ONLINE CHAT
Pane doktore máte nějaké informace od (dnes již dospělých) lidí, kteří jako děti byly střídavé péči podrobeni? Jak to vidí přímo oni. Děkuji.(Danka)
Foto
Nemám, ale bylo by to užitečné je mít. Váš dotaz povařuji za inspirativní.
Pred asi 10ti lety jsem mela ve skolce dite, jehoz rodice po rozvodu zvolili formu stridave pece. To dite malovalo obrazky, na kterych nikdy ono samo nebylo a take o sobe nikdy nemluvilo - vzdycky to byl "domov maminky" a "domov tatinka". Po te, co tohle dite odeslo ze skolky, rok plakalo a chtelo zpatky. Krome toho se jeho otec vyzenil tri deti, ktere byly starsi nez tohle dite a trvle zili v dome, ktery 4 roky byl domovem tohohle maleho tvorecka. Najednou tam byl "na navsteve". Bylo opravdu hrozne videt, jak to dite strada. Myslim, ze ho tahle zkusenost poznamenala na mnohem delsi dobu, ne-li na vetsi cast jeho zivota. Preji vam hezky den a jsem rada, ze se k tematu stridave pece vyjadrujete.(Matylda)
Foto
Děkuji Vám za názor, který není třeba dále komentovat.
Chci se zeptat nebylo by lepší, nežli rozhodne soud o dítěti, poslat rodiče do nějaké psychologické poradny, aby se nejdříve naučily spolu komunikovat rozumně a pak teprve rozhodovat o dítěti. Proč mají pak navštěvovat psychologa děti, kteří jsou v té bitvě vlastně obětmi rodičů.(Zuzana)
Foto
Odborná pomoc pro rodiče, je jistě vhodným doporučením. Základem nalezení dobrého řešení je především dobrá komunikace.
Dobrý den pane doktore,myslíte si ,ze je střídava pece o dite vhodna ve veku 3 let,kdy je dite fixovano více na matku a zároveň matka s tímto návrhem ostre nesouhlasí?(Eva P.)
Foto
Jistě by v tomto případě bylo vhodnější, aby dítě bylo u matky, ale současně je třeba, aby se otec mohl se svým potomkem setkávat.
Dobrý den myslíte že je střídavá péče vhodná? Podle mě je to naprostý nesmysl, dítě nemuže vědět kde má domov. Jsem štastná že jsem v tom nemusela vyrůstat. (Magda)
Foto
Někdy to opravdu jinak nejde. Máte ovšem velikou pravdu, co se týče prožívání pocitu domova u dítěte. Pro dítě má domov nesmírnou hodnotu a měl by pro ně být i místem bezpečí.
Dobrý den,máme s ex přítelem šestiletého syna. Nikdy jsme společně nežili, malý výrůstá se mnou a k příteli, který bydlí téměř dvěstě kilometrů daleko, jsme jezdili jen na víkendy. Syn má doma veškeré zázemí, od tří let chodí do školky, má tu kamarády a je spokojený. Otec si ho bere na víkendy podle svých časových možností a synovi to tak vyhovuje. Teď po rozchodu ho chce ale otec do střídavé péče a osobně si myslím, že by tím malý utrpěl. Co si myslíte vy?(Alena)
Foto
Pokuste se s otcem o dohodu, ta má vždy přednost před rozhodnutím soudu.
snad nejlepší je,když ty dva bydlí blízko sebe a to dítě má možnost k tátovi a mámě kdykoli /pokud se dospělí dokážou dohodnout/ale střídavá péče musí být,hlavně pro přečkolní dítě trauma.(Jana J.)
Foto
Ano.
Dobrý den pane doktore, chápu, že žádná porozvodová péče o dítě ideální být nemůže, nicméně, i tak, co je pro duši dítěte, když ne ideální, tak nejlepší variantou z možných? Chápu, že je to individuální, ovšem lze i tak obecně říct, co je pro dítě optimální? děkuji(Petra)
Foto
Pro dítě je optimální (používám Váš výraz), když je rodiči milováno a rodiče jsou ochotni se v jeho prospěch domluvit.
Dobý den jaký máte celkově názor na střídavou péči, když rodiče se absolutně o ničem nejsou schopni domluvit.(petra)
Foto
Pokud rodiče nejsou schopni se absolutně o ničem domlouvat, je značný předpoklad, že to střídavou péčí skončí.
