Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jozef (†58) nechal dcerku (†2) umřít v rozpáleném autě: Nic nepo*ral, myslí si přítel

Autor: chal - 
11. prosince 2018
10:41

Slovenský podnikatel Jozef Kurák (†58) v létě zapomněl dcerku Kristínku (†2) na několik hodin v autě. Holčička nemohla přežít. Další tragédie potkala rodinu po roce a půl, to zemřel sám otec při běhání. K těžkému období se vrátil v knize spisovatel a rodinný přítel Dušan Budzák (57).

Jozef „Jojo“ Kurák v létě zapomněl, že má v autě dvouletou dceru, vůz zaparkoval a odešel. Dívenka v rozpáleném autě neměla šanci přežít. Slovenský podnikatel dostal od soudu dvouletou podmínku, s vinou ale nedokázal žít a po roce a půl od smrti dcery sám zemřel. O příšerné tragédii nyní Kurákův kamarád, spisovatel Dušan Budzák sepsal knihu.

Podnikatel Jozef Kurák v roce 2015 zapomněl v autě dcerku Kristínku a tam ji nechal několik hodin. Kdyby byla zima, nic vážného by se pravděpodobně nestalo, jenže tou dobou byla bohužel červencová horka. Auto se na slunci rozpálí až na 80 stupňů.

Děvčátko tak nemělo žádnou šanci přežít. Nepozorný otec u soudu vyfasoval dvouletou podmínku, s vinou ale žít nedokázal a sám rok a půl po smrti dítěte zemřel na srdeční příhodu, když si šel zaběhat.

Spisovatel Dušan Budzák byl po tragédii jedním z mála, koho si rodina pustila do svého soukromí. Budzák totiž s Jozefem Kurákem studoval na vysoké škole a od té doby byl jeho blízký přítel. I z toho důvodu se rozhodl o děsivé nehodě sepsat knihu.

„Ta kniha je nádherná, je svým způsobem úžasná, pravdivá,“ zareagovala prý Kurákova manželka Katka po prvním přečtení. Kdyby se jí dílo nelíbilo, spisovatel by podle svých slov nechal celý projekt stopnout a vytisknuté výtisky skartovat.

Téma je samozřejmě velice bolestivé i pro samotného spisovatele. K rodině měl velmi blízko a moc dobře věděl, čím si po ztrátě milované dcery Kristínky musela procházet. „Když jsem se o tom dozvěděl, řekl jsem – tohle jsi pos*al, Jojo! Nechápal jsem, jak se to mohlo stát, ale aspoň jsem nebyl tak krutý jako okolí, které začalo vynášet rozsudky. Pak mi došlo, že to Jojo vlastně nepos*al,“ řekl listu deníku Nový čas.

„Nemohli jít na ulici, aniž by na ně lidi pokřikovali, že je Jojo vrah malých dětí. Na Facebooku jsem našel skupinu, kde se lidé domlouvali, že na pohřbu pošlou do hrobu i rodiče,“ popsal Budzák těžké chvíle.

Podle spisovatele mohla za smrt dítěte řada náhod, což píše i ve své knize. „Soudit je lehké, ale věci se můžou stát bez toho, abychom je mohli ovlivnit. Tak to i v knize vysvětluji Jojovi, uzavřel Dušan Budzák.

Zobrazit celou diskusi