ONLINE CHAT
Dobrý den, máme dceru ve střídáve péči již 3 roky a vše je v pořádku. S bývalým manželem bydlíme kousek od sebe, takže dcera nemá žádný problém se školou, kamarády atd...Já jsem si našla nového partnera a plánujeme společnou domácnost. Mohu se odstěhovat do jiné části Prahy i když s tím otec nebude souhlasit ? Může dcera změnit školu, i když by to pro otce znamenalo vození i vyzvedávání dcery autem ? Děkuji za odpověď N.(Nikola)
Foto
Dobrý den, můžete se odstěhovat bez souhlasu otce dítěte, ke změně školy je však nutný souhlas obou rodičů, zejména pokud máte dítě ve střídavé péči, která je nařízená soudně. Děkuji všem za dotazy, pokud by vás zajímalo více informací o dopadech střídavé péče nařízené soudně můžete nás najít na webových stránkách www.jedendomov.cz, kde se zabýváme zejména negativními dopady střídavé péče, s tím, že nejsme proti střídavé výchově, na které se dobrovolně domluví rodiče, tam si myslíme, že negativní dopady budou minimalizovány. Hezk den, Pavel Pešan.
Dobrý den, nemyslíte si, že české soudy nejsou při svěřování dítěte do péče jednoho z rodičů genderově korektní? Přijde mi, že v mnoha případech dostala do péče dítě matka na základě čistě toho, že je matka a ne lepší rodič. Co si o tom myslíte?(Karel)
Foto
Dobrý den, u stanovení péče o dítě nejde o to být genderově korektní, ale soud by měl sledovat nejlepší zájem dítěte. Zejména u menších dětí je už jen z biologické podstaty pravděpodobné, že se soud přikloní ke svěření dítěte do péče matky.
co delat kdyz ma otec stridavou peci a o dite neprojevuje zajem .co delat (lenka prochazkova )
Foto
Dobrý den, bohužel soud nemůže nařídit, aby dotyčný měl o dítě zájem. Je možné pouze stanovit intervaly styků, stanovit výživné, ale pokud bývalý manžel nebude i tak jevit o styk s dítětem zájem, tak to není soudně vymahatelné.
Dobrý den, můj dotaz zní: Přítelkyně mého syna odešla s tříměsíčním dítětem k jinému muži (lépe finančně zabezpečený). Dnes je vnukovi 25 měsíců a ona čeká již třetí dítě. Můj syn si pravidelně svého syna bere, (určeno soudně i se spaním) miluje ho a nikdy by se jej nevzdal.Myslíte si, že střídavá péče by byla pro mého vnuka špatná? Já ne, vážím si svého syna, když vidím jak se umí dobře postarat a jaký krásný vztach je mezi nimi vybudován (otec a syn). Nevidím nejmenší důvod, proč by rozpad vztahu mezi rodiči měl vždy odnést muž, že si vlastní dítě bude pouze půjčovat. (Markéta)
Foto
Dobrý den, dítě je velmi nízkého věku, střídavá péče by nebyla vhodná, dítě by tím bylo traumatizováno, zejména když má další sourozence a nemělo by být vytrhováno ze stabilního prostředí nové rodiny.
Dobrý den, jsem otec 5ti letého syna. Vyčerpal jsem všechny možnosti u soudu, abych mohl vídat pravidelně syna a předložil všechna možná doporučení, včetně vyjádření školky, že střídavá péče je v mém případě relevatní. Matka dítěte sabotuje veškerá soudní rozhodnutí, která mne opravňují v kontaktu se synem, včetně souhlasu se střídavou péčí. Msta za rozpad našeho vztahu. Zbývá mi jen poslední šance, ústavní stížnost. Poraďte mi prosím schopného právníka, který mi pomůže ze všech svých sil a schopností tuto stížnost napsat. Děkuji za kontakt(Richard)
Foto
Dobrý den, žádal jste o výkon rozhodnutí? Aby byl dodržován stanovený rozsudek a dítě jste měl možnost vídat, tak jak je v něm uvedeno? Tento váš dotaz je na delší odpověď v případě zájmu prosím napiště na info@jedendomov.cz.
