Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Himálaje vydaly po 30 letech těla dvou ztracených horolezců. Našel je kamarád

Autor: nkov - 
15. prosince 2018
09:45

Psal se rok 1988 a trojice horolezců zdolávala himálajskou horu poblíž Mount Everestu. Když jeden z nich, Skot Steve Aisthorpe, onemocněl, pokračovali v cestě už jen Islanďané Kristinn Runarsson a Thorsteinn Gudjonsson. Ti však záhadným způsobem zmizeli a jejich těla se nepovedla najít – až do teď. Nalezení ostatků zemřelých po 30 letech tak alespoň přineslo klid v duši pro pozůstalé a ještě více je to sblížilo, píše CNN.

Těla Islanďanů byla nalezena v listopadu na úpatí ledovce. Skot Aisthorpe, který spolu s dvojicí podnikl výšlap více než 7000 metrů vysoké hory Pumori, během něhož onemocněl, mluví o pocitu smíření, který všichni z pozůstalých potřebovali. „Když byly nalezeny ostatky, přineslo to nevyhnutelně i mnoho emocí pro všechny, kteří ty dva úžasné muže milovali,“ říká dojatě Aisthorpe.

Skot byl nucen kvůli nemoci předčasně ukončit výšlap, své přátele ale podporoval v tom, aby pokračovali i bez něj. „Když jsem lezl nahoru, doufal jsem, že Kristinn a Thorstein jsou v bezpečí a leží teď ve svých spacácích,“ vzpomíná na dobu, kdy došlo k jejich zmizení.

Vydá kamera svá tajemství?

„Když jsem zahlédl tábor, zavolal jsem z plných plic a moje ozvěna se odrážela od okolních skal a ledu, než úplně ztichla. Ale to ticho se dalo krájet,“ dodává Aisthrope. Podle pozice lan se pak prý dalo poznat, že dvojici se podařilo dorazit až na vrchol, nebo alespoň do jeho blízkosti. Videokamera objevená v kapse jednoho z nalezených těl by mohla pomoci s rozřešením okolností jejich smrti. 

V době, kdy islandští horolezci zmizeli, byla navíc přítelkyně jednoho z nich těhotná. „Pět měsíců poté, co byl [Runarsson] prohlášen za mrtvého, jsme ho vlastně získali zpátky. Jeho syn je chodícím odrazem svého otce,“ říká Runar, otec zesnulého horolezce.

Horolezci před zmizením měli instruovat své přátele, aby se pro ně nevydávali a neriskovali vlastní životy, pokud by se nevrátili. „Kristinn a Thorsteinn řekli ostatním, že kdyby se jim něco stalo, tak si je ponechá hora,“ dodává Runar. „Nechtěli, aby kvůli nim lidé riskovali životy. Hora si prostě vzala, co chtěla,“ uzavírá.

 

Zobrazit celou diskusi