Mýty o pečivu v hledáčku odborníků: Zabíjí nás lepek? Je tmavé pečivo zdravější?
Bílé pečivo nám slepuje střeva, tloustne se po něm, rozpékané pečivo je horší než čerstvé. Nejlepším řešením je bezlepková dieta. Omyl. Přinášíme vám řadu mýtů o chlebu a pečivu, které raději ve svém jídelníčku nechceme.
Chléb a pečivo mají své zastoupení v jídelníčku už odnepaměti. Jsou důležitým zdrojem „rychlých sacharidů“, a tedy i rychle využitelné energie, mohou poskytovat důležité vitaminy, minerální látky a vlákninu. Na druhou stranu jejich konzumací přijímáme větší množství soli nebo i cukru a tuku.
„Pečivo má v jídelníčku své místo. Důležitý je však výběr a v neposlední řadě i konzumované množství,“ vysvětluje nutriční terapeutka Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.
Bezlepková dieta? Žádná zdravotní výhoda
Lepek je bílkovina, která se nachází v obilovinách u nás běžně konzumovaných – v pšenici, žitu a ječmeni, ovsu a ve výrobcích z těchto obilovin. Nejčastějším onemocněním v souvislosti s lepkem je celiakie a u nás se předpokládá, že touto intolerancí trpí 40–50 tisíc lidí. Nemocný musí držet přísnou bezlepkovou dietu, jinak mu hrozí poškození sliznice tenkého střeva různého stupně.
„V současné době dobrovolně vylučuje lepek ze stravy asi 1/3 Američanů v domnění, že jim bezlepková dieta pomůže zhubnout,“ říká Pavel Kohout z Fóra zdravé výživy. „Podobné snahy můžeme pozorovat i u nás,“ dodal Kohout. Jenže podle odborníků se nepodařilo věděcky prokázat, že by taková dieta měla nějaké zdravotní výhody.
Mýty o chlebu a pečivu
Tmavé pečivo je zdravější
Celozrnné pečivo je sice zdravější (obsahuje vitaminy, minerální látky a vlákninu), ale ne každé tmavší pečivo je celozrnné! „Některé druhy tmavšího pečiva se totiž mohou přibarvovat, a to karamelem nebo praženými obilovinami,“ uvádí odbornice na kvalitu potravin profesorka Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.
Vícezrnné a speciální pečivo je celozrnné
Pokud takové pečivo neobsahuje alespoň 80 % celozrnných obilovin, nejedná se o celozrnné pečivo a nesmí být ani takto označené.
Čerstvý chléb musí být měkký
Tenhle mýtus je hodně rozšířený, takže se výrobci často uchylují k tomu, že chléb méně propékají, aby byl měkký. Správně by ale kůrka měla být tvrdá a čerstvý chléb by měl být dobře propečen, aby neměl sklon k plesnivění.
Rozpékané pečivo je vždycky horší než čerstvé
Vždycky záleží na vstupních surovinách a technologickém postupu, a to jak u čerstvého, tak i u rozpékaného pečiva.
Celozrnné pečivo je dietnější
Celozrnné pečivo je z hlediska správné výživy vhodnější, protože obsahuje více vlákniny. Jeho energetická hodnota je ale shodná s běžným pečivem.
Po pečivu se tloustne
Na pečivo rozhodně vinu nesvalujte. Tloustne se, pokud přijímáme ve stravě více energie, než vydáváme. Pečivo (zejména bílé) obsahuje dobře dostupnou energii, kterou pokud nevyužijeme (při práci, pohybu), uloží se v podobě tuku.
Lepek slepuje střeva
Lepek, tedy bílkovina obsažená v zrnech obilovin, rozhodně střeva neslepuje. Podle jeho množství se odvozuje kvalita mouky – čím víc lepku, tím víc mouka »lepí« a z ní vyrobené těsto je kvalitnější.
Bezlepková dieta je skvělá i pro zdravé lidi
Bezlepková dieta je sice plnohodnotná a obsahuje potřebné živiny, také dostatek energie a bílkovin a zdravému člověku neublíží, ale také nijak neprospěje.
Chléb v ledničce vydrží nejdéle čerstvý
Právě naopak, chlad urychluje jeho stárnutí a tvrdnutí. Chléb by se měl správně skladovat při teplotě 20–25 °C, ideálně zabalený do čisté utěrky a uložený tak, aby mohl „dýchat“.
Jak vybírat pečivo?
Odborníci radí kupovat pečivo balené, protože výrobci musí uvést, z čeho jsou suroviny složené. Na výrobcích také najdeme tabulku nutričních hodnot. U nebalených pekařských výrobků je výběr logicky složitější.
„Můžeme říci, že nutričně výhodnější druhy jsou tmavší, neplatí to však vždycky, protože se může jednat o výrobek, který je přibarvený,“ varuje Dostálová. Jako barvivo se přidává karamel, častěji pražené obiloviny. V případě, že kupujete nebalené pečivo či chléb, informace o složení by vám měl podat prodávající personál.
Desatero konzumace pečiva:
- věřte, že přiměřené množství pečiva je vhodnou součástí každodenního jídelníčku
- nezapomínejte, že pro každého z nás je vhodná jiná kombinace pečiva
- střídejte druhy a nezaměřujte se na jeden
- zkoumejte složení chleba a pečiva
- vybírejte si malé pečivo
- pečivo nejezte samotné, ale vždy v kombinaci se zdroji bílkovin
- při fyzicky náročnějších aktivitách si můžete přidat i sladké druhy pečiva
- preferujte žitné či žitno-pšeničné pečivo
- preferujte pečivo bez soli na povrchu
- pokud zvolíte sladké pečivo, snězte ho v první polovině dne nebo před plánovanou fyzickou aktivitou
V pravidlech nic takového není, přes to se tu dějí podivná omezení, navíc jenom pro někoho. Jsou diskuze kde je každý třetí příspěvek od stejného člověka, třeba honza64, ale někdo jiný nemá nárok na víc než dva příspěvky. Je to svinstvo. Už sem skoro nechodím a asi přestanu úplně. Jinde se dá diskutovat normálně.