Staral jsem se o dvě děti (rodičovská dovolená), v důsledku čehož jsem pro mou ženu přestal být dostatečně "chlap". Našla si nového partnera a rozvádíme se. Moje žena v rozporu s naší dohodou požádala o svěření dětí (4 a 7 let) výhradně do její péče. Vím, že střídavá péče je pro děti zátěží. Mám přesto dál bojovat o střídavou péči, nebo by v zájmu dětí bylo spíše nechat děti matce a smířit se s tím?(Zdeněk)
Foto
Dobrý den, osobně si myslím, že boj není řešením. Snažil bych se o dohodu, byť by formálně bývalá manželka měla svěřeny děti do své péče, tak to nebrání tomu, abyste děti vídal podle toho, jak se spolu domluvíte. V tomto rozsudek není závazný, pokud se oba dva domluvíte jinak, než je stanoveno v rozsudku.
Dobry den. Jaka je teoreticky nejvhodnejsi doba pro stridavou peci? Tyden, tyden? Nebo mesic mesic? Jak rozhoduji ceske soudy? Preferuji stridavou peci? Zminil jste mediatora. Jsou nejaci zavedeni, kteri doopravdy by dokazali profesionalne sledovat zajmy ditete? Ne zavedene stereotypy?(Michal)
Foto
Dobrý den, teoreticky nejvhodnější doba je týden a týden. České soudy nařizují střídavou péči bez dohody rodičů v malém procentu případů, střídavou péči nepreferují. Mediátor nemá sledovat zájmy dítěte, ani kohokoli jiného. Mediátor je prostředníkem v diskuzi dvou nebo více lidí. Jedná se vlastně o řízený rozhovor, kdy výsledkem má být společná dohoda. Například mohu doporučit www.kdohode.cz
dobry den, da se rict od kolika let ditete je stridava pece vhodna?(klara)
Foto
Dobrý den, dle mého názoru, střídavá péče je vhodná, kolem dvanácti let, kdy už je dítě schopno posoudit některé záležitosti.
Dobrý den, pane Pešane, máme střídavku, vše celkem funguje, až na finance, manžel na mě nechává výdaje za školy v přírodě a vše do školy, tvrdí, že platí víc, ale já vím, že to není pravda-co s tím? Děkuju(Aneta )
Foto
Dobrý den, v tomto případě se dá apelovat na stanoveného opatrovníka (OSPOD), aby kontaktoval vašeho manžela a můžete požadovat domluvení společné schůzky na úřadu, kde byste toto mohli projednat za účasti opatrovníka.
Dobrý den, manžel se se mnou rozvádí a chce mít po rozvodu s tří letou dcerou veřejný styk. Co to prosím vás znamená? Děkuji(petra)
Foto
Dobrý den, Petro, zřejmě váš manžel chce mít kontakt s dcerou zajištěný soudním rozhodnutím.
Dobrý den, jak postupujete v případě, že děti samy střídavou péči nechtějí?(Bodlák)
Foto
Dobrý den, pokud se jedná o soudní řízení, tak děti mohou být vyslechnuty - buď přímo u soudu nebo ustanoveným opatrovníkem (OSPOD). Dále toto posuzují psychologické posudky, které si můžete nechat vystavit sám nebo jsou stanoveny soudem.
Dobrý den, právě jsem se dohodla s otcem mého 14 letého syna na střídavé péči, jaká jsou úskalí ? děkuji za odpověď.(Dana Nohelová)
Foto
Dobrý den, úskalí mohou nastat, že dítě může začít situace trochu zneužívat, s tím že jeden rodič nemusí mít úplně přehled, co dítě dělá u druhého rodiče. Je možné, že dítě může i rodiče začít vydírat s tím, že u jednoho rodiče může to, co u druhého ne a naopak. Pokud je komunikace mezi rodiči na dobré úrovni, tak se určitě dá zamezit negativním dopadům, které by toto uspořádání mohlo mít.
