RAW food neboli syrová strava se připravuje výhradně z čerstvých potravin bez konzervantů, které neprošly chemickou ani tepelnou úpravou nad 42 °C. Jde tím pádem především o ovoce, zeleninu, mořské řasy, ořechy a klíčky, ale také o nepražené kakao, bylinky či koření. Zdá se vám to poněkud omezené? Omyl! Z těchto surovin připravíte třeba slané quiche, řepové špagety, rajčatové dipy, jahodové nebo limetkové dorty, ovocná smoothie a spoustu dalších dobrot.

Proč zkusit RAW?

Konec vyvařování. Dlouhému stání u plotny odzvonilo. Příprava RAW pokrmů je snadná a hlavně rychlá. Stačí k tomu kuchyňský robot nebo vysokorychlostní mixér. Nicméně pokud máte, můžete využít sušičku, klíčidlo, odšťavňovač nebo třeba spiralizér. Nutná je ale dobrá organizace – dát si suroviny včas naklíčit nebo usušit.

RAW hydratuje. Čerstvé plody ovoce a zeleniny mají vysoký podíl vody, některé až 90 %. Proto RAW nejenom osvěží, ale i hydratuje, a má tudíž blahodárné účinky na pokožku. Vaše pleť bude svěží a čistá. „RAW také zahání pocit falešného hladu, který můžete pociťovat, pokud přes den málo pijete,“ vysvětluje odborník Stanislav Petříček a dodává: „Syrová jídla jsou lehká a dobře stravitelná. Navíc obsahují enzymy, které pomáhají našemu trávicímu systému štěpit potravu na menší kousky.“

Posílíte si svůj imunitní systém. RAW potraviny obsahují vysoké množství vitamínů C, železa, zinku či beta karotenu, které přirozeně posilují vaši imunitu. Důležitou složkou RAW surovin je i vláknina, která přispívá čištění trávicího ústrojí. Bílkoviny neboli proteiny jsou pro lidský organismus nenahraditelné. Tělo z nich vyrábí energii nebo je využívá pro stavbu tělesných tkání. V RAW je hledejte v semenech nebo oříšcích, ale také v listové zelenině zelené barvy.

Sladkosti bez výčitek. Konečně sladké, které můžete jíst bez omezení. RAW totiž vůbec nepracuje s rafinovaným cukrem. Sladí se sirupem z agáve. RAW dezerty jsou jedním slovem skvělé – ať už se jedná o banánové palačinky, ovocné nebo čokoládové dorty. Pokud máte k RAW kuchyni nedůvěru, doporučujeme začít právě s dezerty. Rozhodně nebudete litovat.

Zkuste to doma: Banánové palačinky s citronovým krémem

Banánová palačinka s citronovým krémem
Autor: bistrawveg.cz
Potřebujete na 12 kusů: Na palačinky: 9 banánů, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička skořice; na krém: 2 hrnky kešu natural, 5 lžic agáve sirupu, 5 lžic citronové šťávy, 50 ml vody

Postup - palačinky: V mixéru rozmixujte všechny suroviny. Směs (250 ml) stejnoměrně rozetřete na celý plát sušičky. Sušte na 145 °F zhruba jednu hodinu, posléze snižte teplotu na 115 °F a sušte další 4,5 hodiny. Po vychladnutí rozřízněte plát rádýlkem na 4 stejně velké čtverce (porce). Maximální doba skladování je 7 dní proložené fólií a v suchu.

Postup - citrónový krém: Na hodinu namočte kešu ořechy do vody, posléze je vyjměte a opláchněte studenou vodou. Vložte je do mixéru a rozmixujte dohladka s ostatními surovinami a rozetřete na palačinky.

Zdroj. bistrawveg.cz