Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Afghánistánu zabili českého vojáka, další dva zranili. Útočil místní voják, tvrdí NATO

Autor: všm, bud, ČTK - 
23. října 2018
07:28

V pondělí došlo k Afghánistánu k dalšímu útoku na české vojáky. Jeden z nich, s iniciálami T. P. (42), padl. Další dva vojáci 1. jednotky podpory a vlivu (PaV) byli zraněni, informoval Generální štáb Armády České republiky. Jde už o čtrnáctého českého vojáka, který v Afghánistánu zemřel. Ministerstvo obrany slibuje zveřejnění bližších informací dnes dopoledne. Zatímco NATO tvrdí, že útočil afghánský voják, zahraniční weby uvádějí, že šlo o Tálibánce.

K útoku došlo přímo na základně Shindand v provincii Herát v pondělí okolo 11. hodiny, a to na vozidlo české jednotky, uvedla armáda. Vojáci z 1. jednotky podpory a vlivu tam pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek

Podle Severoatlantické aliance na spojence zaútočil afghánský voják, bližší podrobnosti nebyly zveřejněny. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Podle listu The New York Times šlo o palbu afghánského útočníka, zřejmě příslušníka hnutí Tálibán. Zatím ale není jasné, jestli šlo o tajnou infiltraci, nebo jiný útok. List totiž zároveň cituje dva vysoké afghánské představitele, podle kterých byla střelba výsledkem hádky. 

Mimo ohrožení života

Vojákům byla na místě poskytnuta první pomoc a následně byli letecky transportováni do vojenské nemocnice na základně Bagrám. Zranění vojáci jsou mimo ohrožení života. Rodiny vojáků byly informovány. K dispozici jsou jim vojenští psychologové,“ uvedla Magdalena Dvořáková z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu AČR.

Podrobnější informace k útoku by armáda měla zveřejnit dopoledne na mimořádném tiskovém briefingu, kterého se zúčastní i ministr obrany Lubomír Metnar. Premiér Andrej Babiš už uvedl, že právě s Metnarem chce probrat opatření, která by zabránila útokům na české vojáky v Afghánistánu. 

„Prožívám nejtěžší období kariéry. Žádná slova nenahradí bolest v srdcích rodin, i tak jim musím vyjádřit svoji nejhlubší soustrast a zraněným vojákům popřát hladké zotavení,“ napsal ministr Metnar.

Na tragédii už reagují i další politici. Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru vyslovil obdiv a dík českým vojákům, kteří v cizině bojují za bezpečnost České republiky. Stejně jako on vyjádřili soustrast rodině padlého také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a šéf ODS Petr Fiala.

Útok přišel necelý týden po atentátu na kolonu koaličních vozidel nedaleko základny Bagrám, při kterém bylo minulý týden ve středu zraněno pět českých vojáků, jeden z nich vážně. Těžce zraněný byl v Afghánistánu dvakrát operován, do České republiky by měl být převezen na konci tohoto týdne.

V Afghánistánu působí 350 českých vojáků

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace.

Na základě navýšení mandátu pro mise, schváleného Parlamentem České republiky v červnu letošního roku, působí české jednotky kromě Bagrámu a Kábulu také v provinciích Herát a Lógar, kde pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 24. října 2018 10:12 )

Proč se pleteme do poměrů v Afganistánů. Jak by nám bylo, kdyby sem přijeli oni a jiní? Asi se brání, je to pro ně okupace.

cid2000 ( 23. října 2018 19:05 )

Bohužel, smutná událost, kterou zavinil hlupák Rambo Opata!! Měl by ihned odstoupit!! Situace je vážná, vypadá to, že v Afghánistánu našim vojákům vyhlásili svatou válku, džihad,fatwu!! Což je velice nebezpečné!! Vedení generálního štábu vše bagatelizuje,ale situace je opravdu kritická!! Politici txpuz tlustého slizouna Hammáčkka dávají prázdná trapná ubohá prohlášení!! Hnus ke zvracení!! Snaží mlžit!! Hlavně ať kluci na autech, transportérech přetřou naše vlajky, naše označení a sejmou z antén naši vlajku!! Je to okaté, nápadné a nyní jako magnet pro RPG střely!!! Držte se chlapi,ale díky Rambo amatérům jste v ohrožení daleko více!!!

iFender ( 23. října 2018 16:43 )

Kdyz jsem videl pred nedavnem zabiti nasich vojaku tak jsem neveril svym ocim.Myslel jsem,ze jde nejake procesi nebo co?Takto pochodovat a nekryt se to je tedy novinka.Jine armady postupuji prikrceni pri zdi.Rikam jak male procesi ...jeste pana farare se sebou.

cid2000 ( 23. října 2018 14:01 )

Hlavní sídlo teroristů není Afghanistán,ale Katar se Saudskou arábií,kteří vše sponzorují,platí,řídí a ,kteří způsobili pád mrakodrapů v USA 11.září!Je to dokázáno veřejně!Oni jsou teroristi!Né chudý stát Afghanistán!A to nikomu nevadí!!Proč?...no,protože to jsou naši teroristi,naši,prostě naši!!Dodávají nám ropu a kupují naše západní zbraně ve velkém!!!Tečka!Jsme pokrytci a západní zmetci!!V Afghanistánu nemáme co dělat a pohledávat!!!Okupujeme jejich zem stejně jako nás okupoval Sovětský svaz v roce 1968 !!Jsme úplně stejní zmetci!!! Ikdyž sluníčkáři budou tvrdit,že naše okupace z roku 1968 je úplně něco jiného než současná okupace Afghanistánu armádama USA/NATO s Českou republikou!

jajanene ( 23. října 2018 13:42 )

No jasně, Opata a ti další kašpaři, co sedí zadkem na teplých židlích, ti odejít nechtějí, ale že tam kapají mladí kluci, to jim je jedno. Jsou to sice žoldáci, ale kdo dneska není, každý pracuje za peníze. Už by to řitolezectví amíkům mělo skončit.

Zobrazit celou diskusi