Dobrý den, máme střídavou péči o děti, dokud jsme bydleli ve stejnem meste, tak to slo, ted se manžel kvůli práci stěhuje víc jak 200 km a ja nevím, jak s tím... Přesvědčování nepomohlo a ja myslím, ze to dětem muže ublížit... Mate z tím zkušenosti? Co dělat?(Linda)
Foto
Dobrý den, v tomto případě bych doporučoval soudní úpravu vzhledem k tomu, že nastaly nové okolnosti.
Zdravím pane Pešane, máme 13ti letého syna, bývalá chce syna jen do svojí péče, ale syn chce být se mnou častěji než jen o víkendech... Jak nejlépe přesvědčit ženu, aby u mě syn mohl být častěji - ideálně bez soudů... (Petr N.)
Foto
Dobrý den, zkuste přesvědčit svojí ženu, že jí neohrožujete ve smyslu připravení o dítě a zkuste se domluvit na rozšířenějším styku i ve všední dny. Soud by určitě bez problémů nařídil rozšířený styk, t.j. například víkendy a třeba dva všední dny každý týden. Vzhledem k věku dítěte bych doporučoval nezačínat soudní řízení, protože to může trvat až dva roky a dítě bude ve věku, kdy si samo bude schopno říci, kde bude.
dobrý den, jaký mají dnes stanoviska soudy na střídavou péči ve vzdálenosti Ústí nad Labem - Praha ? Synovi je 5 let. děkuji(pavel)
Foto
Dobrý den, vzhledem k tomu, že za rok či dva dítě nastoupí na základní školu, tak by tato forma péče byla těžko realizovatelná a je tudíž pravděpodobné, že soud by střídavou péči nenařizoval.
Co si myslíte i vhodnosti střídavé péče, když je vzdálenost současných bydlišť obou rodičů příliš velká? Je pak pořád ještě střídavka vhodná? Dítě jezdí s baťůžkem klidně i 100 kilometrů do svého druhého domova...(Libuška, N. J.)
Foto
Dobrý den, v tomto případě soud nařizuje střídavou výchovu minimálně. Pokud se však rodiče takto dohodnou, tak je nikdo nemůže nutit vychovávat dítě jinak. Dle mého názoru to úplně vhodné není, dítě by mělo mít stabilitu. Myslím, že tímto se poškozují i sociální vazby dítěte, kdy pravděpodobně přijde o svoje kamarády, poněvadž vzdálenost zabrání, aby se vídali kontinuelně.
Co si myslíte o společném bydlení rozvedených rodičů? Děti jsou do dospělosti u obou rodičů, matka i otec mají své soukromí...není to lepší řešení než střídavá péče? Tedy pokud spolu rodiče dobře vycházejí a mají dostatečně velký dům.(Láďa L.)
Foto
Dobrý den, určitě je toto řešení pro děti nejcitlivější, velice však záleží na faktorech, které toto umožňují. Pokud si partneři chtějí však založit nové rodiny, tak toto řešení pravdědobně není dlouhodobě únosné.
Co mam delat když otec ma deti a neustale moj kamaradku otravvje jestli bude posilat vyzivne nebo jestli prisbeje detem na vanoce a na darky a skolu nebo pise neustale k soudu ale když ji dluzi vyzivne a to 70.000kc tak ji nikdo nepomohl pak mu deti dala aby se mohla rozvez .uz to ma za sebou .ale otec aji kdyz ma deti v peci a ona plati vyzivne a to 10 00kc tak ji pokoj neda tak ji porad te. (Jana pospichalova)
Foto
Dobrý den, nejsem si úplně jistý tímto dotazem. Napište více informací na info@jedendomov.cz. Děkuji
Jaká forma střídavé péče se preferuje? Jeden byt a rodiče pendlují nebo cestuje to dítě? děkuji(janaM)
Foto
Dobrý den, v českých podmínkách se nejvíce preferuje týden a týden, méně často po čtrnácti dnech. Jeden byt a pendlující rodiče se soudně nenařizuje, v tomto případě je možné, pokud se rodiče takto dohodnou, tak soud dohodu rodičů potvrdí.
Dobrý den, bylo by možné na Vás dostat kontakt mimo on-line diskuzi? Děkuji PK(Petr Kubiš)
Foto
Dobrý den, je možné nás kontaktovat na info@jedendomov.cz, případně popište svůj případ, kolegyně Lenka Malá vám ráda vaše dotazy zodpoví.