Dobrý den.S manželem nejsme rozvedeni, vycházíme spolu velmi dobře jako kamarádi. Ale nežijeme spolu. Chtěli bychom v budoucnu střídavou péči pro naše dvě děti (3,7). Chtěla bych se zeptat jestli je to pro děti hodně stresující a jak dlouho by měli u jednoho z rodičů pobývat? Podotýkám že hodně času trávíme i společně a bydliště je skoro stejné. Děti by nešli do neznáma, protože tam kde dnes bydlí otec, jsme dříve jezdili na víkendy.Děkuji za odpověď.(Petra)
Foto
Velice mě těší Váš příklad dobré komunikace po rozvodu. Jsem si jist, že kde je dobrá vůle, bude realizována i v době střídavé péče.
Nemám žádný dotaz - ale se střídavou péčí naprosto nesouhlasím. Jsem matka 3 dětí ve věku 51, 49 a 42 let. Rozváděla jsem se, když bylo nejmladšímu - synovi - 15 let. Moje 51-letá dcer, když slyšela o střídavé péči, tak řekla "naštěstí nás se to už netýká".. To snad stačí jako názor - dnes už tehdy dítěte z rozvedeného manželství. Syn se nechtěl otcem po rozvodu ani stýkat.(babika)
Foto
Děkuji Vám za názor.
Myslím, podle své vlastní zkušenosti, že když dítě bude mít ve škole výpadky, přijde o kamarády. Tak, jak se to stává nemocným dětem a dcera tím velmi trpěla, když ob 14 dní ve škole chyběla. Ne každé dítě je sociální hvězda a kamarádi na něj čekat nebudou a nebudou týden sedět sami. Jaký je váš názor?(Jenka)
Foto
V podstatě souhlasím s tím, co jste napsala.
Myslím. že děti by měli bydlet v jednom bytě a rodiče by se v něm měli po 14 dnech střídat. DĚTI NIC NEZAVINILI . Rodiče by se jim měli přizpůsobit(Ebrtová)
Foto
Moc hezky to píšete. Velice Vám za to děkuji.
Je vhodná střídavá péče i v případě, že mají rodiče rozdílné názory na výchovu svých dětí?(barbora rybáková)
Foto
Bohužel, rozdílné názory na výchovu a s tím spojené nedomluvy rodičů o výchově, přinášejí dítěti ve střídavé péči další zátěž.
Dobrý den, myslím si, že rozvod je pro dítě už takhle dost traumatizující. Nevím, proč by mělo být dalším traumatem docházka do dvou různých škol v případě, že se jeden z rozvedených rodičů odstěhuje do jiného města. Všichni říkají, jak je rozhodnutí toho ústavního soudu pro blaho dítěte, tohle mi tak ale rozhodně nepříjde! Jaký je váš názor? Díky(Lucinda)
Foto
Lucindo, velice s Vámi souhlasím.
Zdravím, co si myslíe, že je pro dítě lepší střídavá péče třeba se dvěma školami nebo jeden domov s rozšířenou péči obou rodičů? Kdy jeden z rodičů může dítě vidět vpodstatě kdy chce, ale děcko stabilně bydlí u druhého z rodičů. Díky za odpověď(Zdeňka)
Foto
Zdeňko, vidím, že už jste si vlastně odpověděla. Dokáží-li se rodiče domluvit a vycházet si vzálemně vstříc (je to i v naprostém zájmu jejich dítěte), potom má předmost jeden domov a jedna škola.
Střídavá péče je dobrá věc a někdy jediná možnost jak vidět svý dítě! Já malou skoro nevídám protože moje bejvalá mi ji odmítá půjčovat na víkendy. Tvrdí že furt někam o vikendu jezdí...ale ja vim že malá už má novýho tatínka, a tím jest současný milenec mojí bývalé ženy. Jak v tom pak má mít malá pořádek? Když má dva táty!!! (Nastvany tata)
Foto
Pro dítě je velice důležité mít kontakt s oběma rodiči. Pokud nejsou rodiče schopni se vzájemně domluvit a najít vhodnou formu k setkávání, může být střídavá péče řešením, jistě ne ideálním.
Nemám ani tak dotaz,jako by mě spíš zajímal Váš osobní názor na střídavku. Je to velké téma, které se dotýká tisícovek rodin! Jak se na to z praxe díváte vy? Může dítěti týden pobytu u maminky a týden u tatínka uškodit, nebo se na to dá zvyknout?(Žaneta Kammermayzerová)
Foto
Můj názor na střídavou péči je ten, že to někdy opravdu jinak nejde. Pro dítě se však jedná o nesmírně zátěžovou situaci.
