Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krvavý Afghánistán: Čeští vojáci umírají nejvíc po Američanech

Autor: Jakub Kopřiva, Jakub Tomek, Ivo Horváth - 
25. října 2018
05:00

Milovník psů Tomáš Procházka (†42), který byl zabit v pondělí, je už devátým českým vojákem padlým v Afghánistánu od roku 2014. A čtvrtou obětí jen od letošního srpna. Vyplývá z toho smutná statistika. Česká armáda totiž přišla v zemi za posledních pět let vyjma USA o nejvíce příslušníků ze všech spojenců!

Celkem padlo v Afghánistánu od začátku operací v roce 2002 už 14 českých vojáků. A naše ztráty jsou stále výraznější. Tak výrazné, až jsme se dostali na druhou příčku »černé« statistiky v počtu padlých, kde jsme vystřídali Velkou Británii. My totiž máme za pět let devět ztrát na životech, Britové osm. Ostrovní království má přitom v asijské zemi asi o dvě stovky vojáků více než my.

Jak je to možné, vysvětluje pro Blesk bývalý šéf armády a generál Jiří Šedivý (65). „Je to dáno tím, že my plníme úkoly mimo základnu, což je pro relativně omezený počet kontingentů. A měli jsme pět mrtvých vojáků (roku 2014, pozn. red.) a teď v srpnu to byli tři vojáci. To je v rámci té statistiky velmi výrazné,“ vzpomínal na tragické události. Útoků na naše vojáky podle něj sice nebylo tolik, ale jejich účinky byly fatální.

Jezdíme »ven«

Že jsou Češi cílem kvůli plnění úkolů, potvrzuje i bezpečnostní analytik Andor Šándor (61). „Vypadá to, že kromě Američanů vyjíždějí ven Gruzínci a právě my. Což nás vlastně tak trošku předurčuje k tomu, že jsme více cílem útoků Tálibánců,“ řekl Blesku s tím, že útoky na vojáky dle něj nejsou dílem odplaty. „My chráníme perimetr na základně v Bagrámu. Náš úkol je vyloženě střežit americkou základnu. Jsme cílem, protože jsme prostě vidět,“ míní.

Jsme dobří

Generál Šedivý přiznává, že mise jsou nebezpečné, ale naši vojáci se na nich rozhodně neztratí. A návrhy na to naše lidi stáhnout a na spojenecké mise se »vykašlat« jsou podle něho mimo. „Máme dobře vycvičenou armádu a Američané nám poskytli prostředky. Myslím si, že bychom se neměli sebemrskat jen proto, že se něco stalo. Udělali jsme obrovský skok a říkám to z pozice, kdy jsem armádě velel před nějakými 20 lety,“ dodal s tím, že naši velitelé se mohou co do kvality směle měřit právě s USA.

Černá čísla

3556 – Tolik zemřelo vojáků v Afghánistánu od roku 2001, kdy USA podnikly invazi. Z toho 2414 bylo Američanů.

14 – Tolik celkově zahynulo českých vojáků od roku 2002, kdy se operace účastníme. 12 jich zemřelo přímo v Afghánistánu, další dva v Česku po převozu.

12 – Tolik letos celkově zemřelo v Afghánistánu vojáků, z toho 8 Američanů a 4 byli Češi.

yaaro ( 25. října 2018 10:34 )

Pokud jde voják bojovat do země která nás nenapadla a bere za to peníze tak není žoldák ?? Aha už vím je to ozbrojený anděl co si doma zapomněl křídla Pro hlupáka je každý hlupákem. Víš prd ale za to to víš zcela jistě že?

yaaro ( 25. října 2018 10:32 )

Pokud nesbíráš informace z TV Nova a ČT a hledáš info pak najdeš. Omezenci když narazí na jiný názor tak uráží protože se bojí pravdy. A co se vojáků týče moji nejsou nestojím o ně před kým mě naše armáda bude bránit? Bude vždy bránit elitu před obyčejnými lidmi nic víc.

snehulak ( 25. října 2018 08:39 )

Američané dnes slaví velké výročí. Přepadení Grenady. Krycí název Urgent Fury. Blesková operace Američanů smetla grenadskou vládu.

prasatkopepicek ( 25. října 2018 08:22 )

Trochu mimo, ne? A kolik lidi jde misto kecani u kompu osobne honit migranty aby nesli do EU? Zase nemel nesmysly...

yaaro ( 25. října 2018 08:14 )

Tak teď trochu pravdy!! USA napadli Afghánistán proto že Taliban prohlásil že Opium je proti jejich víře a Alláh ho neschvaluje protože korán zakazuje jak drogy tak i alkohol. Opium se z Afghánistánu rozváželo pomoci CIA po celém světě a financovali se tím operace které nemohli být schváleny kongresem. Protidrogová válka v USA je válkou mezi CIA a jejich konkurencí z latinské Ameriky. Po odstranění Talibanu od moci je vše ve starých kolejích a Heroin je zase k dostání po celém světě. Naši vojáci mají úkol tvořit dojem že se jedná o mezinárodní akci nikoliv jen USA. A ano jsou to žoldáci nad kterými máme plakat. Z nás tam ale nebojují nevím proč je mám oplakávat a vytáčí mne že tento zločin je placen z našich daní.

Zobrazit celou diskusi