Dobrý den, má bývalá partnerka proti mně šte obě naše děti. Vzdy trvá několik dnů, než si zvyknou. Kvůli synům nebudu dělat to samé, ale jak se proti tomu mám bránit???(Petr, Praha)
Foto
Dobrý den, tomu se bohužel nelze bránit, lze však apelovat například na orgán sociálně právní ochrany dětí, aby se snažil působit na bývalou partnerku ve smyslu, aby jednala v zájmu dětí a netraumatizovala děti před předáním, snažila se děti připravit k návštěvám.
Dobrý den, co mám dělat, kdyz mi s exmanželem byla dcera svěřená do střídavé péče, ale vždy když má k němu jít, nechce a doma mi brečí. Pak už snad všechno probíhá v pořádku... Je to pro ni ale pravidelný stres. Nechci aby o tatu prisla, ale videt ji me nici. Dekuji(Marketa)
Foto
Dobrý den, v tomto případě bych doporučil pokusit se s bývalým manželem o dohodu v tom smyslu, že by zkrátil interval, ve kterém je u otce nebo by dítě chodilo k otci odpoledne, ale vracelo by se spát domů.
V jakých intervalech je pro dítě nejméně náročné střídat své rodiče?(Tereza)
Foto
Dobrý den, záleží na věku dítěte, nejlepší je, pokud se nejedná o striktní střídání rodičů - tím myslím, že i v týdnu, kdy je dítě svěřeno do péče jednoho rodiče, tak by dítě mělo mít možnost vídat se i s druhým rodičem, aby dítě nemělo pocit, že je izolováno od jednoho z nich.
Mám dceru svěřenou do střídavé péče. Bývalá manželka mi ji však nepůjčuje. Nechci se unáhlovat ke krajním řešením a nechat dceru odvádět z jejího bytu za doprovodu policie. Jakou mám však jinou možnost? Děkuji za odpověď(Kamil)
Foto
Dobrý den, máte možnost požádat soud o výkon rozhodnutí, kdy určitě hned nebude docházet k tzv. exekuci dítěte, ale soud matku upozorní na možnost finanční sankce, pokud nebude dodržovat platný rozsudek. Osobně bych doporučoval pokusit se o dohodu i třeba za pomoci mediátora.
Dobrý den, jak dítě psychicky zvládá neustálé měnění místa svého bydliště. Jak vnímá "domov"? Kde ho má? Děkuji za odpověď(Marcela)
Foto
Dobrý den, dle mého názoru není přínosem, aby dítě neustále měnilo své bydliště. Dítě má své rituály, má potřebu jistoty, záleží hodně na věku dítěte.
Má otec možnost přinutit svou bývalou partnerku, aby mu "půjčovala" děti do jeho nové rodiny a mohli tak navázat vztahy s nevlastními sourozenci? V současné době je smí vídat jen u svých rodičů.(Ivana)
Foto
Dobrý den, pokud to není stanoveno soudně, tak je vše jen na dohodě mezi rodiči. Soud může stanovit interval, ve kterém bude otec vídat děti a může s nimi být kdekoliv, tudíž i podnikat společné akce s novou rodinou.
Dobry den,jde stridava pece i tyden a tyden?s ex mame 4leteho synka,ktery k nemu jezdi dva vikendy v mesici.ma se tam dobre a ani ke me kolikrat od nej nechce.kdyz mi ex rika,ze do budoucna at min.pocitam se stridavou peci,jak by vse probihalo?a maleho ditete se neptaji u koho chce zit?popr.od kolika let?predem dekuji za odpoved.(Pajina)
Foto
Dobrý den, týden a týden je běžný interval. Pro čtyřletého synka by to za dodržení určitých podmínek mohlo být realizovatelné. Záleží, zda je dobrá komunikace mezi rodiči. Musí to stanovit soud a pokud s tím nesouhlasíte, mohou být stanoveny soudem znalecké posudky na vás i na dítě, které posoudí, zda by střídavá výchova byla vhodná.