Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdivočelé husy klovou děti a napadají psy. „Žijeme ve strachu,“ zoufají v malé vesnici

Autor: Darina Jíchová - 
12. dubna 2019
11:45

Hejno divokých hus děsí obyvatele anglické vesnice Upavon nedaleko města Salisbury. Místní si stěžují, že „žijí ve strachu“, neukáznění ptáci napadají děti a klovou je. Zvířata prohánějí lidi a auta. Chování hus je prý neobvyklé, dosud s hejnem o 17 husách nebyl problém, informoval deník The Telegraph.

Husy podle místních začaly „bláznit“ minulý měsíc. Nejdříve přehnízdily přímo doprostřed náměstí, v současnosti narušují život všech 1200 obyvatel Upavonu. Útočí na děti, napadají psy a další domácí mazlíčky, zobáky poškrábaly řadu aut. Právě auta je zajímají nejvíce, ptáci je často blokují, a lidé tak například nemůžou odjet do práce.

Obecní radní Mandy Wernhamová, která žije nedaleko náměstí, doufá, že se situace brzy vyřeší a „husy přestanou terorizovat Upavon“. „Myslíme si, že někdo vypustil svoje husy, zahlédli jsme, že dva ptáci z hejna mají kroužky. Museli se zaplést do hejna, co tu žije, a zbláznit zbytek hus,“ uvedla Wernhamová. Dodala, že ji před několika týdny několik lidí informovalo, že vidělo pár osamocených hus.

Husy uvěznily radní v autě

Radním se zatím nepodařilo dopátrat se, komu by mohla zvířata utéct, případně kdo je mohl vypustit. „Včera jsem skoro hodinu seděla v autě v županu poté, co jsem syna odvezla do práce. Husy obklopily auto, nemohla jsem ven, musela jsem počkat, až odejdou,“ svěřila se Wernhamová. „Celá léta bylo hejno klidné, mezi občany oblíbené,“ doplnila radní.

„Teď jsou uplně jiné, viděla jsem, jak prohánějí děti, které šly na autobus. Nebohé děti musely utíkat, aby se zachránily. Ptáci poklovali mnoho lidí, je to dost bolestivé,“ popsala Wernhamová. Radní využila sociální sítě a hledá někoho, kdo by zastupitelstvu poradil, jak se hus zbavit.

Wernhamová současně požádala vesničany, aby husy nekrmili s nadějí, že ptáci sami odtáhnou. Radní se rovněž obrátila na farmáře, kteří mají problémy s liškami, jež jim napadají jejich zvířata. Ti by se mohli zdivočelých hus ujmout a použít je jako bodyguardy pro kuřata.

venxa ( 12. dubna 2019 23:24 )

Divoke husy mi lezou z reky na zahradu a se.rou mi tam. Tak je strilim a hazim je do vody. Zelvicky a rackove si na nich pochutnaji.

Anetka25 ( 12. dubna 2019 15:42 )

A ja myslela, že to jsou imigranti. tak to je v v pohodě když to jsou ještě husy ;) u nas se potuluji imigranti a okusují pneumatiky. Mam je taky pochytat a taky postrřilet a hodit na pekač?

luklovah ( 12. dubna 2019 12:50 )

COCUMYSVOLE První zastřelit chytnout a sežrat TEBE i ty zdivočelé husy jsou inteligentnější a ne světě důležitější než ty.

cocumysvole ( 12. dubna 2019 12:18 )

Vystřílet, pochytat a sežrat. A když budou mít ochranáři kecy tak je taky vystřílet, pochytat a sežrat.

Zobrazit celou diskusi