Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kruté mrazy zavřely v USA školy i poštu: V Chicagu zapálili koleje, aby mohly jet vlaky

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
31. ledna 2019
10:25

Státy Wisconsin, Michigan a Illinois na americkém středozápadě vyhlásily stav nouze kvůli extrémním mrazům, které v těchto dnech postihují jejich území. Stejné opatření přijaly i jižní státy Alabama a Mississippi, kde je obvyklé podstatně teplejší počasí. Nejtužší mrazy meteorologové naměřili v minnesotském městě International Falls, kde bylo minus 48 stupňů. V Chicagu bylo chladněji než na severním i jižním pólu. Úřady hlásí, že mrazy si vyžádaly už nejméně osm obětí, uvedla stanice CNN.

Stovky státních škol na středozápadě USA v úterý zrušily vyučování a kvůli počasí zůstávají nadále uzavřené. Stejné opatření přijalo i několik velkých univerzit. V Chicagu zůstalo doma všech 360 tisíc žáků, stejně tak nešli do školy studenti v Detroitu. Práci zastavily i městské úklidové služby. Ulice jsou liduprázdné, vlaky až na Chicago v postižených oblastech nejezdí.

Zavřené školy, zoo i pošty

Kvůli mrazivému počasí a sněhové bouři muselo být zrušeno i více než 3500 letů, uvedla agentura Reuters. Chicagské letiště například zrušilo polovinu plánovaných linek. V Chicagu je zavřená i místní zoologická zahrada Brookfield, což se stalo teprve počtvrté v její 85leté historii.

Zcela výjimečné řešení přijal i americký poštovní úřad a porušil své neoficiální motto: „Ni sníh, ni déšť, ni temnota noci, kdy slunce nesvítí, nezabrání poslům našim povinnost svou splniti,“ pocházející z Hérodotova popisu antických perských kurýrů. Pošta nedoručuje ve státech Severní a Jižní Dakota a Ohio.

Úřady v zasažené oblasti přijímají kvůli nebývalým mrazům výjimečná opatření, která mají ochránit bezdomovce a další zranitelné občany. V Chicagu bylo pět autobusů městské hromadné dopravy přeměněno v pojízdné nouzové přístřešky. V některých jsou k dispozici i zdravotníci. 

Hořící koleje

Kvůli počasí byla v různých částech USA přerušena železniční doprava, v Chicagu ale i přes mrazy dosahující k -50 stupňům vlaky dál jezdí. Tamní železničáři přišli s nápadem, jak rozmrazit koleje – zapálili je. Okolo trati vyskládali plynová kamna, z nichž stoupající plameny rozpouštějí led na kolejích.

Spojené státy svírá zima, v některých oblastech je chladněji než na Antarktidě. Mrazy si vyžádaly už 8 obětí, (31.01.2019). Spojené státy svírá zima, v některých oblastech je chladněji než na Antarktidě. Mrazy si vyžádaly už 8 obětí, (31.01.2019). | ČTK

Mluvčí chicagského nádraží Chicago Metra Michael Gillis uvedl, že je to starý trik, který používají železničáři po celém světě. Dodal, že je to mnohem šetrnější než nechat koleje plně zamrznout. Připustil však, že oheň může do jisté míry tratě poškodit. Zároveň ujistil, že pro vlaky je bezpečné ohněm projet.

Ohřívárny pro bezdomovce

Charitativní organizace ve městě Minneapolis, které provozují nouzové ohřívárny a přístřešky, prodloužily otevírací dobu a zvýšily kapacitu. Společnost Metro Transit, která je hlavním poskytovatelem veřejné dopravy v dvojměstí Minneapolis-Saint Paul, uvedla, že nebude vykazovat z autobusů bezdomovce, kteří jimi budou cestovat jen proto, aby se ohřáli.

Podle předpovědí počasí hrozí nejnižší teploty od úterý do čtvrtka, přičemž v oblasti Velkých jezer se rtuť teploměru může přiblížit k minus 50 stupňům. Národní povětrnostní služba (NWS) upozornila, že v takové zimě hrozí člověku již během deseti minut omrzliny. „Jde o počasí, které ohrožuje lidské zdraví, a my k němu tak musíme i přistupovat,“ řekl v úterý starosta Chicaga Rahm Emanuel.

Kromě toho se například ve státě Wisconsin čeká až 60 centimetrů sněhu, v Illinois by mělo napadnout 15 centimetrů a sněžení zažijí pravděpodobně i jižní státy Alabama a Georgia.

Kvůli mrazu zemřelo už 8 lidí

S mimořádně chladným počasím a silným sněžením je na severu USA spojováno osm úmrtí, včetně muže, kterého v oblasti Chicaga srazil sněžný pluh. Dva senioři umrzli ve svých domovech, studenta z Iowy našli mrtvého za univerzitní budovou. Další oběti zemřely během dopravních nehod.

Posun polárního vortexu

Mrazivé podmínky jsou důsledkem rozštěpení a posunu rotující masy chladného vzduchu známé jako polární vortex. Za běžných okolností rotuje ve stratosféře nad severním pólem. Toto proudění ale bylo narušeno, a nyní se posouvá na jih nad Spojené státy. Meteorologové tuto skutečnost připisují náhlému oteplení nad severním pólem, které minulý měsíc způsobil příliv horkého vzduchu z Maroka. Horký vzduch polární vortex rozštěpil a způsobil jeho posun na jih.

 

ivoadler ( 31. ledna 2019 11:32 )

Pár dní arktických mrazů bych snesl. Mám ve sklepě zásobu dřeva. Ale mrazy jsou jen jednou stránkou zimy. Ještě to chce sníh. Jinak mrazy jsou fajn. Aspoň vychcípá všelijaká škodlivá žoužel, která se sem stěhuje z jihu.

Zobrazit celou diskusi