Jak mám vysvětlit malému dítěti (4 roky), že se s tatínkem rozvádíme a bude žít na dvou různých místech a chodit do dvou školek?(Denisa)
Foto
Vysvětlit čtyřletému dítěti, že už si s tatínkem nerozumíte bude jistě obtížné, ale vysvětlit mu okolnost, že bude žit na dvou místech a chodit do dvou školek... Představte si sebe. Žijete na dvou místech a chodíte do dvou zaměstnání... Čtyřleté dítě potřebuje především oba rodiče a domov.
Manžel se o dceru vůbec nezajímá. V životě nebyl na třídní schůzce, neví, jaké má kroužky a nikdy jí ani nepomáhal s učením. Teď se ale rozvádíme a on jí chce do střídavé péče. Dceři je 12 let a pláče, že s tátou žít nechce. Jak bych měla nejlépe reagovat, abych dceři neublížila?(Karolina)
Foto
Momentálně všichni prožíváte náročnou životní situaci. V tomto období je důležité s dcerou i manželem (pokud je to možné) otevřeně komunikovat. Řešení je lépe nalézat v komunikaci s manželem, než to nechat na rozhodnutí soudu.
Dobrý den,pane Čedíku, jaká péče po rozvodu je podle Vás ideální? Máme tříletou dcerku Lilianku,ale s přítelem nám to již delší dobu neklape. Denně uvažuju, že bude lepší rozchod, než žít v tomto. Přítel je ale velmi zaneprázděn, podniká a nemá téměř vůbec čas,jen o víkendech. Já zase se nemůžu sama starat o dcerku...Obávám se, že domluva s přítelem by nebyla možná. Myslíte, že je lepší, aby soud přesně stanovil kdy si ji bude moci brát, například 14 dnů u mně, 14 dnů u něj? Jsem z toho zoufalá...Bojím se, že když zůstane se mnou a budu někdy potřebovat pohlídat, odkáže mě někam s tím, že nemá čas. Jak toto řešit? Děkuji(Zlatava (24 let))
Foto
Obávám se, že žádná péče po rozvodu není ideální. Uvažuji, že tříletá dcera potřebuje oba rodiče. Nemám ovšem představu, jak moc Vám to neklape. Určitě bych Vám doporučil si s partnerem pohovořit (najít si čas na vlastní dítě jistě dokážete). Dohoda rodičů je vždy lepší řešení než následné rozhodnutí soudu.
Pana doktora si velice vážím a děkuji mu za to, jak mi pomohl s pubertální dcerou. Je to opravdu profík na svém místě! Více takových ! Bývalý manžel se se mnou soudí o syna. Chtěl původně střídavou péči. Od září bude syn předškolák, v místě mého bydliště je přijat od září do školky, chodí zde do juda a má zde kamarády...Bývalý manžel bydlí na Moravě. Můj dotaz není vyloženě k tématu, ale chctěla bych vědět, do jaké míry je normální, že když si syna bere v pátek, kdy je chladněji a dám mu mikinu, vrací jej v neděli, kdy bylo podvakrát teplo, tak syna vysleče před domem, nebo posledně na návsi na veřejnosti z jeho (býv. manžela) tílka ...a vrací jej jen v kalhotech ... Posledně se dokonce stalo, na té návsi před obchodem a plno lidmi, že řekl synovi... udělej německého vojáka...( vede syna k militantní výchově, s čímž nesouhlasím ) a malý nato zvedl ruce a On jej vyslékl ... Dle mě jde o jistou důstojnost dítěte, kterou není otec absolutně schopen respektovat...(BriBri)
Foto
Děkuji za pochvalu a stran bývalého manžela doporučuji s ním věci komunikovat (co se Vám líbí a co ne). Bez vzájemné komunikace narůstá vzájemné napětí, které se pochopitelně přenáší i do prožívání Vašeho syna.
Jak bude dítě snášet dvojí domácnost?(Ladislav)
Foto
Pro dítě je velice náročné snášet dvojí domácnost. Znamená to celou řadu věcí. Je to vlastě do jisté míry cestující (hostující) dítě, které nemá dokonale pevné zakotvení (domov). S tím souvisí pocit (ne)jistoty a bezpečí.