Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střídavky se bojím, exmanžel se mi bude na dětech mstít! Co radí odbornice?

Mnohé matky se bojí, že se jim expartner bude na dítěti mstít
Mnohé matky se bojí, že se jim expartner bude na dítěti mstít  (Autor: profimedia.cz)
Autor: šim - 
12. června 2014
12:16

Průlomový rozsudek Ústavního soudu o tom, že dítě by po rozvodu mělo být téměř vždy svěřeno do střídavé péče obou rodičů, vyvolal řadu otázek a obav. Mnohé ženy mají strach, že jejich exmanželé budou využívat střídavou péči jako nástroj pomsty! Jak vidí střídavou péči odbornice na genderovou problematiku Helena Skálová a co radí?

Každé rozvedené manželství bylo specifické, každé mělo jiné problémy, kvůli kterým se rozpadlo, jiné zvyky, jiný styl výchovy dětí. Stejně jako každé dítě má jiné potřeby. Přesto se v problematice střídavé péče témata, která zajímají rodiče, opakují. Také v chatu s ředitelkou Gender studies Helenou Skálovou se čtenáři ptali na otázky, jež by se daly shrnout do několika okruhů.

Nenávist partnerů a msta

Nejurgentněji se jeví ty případy, kdy se rodiče dítěte rozešli ve zlém a mezi sebou z nenávisti či ze zhrzenosti bojují. Často k tomu zákeřně využívají tu nejzranitelnější „zbraň“, dítě samotné!

Střídavá péče by rozhodně neměla být nástrojem v boji exmanželů nebo pro mstu jednoho partnera na druhém,“ míní ředitelka Gender studies Helena Skálová. Reagovala tak na obavy některých matek, jež zatím mají děti ve své péči, ale kvůli přelomovému rozhodnutí soudu se bojí, že „nenáviděný“ exmanžel nyní dítě získá do střídavé péče. Na druhou stranu říká, že jsou také případy, kdy se právě ženy skrz dítě mstí expartnerovi.

Otec dítě nevídal, teď by s ním měl být půlku času?

Mohou nastat také případy, kdy otec o dítě prakticky nikdy nepečoval. Matky nyní mají pochopitelně strach, jestli by starost, výchovu a péči o dítě zvládal, když jeho potřeby prakticky nezná. Ozvala se například maminka, která tvrdí, že syn návštěvy otce nesnáší dobře. „Bojíme se rozšíření, které by syn jen stěží pochopil, proč musí naráz od maminky pryč,“ napsala Petra. „To je případ, který se často vyskytuje. Je problematické, že by střídavá péče měla být nařízena v rodinách, kde otec dosud vůbec nepečoval či byl nepřítomný,“ odpovídá Helena Skálová.

Dvě školy, dvě bydliště, dvě rodiny

Také představa dítěte, které pendluje s batůžkem mezi dvěma domácnostmi, chodí do dvou škol a týden co týden mění prostředí, se někomu jeví problematická. Ač jsou případy, kde to funguje bez problémů, Skálová radí: „Pokud je to reálně možné, je stěhování rodičů a dítě na stejném místě ideální varianta. Střídání školy je určitě komplikací navíc. Důležitá je komunikace s dítětem a mezi partnery.“ Soud by měl posuzovat každý případ individuálně a ke geografické vzdálenosti zcela jistě přihlížet. "Vše je na rozhodnutí rodičů, na finanční situaci. Většinou však mají děti věci na dvou místech," dodává Skálová.

CELÝ CHAT ČTĚTE ZDE>>>>

osetrovatel_pavla219 ( 13. června 2014 19:19 )

Nedivím se, že se bojí. Dobře totiž zná dosavadní praxi rozvedených matek, které používají své děti jako zbraň proti exmanželovi tím nejhnusnějším způsobem. A teď se bojí, že na to teď ztrácí privilegium. V boji proti exmanželům jdou zájmy dětí nikoliv na druhou kolej, ale přímo do hnoje.

ninanina ( 12. června 2014 15:06 )

" alkohol, psycho/fyz. teror, atd, striedavka je pre dieťa blaho, zásada súdov uprednostňovať striedavku je správna - uz jste si nekdy stridavkou jako dite prosel. Ja ano - viz nize - oba rodice se chovali po rozvodu celkem normalne a presto to pro me blaho nebylo! Dva roky po rozvodu jsem byla se sestrou ve vylucne peci matky - nijak neomezovany styk s tatou - pohoda. Potom se tata zblbnul do stridave pece - moje nocni mura dodnes!!!!

1nostradamus1 ( 12. června 2014 14:49 )

nejací, nejaké, sousedovic..všeobecné reči, známe je, i kdyby, stjeně se nepostarají...

1nostradamus1 ( 12. června 2014 14:47 )

hlavne na psychiku detí, čo mnohé matky a otcovia " nechcú " vidieť a vedieť

1nostradamus1 ( 12. června 2014 14:44 )

žiaľ, pomsta a nenávisť bio rodičov jeden k druhému je častý jav, vo väčšine je to u matiek...striedavka však s tým nemá nič spoločné, fenomén striedavky je totiž o dieťati a nie o rodičovi -pomstiteľovi, ten keď nastáva spor o striedavku použije dieťa ako svoj nástroj...je to smutné, jednoducho, ľudia sa ešte nenaučili vnímať dieťa ako človeka, ale ako majetok...to, že rodič, nesúhlasiaci so striedavkou používa celú škálu tzv. argumentov prečo striedavka Nie je jasné: pomsta, nenávisť voči druhému rodičovi, financie, citové vydieranie...v zásade, striedavka je o dieťati, a teda pre jeho dobro a právo mať oboch rodičov, ak vynecháme extrémne prípady rodičov ( alkohol, psycho/fyz. teror, atd, striedavka je pre dieťa blaho, zásada súdov uprednostňovať striedavku je správna, nesprávne je chovanie rodiča, rodičov, a na to súdy by mali reagovať a to: skrátiť súdne konanie vo veci starostlivosti o deti na minimum ( v nemecku platí zásada 1 mesiaca (!)), striedavka, nariadená súdom je naďalej pozorne sledovaná soc. kurátorom, ak jeden z rodičov bráni(!) striedavke ( vydieranie, nesprávna starostlivosť, atd. dieťa prejde do opatery toho rodiča, kt. sa riadne stará....striedavka má byť výsada dieťaťa, nie rodiča, a teda zlé konanie rodiča je dôvod na zrušenie a danie do trvalej starostlivosti jedného rodiča...a tu sme na začiatku dôvodu prečo striedavku Áno, a prečo Nie na začiatku trvalú starostlivosť jednému rodičovi...a znevýhodnenie dieťaťa a jedného rodiča...psychické traumy dietí rozvádzajúcich sa rodičov vychádzajú: strata styku s jedným rodičom rozvodom, hádky pred rozvodom, počas rozvodu a po rozvode...uvedovme si jednu vec, striedavka je vec ešte nezažitá, hlavne pre rodičov, nie su stanovené nejaké hranice, kedy áno a kedy striedavka nie, rodičia / tí zlí) majú široké mantinely a osveta je na nízkej úrovni, súdy tiež nemajú jasno, kedy áno a kedy nie, detto kurátorky, vzniká široký priestor na dezinformácie, lavírovanie, a neblahé javy v sporoch o deti dopadajú h

Zobrazit celou diskusi