Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Chicagu mrzne víc než na Antarktidě: Samaritán zaplatil 70 bezdomovcům hotel

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. února 2019
11:50

Extrémní mrazy ve Spojených státech přetrávají, čtvrtek se zařadil mezi nejchladnější dny v historii Chicaga. Teplota se tam pohybuje kolem -29 stupňů, už několik dní je tam větší zima než na Antarktidě. V mrazu mělo zůstat i 70 chicagských bezdomovců, jejichž dosavadní přístřešek vyhořel. Díky gestu dobrého samaritána ale přečkali zimu v hotelových pokojích, které jim anonymní zachránce pronajal, informovala stanice CNN.

Početná skupinka bezdomovců „kempovala“ v městské části South Loop, kolem provizorních ohřívačů měli rozmístěny desítky stanů. Místní jim darovali i propanbutanové hořáky, aby se měli lidé jak zahřát. Nešťastnou náhodou ale v jejich dočasném útočišti vypukl požár a příbytek jim zničil. Hasiči byli nuceni stanové městečko uzavřít a bezdomovci museli odejít.

„Věci i stany měli blízko otevřeného plamene, k tomu propanbutanové bomby. Jako zázrakem nebyl nikdo zraněn,“ popsal situaci šéf illinoiské policie David Byrd. Dodal, že byla jen otázka času, než dojde k požáru.

Stanové městečko bezdomovců v Chicagu lehl popelem, na vině je propanbutanová láhev, (1.02.2019). Stanové městečko bezdomovců v Chicagu lehl popelem, na vině je propanbutanová láhev, (1.02.2019). | reprofoto/twitter

Jackie Rachevová z místní Armády spásy uvedla, že byla připravená bezdomovce přijmout a poskytnout jim úkryt před zimou. Netušila však, že se je jeden z místních občanů rozhodl ubytovat v hotelu.

Z promrzlých stanů do hotelu

„Po požáru nám volali ze zastupitelstva, jestli 70 bezdomovcům můžeme poskytnout přístřeší. Připravili jsme se na to, pak nám volali znovu s tím, že lidi někdo ubytoval v hotelu. Gesto nás velmi potěšilo a jsme rádi, že jsou v teple a v pořádku,“ prohlásila Rachevová.

Rachevová sdělila reportérům CNN, že nezná totožnost dobrého samaritána, neví ani, v jakém hotelu jim pronajal pokoje nebo jak dlouho v něm zůstanou. „Víme, že lidé chtějí bezdomovcům pomoct, ale znovu se na vás obracím, abyste jim propanbutanové bomby nedávali, je to nebezpečné,“ vzkázala Rachevová skrze média obyvatelům Chicaga.

Varování hasičů

Její výzvu podpořili také hasiči. „Chápeme, že chcete pomoct lidem bez domova. Nicméně vás tímto chceme požádat, abyste jim za žádných okolností nedávali propanbutanové bomby, které můžou jednoduše způsobit výbuch a požár,“ napsali chicagští hasiči na svém Twitteru.

USA konečně čeká obleva

Podle meteorologů by se v následujících dnech mělo trochu oteplit, teploty ale dál zůstanou hluboko pod bodem mrazu. Na řadě míst USA se nadále potýkají s komplikacemi v dopravě či s problémy s dodávkami elektrické energie, školy a univerzity zůstávají uzavřené a tisíce letů jsou zrušené. Extrémní mrazy mají na svědomí už 13 obětí.

 

Taurus70 ( 1. února 2019 17:27 )

Vic jak v Antarktide ale min jak v Rusku😂😂😂😂😂

zada ( 1. února 2019 12:59 )

Kapitalistická Amerika má bezdomovce? Ten ráj na zemi, ten americký sen? My už teda máme taky..... no ještě na jaře 89 jsem neměli ani jednoho...., vítězných 30 let

Zobrazit celou diskusi