Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Revoluční rozhodnutí soudu: Střídavá péče má zelenou! Dítě už nezíská hlavně matka

V péči rozvedených rodičů o děti dochází k revoluci: Normou bude střídavá péče!
V péči rozvedených rodičů o děti dochází k revoluci: Normou bude střídavá péče!  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
5. června 2014
15:45

Střídavá péče jako hlavní řešení. Dát dítě do péče pouze matky, případně otce, bude spíše výjimkou. Takový trend ve výchově a zabezpečení dětí rozvedených rodičů dnes udal svým rozhodnutím Ústavní soud. A vyzývá další soudy, aby jednaly stejně! Jde o zásadní změnu, podle které se narušuje obvyklý postup, kdy děti v Česku chodí nejčastěji do péče matky.

Pokud jsou oba rodiče stejně způsobilí postarat se o dítě, má justice nařizovat střídavou péči. O tom dnes rozhodl Ústavní soud (ÚS). Jiné řešení by podle něj mělo být výjimkou, která vyžaduje zdůvodnění a přichází na řadu například v situaci, kdy jeden rodič není schopen se o dítě postarat. Nebo když nemá o potomka zájem.

Zohlednit se však musí také přání dětí. Ústavní soud ve svém nálezu poukázal také na proměněné vnímání role otce a matky ve společnosti. "Výchova dítěte již nutně není výhradně ani převážně v rukou matky, čemuž musí odpovídat i řešení situace, kdy se manželství rozpadne a je nezbytné zajistit následnou výchovu nezletilých dětí," stojí v nálezu ústavní soudkyně Šimáčkové.

Soud řešil stížnost otce, že nevidí své dítě: Vyhrál otec

K Ústavnímu soudu se totiž dostala stížnost otce, který se marně dožadoval většího podílu na výchově svých dvou dětí. Justice je svěřila do výlučné péče matky, což je v Česku stále nejčastější soudem upřednostňované řešení po rozchodu rodičů. "V nejlepším zájmu dítěte je to, aby ani po rozvodu rodičů nepřišlo o péči ani jednoho z nich," upozornila však novináře soudkyně ÚS Kateřina Šimáčková.

Právě muži-otcové poměrně často volají po větším rozšíření "střídavky". Většina dětí v Česku stále končí po rozvodu či rozchodu partnerů v péči matek. Soudkyně Šimáčková ale věří, že její dnešní nález bude mít "kultivační vliv" na judikaturu. A že tedy tento trend změní.

V tomto konkrétním případě se pak stížnost otce vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2, který bude posuzovat, zda jsou oba rodiče stejně způsobilí dítě vychovávat, zda mají o jeho výchovu zájem a zda jsou schopni zajistit jeho všestranný vývoj.

Matka si stěžovala na střídavou péči: Vyhrál otec

Soud však dnes vydal i nález v dalším případu, kde si pro změnu stěžovala matka na nařízenou střídavou péči. Rodiče si podle verdiktu mají dceru vyměňovat ve dvoutýdenním intervalu, přičemž dříve byl poměr dní 19 ku 11 ve prospěch matky. Té se nové nařízení nelíbilo, a tak podala stížnost.

Matka argumentovala zejména tím, že bydliště obou rodičů dělí velká vzdálenost. Ona žije v Olomouci, otec dítěte v České Lípě. "Pokud je zde zájem dítěte, je třeba upřednostnit střídavou péči," řekl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk. Ke zvýhodnění jednoho z rodičů prý není důvod. Až dítě dospěje do školního věku, lze podle soudce Fenyka zvážit vzhledem ke vzdálenosti novou úpravu vztahů. I zde však bude kladen důraz na přání dítěte. Podle soudce Fenyka je ale vždy třeba zohledňovat také konkrétní okolnosti.

cascada ( 10. června 2014 18:09 )

Přesně tak, soudy by měly řešit vše individuálně, brát v potaz vše důležité včetně pozadí rozvodu apod. Toto rozhodnutí ústavního soudu ve většině případů nahraje psychycky narušeným jedincům, kteří mají na dítě "právo" a budou se ho za každou cenu dožadovat, byť by dítě měli "rozpůlit". A o práva dítěte nikomu nejde. Jak se může pětileté dítě vyjádřit, co chce, když ani nechápe termín týden, dva dny a nerozpozná manipulace. Pokud jsou oba lidé rozumní, většinou se dohodnou a nepotřebují soud. Pokud ne a jeden je psychopat tak se s ním člověk nedomluví ani na tom, jestli je tráva zelená, natož o výchově dítěte. A to je trest pro všechny kromě psychopata, který bude spokojený, že dosáhl svého práva, ale co je cit netuší.

tendertouch ( 7. června 2014 20:31 )

Věřte, že mnoho maminek rádo dá dítě na víkend svému otci i v týdnu. Protože těch povinností, které mají s dítětem a k tomu musí též chodit do práce je tolik, že si rády o víkendu, kdy je má tatínek udělají práci, kterou by museli dělat místo toho, aby někam šly s dětmi a víkend, kdy je budou mít, budou mít čas být s nimi a hrát si a věnovat se jim.

tendertouch ( 7. června 2014 20:26 )

A s čím vším se mají ženy vyrovnávat? Že jsou muži nevěrní, že je ženy živí, že je muži bijou, že se o děti nestarají a neplatí jim ani minimální alimenty. Váš názor je jako když si vezmu muže a mají spolu dítě, tak by měl počítat s tím, že ji má být věrný, že se má o rodinu postarat a pomoci ženě s dětmi a jejich výchovou. Pokud stojíte o střídavou péči a máte optimální podmínky, tak Vám to jen přeji. Já bych pro své dítě střídání školy, cestování nechtěla. Chci pro ni, aby si táta na ni udělal čas alespoň dva víkendy v měsíci, aby se šel podívat na besídku, na ukázkovou hodinu tanečků, aby též se postaral o měsíc z prázdnin o ni. Ale tomu nepomůže ani střídavá péče, když je sám sobec.

tendertouch ( 7. června 2014 20:19 )

No právě. A zkušenost má je, že ti, co nejvíce křičí, tak nic nedělají. A ti, co své děti opravdu milují, nepotřebují soud.

sova13 ( 7. června 2014 15:14 )

Přečetla jsem zde hodně nesmyslů jak od tebe tak od nicku antitotalitarista ale to co tvrdíš tady je ten nejabsurdnější nesmysl. Moje neteř dělá zapisovatelku u soudu, v posledních devíti letech převážně u soudů rozvodových. Za celou tu dobu se ani jednou nesetkala s tím, že by otec jednal tak jak píšeš natož aby někdy některý z nich přišel s (nikoli z ty češtine) návrhem, jenž je připraveným kompromisním řešením pro oba rodiče. Pokud se u soudu vyskytne potížista který je schopný čehokoliv pokud nebude přesně podle jeho, jde v drtivé většině případů o muže , nikoliv o ženu. Pokud dojde v konečném řešení na střídavou péči, tak se projednání péče o dítě zhruba v každých dvou případech ze tří po nějaké době znova dostává před soud jelikož toto řešení výrazně zhoršilo vzájemné vztahy a mělo negativní dopad na dítě.

Zobrazit celou diskusi