Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Případ, který prolomil STŘÍDAVOU PÉČI: Holčička má dvě školy, 300 kilometrů od sebe

Střídavou péči by neměly trpět ani děti, ani jejich rodiče
Střídavou péči by neměly trpět ani děti, ani jejich rodiče  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
12. června 2014
10:23

Bude chodit do dvou různých škol ve dvou různých městech a střídat je po 14 dnech. Šestiletou holčičku, jejíž případ přinesl průlom v českém soudnictví a otázce střídavé péče, čeká v září pořádně náročný nástup do školy.

Rodiče holčičky, kteří jsou oba právníci a do bitvy o dceru se tak mohli vložit všemi zbraněmi, žijí podle zjištění Deníku po rozchodu v České Lípě a Olomouci. Dítě si proto každých čtrnáct dnů předávají v polovině cesty - na nádraží v Pardubicích. Právě bezmála třísetkilometrová vzdálenost obou bydlišť vedla matku k právní bitvě o to, aby měla dceru výhradně ve své péči.

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková jí však nevyhověla. „Nezletilá již od tří let pobývá určitou část v měsíci u každého z rodičů, přičemž Ústavní soud neshledává žádný důvod, proč by k upuštění od tohoto modelu mělo dojít," uvedla v rozhodnutí.

Její kolega ústavní soudce Ludvík David s verdiktem ale nesouhlasí. Podle něj tentokrát soud zašel příliš daleko. "Čtrnáctidenní interval střídání mezi dvěma velmi vzdálenými bydlišti je pro nezletilou jistě velmi náročný, ale snad zvládnutelný. Od září má však nastoupit školní docházku; vhodnější je tu spíše plurál: docházky. Přestože dnešní děti už považují máloco za překvapivé, dokáže nezletilá zvládnout permanentní střídání školního prostředí? Dokáže zvládnout třeba i rozdílné učební nároky? Jak se dokáže těšit z mimoškolních aktivit, když za nimi bude muset každých 14 dní přejíždět z místa na místo?" ptá se.

Dosud soudy v případě, že střídavou péči nařizovaly, kladly většinou důraz na to, aby rodiče měli bydliště ve stejném městě a jejich dítě mohlo při střídání domovů navštěvovat alespoň stejnou školu.

A jak se situace, kdy dítě navštěvuje školy dvě řeší? "Jedna je hlavní z hlediska předávání vysvědčení apod. Školy se mezi sebou domluví, zákon na takovou situaci pamatuje. Je vhodné, aby perioda střídání nebyla kratší než jeden měsíc,“ uvedl pro Blesk.cz renomovaný právník Pavel Novák

Bojujete i vy o střídavou péči? Dnes můžete na Blesk.cz na toto téma chatovat se zástupci matek i otců.

Další chaty s odborníky, které již proběhly, si můžete přečíst zde:

.abcd.abcd. ( 14. června 2014 22:40 )

Blázni, Češi jsou blázni, nakopat soudce. Ve stejným míst snad ano, ale jinak NE. Hajzlové, nezodpovědní rodiče a odnese to zas jen dítě. Tohle snad nikde není jen u nás. Česko cvokne!!!!!!!!

ninanina ( 12. června 2014 15:00 )

Tak to je sila. U nas to bylo tak ze se proste zkouselo jestli to bude fungovat, nefungovalo to, tak se rodice po dvou letech kdyz z nas tata udelal pokusne kraliky a kdyz jsme ho ze sestrou uprosily ze tohle opravdu nechceme ze to bude tak jak predtim (predtim jsme byly dva roky po rozvodu v peci mamky a s tatou jsme se vidaly). Penize mame posilal, nikde po soudech nechodil Ale taky ty kontakty byly ridsi a ridsi, venoval se vic sve nove rodine. bylo tak ze se proste zkouselo jak to bude fu

beruna ( 12. června 2014 14:54 )

Takže radši dítě zabít než ustoupit??? Takové zrůdnosti na dítěti se můžou dopustit jen úchylní rodiče-právníci. Oba vysokoškolsky studovaní lidé, ale oba hovada. Každý trvá na svém, i kdyby z toho dítě mělo umřít. Když šestiletý mrňous nastoupí do školy, je to pro něj velká změna a nese to s sebou i větší únavu, zvyká si na nové prostředí, na autoritu učitele, na kamarády - tahle holčička na tom bude hůř než děti cirkusáků - ty mají aspoň svou stálou maringotku.

ninanina ( 12. června 2014 14:14 )

Reakce pro velitelku velitele, ktera mi neskocila tam kam mela.

ninanina ( 12. června 2014 14:13 )

A dostal vas tata nakonec rozum nebo jste si tim protrpely az do dospelosti? U nas nastesti po dvou letech ano, kdyz videl jak to zvlast moje mladsi sestra (hodne upnuta na mamku, ktera s ni diky jejimu spatnemu zdravi byla 6 let doma) spatne zvlada. Ale stejne mu to nemuze zapomenout. Ja s nim nakonec vychazim normalne, ale sestra s nim temer nemluvi. Ted jsem cetla o holcicce ktera vsechny prosi at stridavku taky ukonci, ale jeji otec nic nechce slyset a matka, ktera je jim uplne udusena se uz boji cokoliv udelat aby o ni neprisla uplne. Zverstvo.

Zobrazit celou diskusi