ječmeni, ovsu a ve výrobcích z těchto obilovin. Nejčastějším onemocněním v souvislosti s lepkem je celiakie a u nás se předpokládá, že touto intolerancí trpí 40–50 tisíc lidí. Nemocný musí držet přísnou bezlepkovou dietu, jinak mu hrozí poškození sliznice tenkého střeva různého stupně.

„V současné době dobrovolně vylučuje lepek ze stravy asi 1/3 Američanů v domnění, že jim bezlepková dieta pomůže zhubnout,“ říká Pavel Kohout z Fóra zdravé výživy. „Podobné snahy můžeme pozorovat i u nás,“ dodal Kohout. Jenže podle odborníků se nepodařilo věděcky prokázat, že by taková dieta měla nějaké zdravotní výhody.

Mýty o chlebu a pečivu

Tmavé pečivo je zdravější

Celozrnné pečivo je sice zdravější (obsahuje vitaminy, minerální látky a vlákninu), ale ne každé tmavší pečivo je celozrnné! „Některé druhy tmavšího pečiva se totiž mohou přibarvovat, a to karamelem nebo praženými obilovinami,“ uvádí odbornice na kvalitu potravin profesorka Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.

Vícezrnné a speciální pečivo je celozrnné

Pokud takové pečivo neobsahuje alespoň 80 % celozrnných obilovin, nejedná se o celozrnné pečivo a nesmí být ani takto označené.

Čerstvý chléb musí být měkký

Tenhle mýtus je hodně rozšířený, takže se výrobci často uchylují k tomu, že chléb méně propékají, aby byl měkký. Správně by ale kůrka měla být tvrdá a čerstvý chléb by měl být dobře propečen, aby neměl sklon k plesnivění.

Rozpékané pečivo je vždycky horší než čerstvé

Vždycky záleží na vstupních surovinách a technologickém postupu, a to jak u čerstvého, tak i u rozpékaného pečiva.

Celozrnný chleba je plný vlákniny. Celozrnný chleba je plný vlákniny. | Shutterstock.com

Celozrnné pečivo je dietnější

Celozrnné pečivo je z hlediska správné výživy vhodnější, protože obsahuje více vlákniny. Jeho energetická hodnota je ale shodná s běžným pečivem.

Po pečivu se tloustne

Na pečivo rozhodně vinu nesvalujte. Tloustne se, pokud přijímáme ve stravě více energie, než vydáváme. Pečivo (zejména bílé) obsahuje dobře dostupnou energii, kterou pokud nevyužijeme (při práci, pohybu), uloží se v podobě tuku.

Lepek slepuje střeva

Lepek, tedy bílkovina obsažená v zrnech obilovin, rozhodně střeva neslepuje. Podle jeho množství se odvozuje kvalita mouky – čím víc lepku, tím víc mouka »lepí« a z ní vyrobené těsto je kvalitnější.

Bezlepková dieta je skvělá i pro zdravé lidi

Bezlepková dieta je sice plnohodnotná a obsahuje potřebné živiny, také dostatek energie a bílkovin a zdravému člověku neublíží, ale také nijak neprospěje.

Chléb v ledničce vydrží nejdéle čerstvý

Právě naopak, chlad urychluje jeho stárnutí a tvrdnutí. Chléb by se měl správně skladovat při teplotě 20–25 °C, ideálně zabalený do čisté utěrky a uložený tak, aby mohl „dýchat“.

Celiakie je autoimunitní dědičné onemocnění. Jeho spouštěčem je bouřlivá reakce na lepek. Lepek je obsažen ve spoustě potravin, které denně konzumujeme. Celiakie je autoimunitní dědičné onemocnění. Jeho spouštěčem je bouřlivá reakce na lepek. Lepek je obsažen ve spoustě potravin, které denně konzumujeme. | scoom

Jak vybírat pečivo?

Odborníci radí kupovat pečivo balené, protože výrobci musí uvést, z čeho jsou suroviny složené. Na výrobcích také najdeme tabulku nutričních hodnot. U nebalených pekařských výrobků je výběr logicky složitější.

„Můžeme říci, že nutričně výhodnější druhy jsou tmavší, neplatí to však vždycky, protože se může jednat o výrobek, který je přibarvený,“ varuje Dostálová. Jako barvivo se přidává karamel, častěji pražené obiloviny. V případě, že kupujete nebalené pečivo či chléb, informace o složení by vám měl podat prodávající personál. 

Desatero konzumace pečiva:

  • věřte, že přiměřené množství pečiva je vhodnou součástí každodenního jídelníčku
  • nezapomínejte, že pro každého z nás je vhodná jiná kombinace pečiva
  • střídejte druhy a nezaměřujte se na jeden
  • zkoumejte složení chleba a pečiva
  • vybírejte si malé pečivo
  • pečivo nejezte samotné, ale vždy v kombinaci se zdroji bílkovin
  • při fyzicky náročnějších aktivitách si můžete přidat i sladké druhy pečiva
  • preferujte žitné či žitno-pšeničné pečivo
  • preferujte pečivo bez soli na povrchu
  • pokud zvolíte sladké pečivo, snězte ho v první polovině dne nebo před plánovanou fyzickou aktivitou

jana1313 ( 1. července 2015 20:35 )

V pravidlech nic takového není, přes to se tu dějí podivná omezení, navíc jenom pro někoho. Jsou diskuze kde je každý třetí příspěvek od stejného člověka, třeba honza64, ale někdo jiný nemá nárok na víc než dva příspěvky. Je to svinstvo. Už sem skoro nechodím a asi přestanu úplně. Jinde se dá diskutovat normálně.

jana1313 ( 1. července 2015 20:31 )

Si děláš srandu ale ono to na mnoha místech tak je. U nás je malá pekárna, co 2x denně zásobuje čerstvým výborným pečivem bez Éček a ostatních srágor několik vesnic. Ten kdo ochutnal už si nikdy v supermarketu pečivo z velký pekárny nekoupí.

anka ( 1. července 2015 19:42 )

zdravim, myslim, ze jsou dovoleny 2 prispevky pod diskuzi v jednom case....

e.44 ( 1. července 2015 17:07 )

Mě zase nejde reagovat na anku 15:49. Je to tu na prd. Mizím.

tgbg ( 1. července 2015 17:00 )

Naštěstí už nemusíme jíst jedovatý komunistický chleba a pečivo odporné komunistické kvality z jediné komunistické pekárny široko daleko. Každý si může vybrat soukromou pekárnu z desítek pekáren v okolí a jíst pečivo, které je kvalitní, zdravé a chutná.

Zobrazit celou diskusi