Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Elitní vojáci plánovali masakr: Terčem měli být migranti i exprezident

Autor: peb - 
10. listopadu 2018
17:02

Skupina čítající asi 200 příslušníků elitních německých jednotek plánovala při své operaci, kterou nazvala Den X, pozabíjet imigranty a levicové politiky. Jedním z terčů měl být i exprezident Joachim Gauck. Plán byl úřady odhalen a jeden z vojáků vše přiznal. Informoval o tom server Daily Mail. 

Vojáci měli v plánu zabít šéfku německé strany zelených Claudii Roth. Cílem byl i ministr zahraničí Heiko Maas a bývalý prezident Joachim Gauck. V plánu byl také útok na azylové skupiny, které vojáci považují za původce znásilňování a teroru v zemi

Radikální skupina příslušníků se údajně široce rozrostla po začátku uprchlické krize v roce 2015. Členové skupiny měli v plánu „Den X“ zrealizovat ve chvíli, kdy se zhroutí německý právní stát, což považují za bezprostřední hrozbu. 

Policisté je nebrali vážně

Strážci zákona původně celou věc považovali jen za „alkoholovou fantazii“. Pak ale promluvil bývalý major letectva, podle kterého byl plán velice skutečný. Skupinu podle něj zaštiťovala organizace Uniter, která vznikla na pomoc veteránům z Afghánistánu a Afriky. Uniter ale existenci skupiny popírá.