Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trump navrhl poslat migranty do azylových měst včetně New Yorku. Demokraté plán prošetřují

Autor: peb, ČTK - 
16. dubna 2019
16:24

Americký prezident Donald Trump potvrdil, že jeho vláda hodlá migranty zadržené na hranicích posílat do tzv. azylových měst, která se brání migrační politice Bílého domu. Kongres podle Trumpa musí napravit mezery v zákonech. Demokraté ve Sněmovně reprezentantů proto dnes formálně zahájili vyšetřování záměrů Trumpovy administrativy.

Za azylová bývají označována města, která odmítají s úřady spolupracovat při tažení proti imigrantům bez dokladů, což podle prezidenta Trumpa ohrožuje bezpečnost státu.

K těmto městům patří i velké aglomerace, například New York, San Francisco, Los Angeles nebo Chicago. Masivním přílivem migrantů by chtěl Bílý dům vzpurná města potrestat a vyslat signál o možných důsledcích živelného přistěhovalectví. 

„Ilegální přistěhovalci, kteří už nebudou moci být legálně internováni (Kongres musí mezery v zákoně napravit), budou z rozhodnutí ministerstva vnitřní bezpečnosti předáni azylovým městům a státům!“ pohrozil na twitteru prezident Trump. Minulý týden Trump na twitteru napsal, že radikální levice by měla být za přísun migrantů šťastná.

Minulý týden Trump na twitteru napsal, že radikální levice by měla být za přísun migrantů šťastná. Podle agentury AP není úplně jasné, jak by chtěl prezident svůj záměr realizovat.

Experti: Neudržitelný plán

Experti ministerstva vnitřní bezpečnosti už dříve Bílý dům varovali, že plán je neudržitelný, logisticky i finančně. Úřad pro imigraci a cla (ICE), který by měl projekt realizovat, nemá na podobné plány peníze.

Migranti měli být najatými autobusy transportováni například do jednoho z volebních obvodů San Franciska, který v Kongresu zastupuje demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, vášnivá kritička prezidenta Trumpa. „Využití lidských bytostí včetně malých dětí jako pěšáků v této nechutné hře, která měla šířit strach a obavy z přistěhovalců, je opovrženíhodné,“ komentovala minulý týden Pelosiová záměry Bílého domu.

Demokraté zahájili vyšetřování

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů USA kvůli návrhu formálně zahájili vyšetřování záměrů administrativy prezidenta Donalda Trumpa posílat migranty zadržené na hranicích do azylových měst.

Příslušné sněmovní výbory již požádaly vládu o vydání všech dokumentů a záznamů, které se plánů týkají, informovala televize ABC News. Trump od této myšlenky dosud neustoupil.

Demokraté záměr kritizují a trojice sněmovních výborů, konkrétně právní výbor, kontrolní výbor a výbor pro vnitřní bezpečnost, si vyžádala od Bílého domu a od ministerstva vnitřní bezpečnosti všechny podklady k plánu. Kongresmani od ministerstva vnitřní bezpečnosti také chtějí případné návrhy, kterými chtěla administrativa svůj krok právně zdůvodnit. 

Pepicek1953 ( 17. dubna 2019 21:25 )

dobrá zpráva je ta že kačer Donald ví že ty migranty vyrobili samotní amíci a tak je dobré že se o ně postarají a doufám že to dobře dopadne a migranti se za ním jen pohrnou

jana999 ( 16. dubna 2019 21:09 )

no právě tady ukázaltrump jaký jsou, řvou přijímat ale ani ve svých městech je nechtějí

Sibyla ( 16. dubna 2019 18:05 )

nejak nechápu tu logiku sluníčkářů - tak se bijou za migranty a pak je nechtějí? Kdo jiný by je měl chtít než oni.

petr12 ( 16. dubna 2019 17:30 )

demokraté jsou největší neštěstí lidstva za války by pro zradu občanu státu byli stříleni!

Zobrazit celou diskusi