Při bezlepkové dietě jsou „zakázané“ potraviny obsahují pšenici, ječmen, žito a oves. Týká se to veškerých výrobků, které se připravují z klasické mouky. Lepek může ovšem obsahovat i čokoláda, džem, želatinové bonbony, zmrzlina, mléčné pochutiny obsahující škrob, hořčice, kečup, uzeniny atd.
KDE JE A KDE NENÍ?
Prvním krokem k úspěšnosti diety je pečlivě hlídat obsah potravin, surovin i pochutin, neboť i konzumací lepku jednou za čas se riziko přidružených zdravotních komplikací mnohonásobně zvyšuje. Ne vždy je však na první pohled zřejmé, co lepek obsahuje, či neobsahuje. Setkat se s ním můžete totiž i u potravin, v nichž se přirozeně nevyskytuje, a to díky tzv. křížové kontaminaci. Může do nich být zanesen během výrobního procesu z jiné suroviny či potraviny, kterou výrobce zpracovává. Tuto informaci o přítomnosti lepku hledejte na obalu!

OBLÍBENÉ UZENINY
Dalším příkladem mohou být již zmíněné uzeniny. I v nich se lepek často vyskytuje. Ač se to může zdát nelogické, velmi často obsahují určitý podíl mouky z obilovin, které jsou při bezlepkové dietě tabu. Maso je totiž často nahrazováno určitým procentem mouky či škrobů. Není však nutné se uzenin vzdávat, je jen potřeba mít u toho kterého uzenářského výrobku možnost si ověřit, z čeho je složen.
HLÍDEJTE, ČTĚTE
Pokud tedy chcete mít stoprocentní jistotu, že to, co jíte, vám nemůže při specifickém způsobu stravování uškodit, kupujte kvalitní uzeniny a samozřejmě i další potraviny či suroviny, sledujte pečlivě jejich obaly, ptejte se na jejich složení.
KDYŽ ZHŘEŠÍTE
Co se stane, pokud se lepek při bezlepkové dietě přece jen dostane do těla? Ve střevě je vnímán jako cizí prvek a tělo se mu začne bránit. Dochází k poškozování sliznice tenkého střeva a vzniku série autoimunitních pochodů poškozujících další orgány a tkáně. Za velkou část problémů může i nedostatečné vstřebávání živin, vitamínů a minerálů. K příznakům patří plynatost, bledá stolice, záchvaty, pocity mravenčení v nohou, afty, u žen vynechávání menstruace, neplodnost, samovolné potraty nebo poruchy vývoje plodu, u dětí poruchy růstu. Neléčená celiakie může vést i k onemocněním onkologického charakteru.

BEZLEPKOVÉ SUROVINY
Mezi tzv. přirozeně bezlepkové potraviny patří např. brambory, kukuřice, rýže, pohanka, sója, čočka, hrách, fazole, cizrna, ořechy, semena. Tyto suroviny tvoří také základ výrobků, z nichž lze dále připravovat jednotlivé pokrmy, bezlepkové směsi vhodné na přípravu pečiva, knedlíků či moučníků apod. Přirozeně „nezávadné“ jsou dále také maso, ryby, mléko, vejce, ovoce, zelenina, med, cukr.
Jak říká herečka Miluše Bittnerová: "Postupem času jsem se naučila brát bezlepkovou dietu ne jako obtížnou záležitost, ale jako zdravý způsob životního stylu. Vzdát se například vajíček nebo nedej bože masa, to by pro mě bylo větší utrpení."