Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Američané bouchli do stolu. Po 32 letech odstupují od „protiraketové“ smlouvy s Ruskem

Autor: peb, ČTK - 
1. února 2019
15:24

Spojené státy odstupují od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Oznámil to dnes ministr zahraničí Mike Pompeo. NATO podpořilo krok USA jako reakci na významné ohrožení euroatlantické bezpečnosti. Články smlouvy přestanou být USA vázány s platností od soboty, o svém kroku bude Washington oficiálně informovat Moskvu. Spojené státy tímto spustily půlroční výpovědní lhůtu, během níž je ještě možné o osudu dohody jednat. Moskva si ústy mluvčí ruské diplomacie vyhradila právo na „odpovídající reakci a odvetné kroky.“

Pentagon Rusko obviňuje, že výrobou nové rakety smlouvu porušilo, což Moskva popírá. Pompeo řekl, že pokud se Rusko po půl roce nevrátí k jejímu dodržování, smlouva skončí. 

Smlouva uzavřená v éře prezidenta USA Ronalda Reagana a sovětského reformního vůdce Michaila Gorbačova ukládá oběma státům zlikvidovat rakety s doletem 500 až 5000 kilometrů. Washington z jejího porušování Moskvu obviňuje od roku 2014.

Rusko prý smlouvu dlouhodobě porušuje

Nemůžeme být jedinou zemí na světě, která je smlouvou jednostranně vázána... Pokročíme ve vývoji naší vlastní vojenské reakce a budeme spolupracovat s NATO a ostatními spojenci a partnery, abychom zabránili Rusku získat jakoukoli vojenskou převahu prostřednictvím svého nezákonného jednání, píše se v prohlášení Bílého domu. 

Trump obvinil Rusko, že příliš dlouho a beztrestně smlouvu porušovalo tajným vývojem a rozmístěním zakázaného raketového systému.

Zároveň vyjádřil připravenost začít s Ruskem jednat o „ověřitelné a vynutitelné“ kontrole zbrojení.

Jsme připraveni zahájit s Ruskem jednání a dosáhnout těchto cílů. Jakmile se to stane, (jsme připraveni) navázat, možná vůbec poprvé, vynikající spolupráci na hospodářské, obchodní, politické a vojenské úrovni. Bude to fantastické pro Rusko a Spojené státy a skvělé pro celý svět, stojí v prohlášení.

Čeští poslanci to vidí různě 

Členové sněmovního branného výboru se dívají rozdílně na dnešní oznámení Spojených států o odstoupení od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Rusko podle místopředsedy výboru za Piráty Jana Lipavského dohodu opakovaně hrubě porušuje. Jaroslav Foldyna (ČSSD) označil krok USA za nešťastný, zbytečně podle něho zvyšuje napětí mezi zeměmi, které by měly být spojenci. 

„Odstoupení ze strany USA je bohužel logickým krokem, pokud chtějí na Rusko vyvinout efektivní tlak směřující k zachování parity zbraní hromadného ničení,“ napsal ČTK v SMS Lipavský.

V minulosti proběhlo již několik debat a výhrůžek natoto téma, například i ze strany Ruska při snahách o americké vybudování vojenské základny v ČR,“ napsal další člen branného výboru Jan Bartošek (KDU-ČSL). Je podle něho i v zájmu evropských zemí, aby byla smlouva dál platná a dodržovala se. „USA je náš alianční spojenec,“ připomněl.

pavel11 ( 1. února 2019 17:23 )

američané bouchli do stolu to muže napsat jen novinářský kuřbuřt ameriky!! Až bouchne rusko do stolu tak si užije celý svět. Copak nevidíte o co americe jde válku v evropě a oni se budou chechtat dodávat zbraně,vyvolávat konflikty roztáčet kola zbrojních krys.Pomalu a jistě začínaji mít základy kolem ruska myslíte že rusko si to nechá libit!

Taurus70 ( 1. února 2019 17:19 )

Tak ted to nabere grady.Dobro dosli😲😲😲😕😕

Petr Šlesinger ( 1. února 2019 16:16 )

Jo lhát! To amíkům vždy šlo že všeho nejlíp. A těm hlupcům co mají z jejich svévole radost. Nastudujte si bolševické příručky, jak se chovat při jaderném výbuchu. Nebude vám to nic platné ale snad něco pochopíte.

fotrpjotr ( 1. února 2019 16:15 )

Američtí váleční štváči odstupují od všech smluv,které jim nevyhovují.Nejlépe by udělali,kdyby se stáhli na svůj kontinent.

jana999 ( 1. února 2019 15:49 )

amíci mají smůlu rusko už jim nevěří, tolikrát je podrazili a lhali, kdo by jim ještě věřil

Zobrazit celou diskusi