Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Konec hry.“ Vyšetřování Trumpova spojení s Rusy neukázalo nic, prezident se raduje

Aktualizováno -
18. dubna 2019
21:00
Autor: ČTK, for - 
18. dubna 2019
17:15

Rusko se pokusilo ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech v roce 2016, ale nynější americký prezident Donald Trump, nikdo z jeho štábu a ani žádný jiný Američan v této věci s Moskvou nespolupracoval. Na čtvrteční tiskové konferenci to prohlásil americký ministr spravedlnost William Barr, který Kongresu USA a také veřejnosti ještě ve čtvrtek předložil zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Tvrzení Barra, že prezident Donald Trump nebránil průchodu spravedlnosti, jsou ale podle předáku demokratů ze Sněmovny v rozporu s tím, co se ve zprávě Muellera píše.

Krátce před zveřejněním zprávy zvláštního vyšetřovatele Muellera, který se zabýval ruskou rolí v amerických prezidentských volbách v roce 2016, prezident Donald Trump na twitteru napsal, že „hra skončila“. V textu na fotomontáži odkazuje na oblíbený seriál stanice HBO Hra o trůny, jehož poslední série se začala vysílat tuto neděli.

„Žádná tajná dohoda. Žádné bránění spravedlnosti. Pro nenávistníky a radikální levicové demokraty – hra skončila,“ zní nápis na fotomontáži, na níž stojí americký prezident zády k divákovi zahalen v bílém dýmu.

Na případnou spolupráci Trumpova štábu neukazuje podle Barra žádný z důkazů, které Mueller nashromáždil. Stejně tak nic nepotvrdilo možnou spolupráci jiných amerických občanů s Moskvou.

Barr rovněž řekl, že Bílý dům s Muellerem plně spolupracoval, ačkoli Trump měl vůči vyšetřování výhrady, neboť byl přesvědčen, že ho doprovázejí nelegální úniky informací. Trump v minulosti opakovaně vyšetřování označil za hon na čarodějnice.

Pokud jde o bránění spravedlnosti, což v Trumpově případě nechal Mueller ve své zprávě bez závěru, je Barr přesvědčen, že na to žádný důkaz neukazuje. Stejný názor v této věci má i Barrův náměstek Rod Rosenstein.

Mueller se podle Barra zmínil o deseti incidentech, které vyšetřovatel prověřoval jako možné bránění průchodu spravedlnosti. K závěru ale Mueller nedospěl a Barr předložené důkazy nepovažuje za dostatečné, aby bylo možné určit, zda se Trump činu dopustil.

William Barr (mluví), Rod Rosenstein (vlevo) Edward O’Callaghan. William Barr (mluví), Rod Rosenstein (vlevo) Edward O’Callaghan. | ČTK

Zpráva je plná začerněných míst

Muellerovu zprávu o ruské roli ve volbách předal Barr v 17:00 našeho času Kongresu USA a následně ji poskytl i veřejnosti. Ministr zdůraznil, že dokument nebyl obsahově nijak editován, začerněny v něm ale budou pasáže související s utajovanými skutečnostmi či se třetími osobami, které neměly k vyšetřování přímý vztah. Neveřejné budou i výpovědi obviněných před velkou porotou.

Zprávu včetně začerněných pasáží dostal ještě před čtvrtečním zveřejněním k posouzení Bílý dům, který žádné další úpravy podle Barra nežádal. Ministr také řekl, že Trump se rozhodl nevyužít svých pravomocí, které ho opravňují k utajení některých pasáží.

Tvrzení Barra, že prezident Donald Trump nebránil průchodu spravedlnosti, jsou ale podle předáku demokratů ze Sněmovny v rozporu s tím, co se ve zprávě Muellera píše.

„Rozdíly mezi tím, co o bránění průchodu spravedlnosti řekl generální prokurátor Barr a co o bránění průchodu spravedlnosti řekl zvláštní vyšetřovatel Mueller, jsou jasné," uvedli ve společném prohlášení Pelosiová a Schumer. Zatímco Barr podle nich na čtvrteční tiskové konferenci tvrdil, že se prezident bránění průchodu spravedlnosti nedopustil, „zdá se, že Muellerova zpráva toto tvrzení podkopává“.

Zpráva je plná začerněných míst, ty jsou ale pouze ochranou lidí, kteří neměli s kauzou Ruského ovlivňování voleb nic společného Zpráva je plná začerněných míst, ty jsou ale pouze ochranou lidí, kteří neměli s kauzou Ruského ovlivňování voleb nic společného | ČTK

Také podle šéfa právního výboru Sněmovny reprezentantů, demokrata Jerryho Nadlera, Muellerova zpráva nastiňuje „znepokojivé důkazy, že se prezident Trump zapojil do bránění průchodu spravedlnosti a dalších pochybení“. „Je nyní povinností Kongresu, aby pohnal prezidenta za jeho činy k zodpovědnosti,“ dodal Nadler.

Řada analytiků upozornila, že podle nich Muellerova zpráva nepřímo vyzývá k tomu, aby se prezidentovým chování ve vztahu k vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v roce 2016 zabýval Kongres. Odkazují přitom na větu na straně 381, ve které autoři zprávy uvádí, že podle nich „Kongres může účinně regulovat výkon oficiálních povinností prezidenta“ ve snaze „zakázat činy motivované zkorumpovaným záměrem bránit průchodu spravedlnosti“.

Zobrazit celou diskusi