Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V Afghánistánu padl táta dvou dětí Tomáš (†42). Na korbě měl i svého psa

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
23. října 2018
12:29

Na české vojáky v Afghánistánu zaútočil voják ze stejné základny. Při střelbě zemřel rotný Tomáš Procházka (†42), další dva vojáci byli zraněni, nejsou ale v ohrožení života. Na mimořádném briefingu to řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata. Afghánský voják střílel na vzdálenost 80 až 100 metrů, afghánské síly ho zastavily a zajaly. Tělo padlého vojáka bude převezeno do Česka ve středu večer. Další útok českou misi neohrozí, podle ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) v Afghánistánu čeští vojáci i nadále zůstanou.

Armáda zjišťuje, jestli afghánský voják útočil sám z vlastní vůle, nebo jestli ho do tamní armády infiltroval Taliban. Jeden ze zraněných vojáků bude dnes propuštěn z nemocnice, druhý byl zraněn střepinou a je po operaci ve stabilizovaném stavu a komunikuje. Útočník podle Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) označil české vojáky bojující v misích za hrdiny. 

„Byl to nečekaný a bezprecedentní útok na české vojáky. Jsou cvičení v boji proti nepříteli, ale tohle byl útok z vlastních řad od spojenců,“ začal tiskovou konferenci Metnar

Táta dvou dětí

Padlý voják byl kynolog a při útoku jel i se svým psem na korbě auta - čeští vojáci jeli v Toyotě Hilux. Zatímco voják zahynul, pes podle informací Blesk Zpráv přežil. „Část naší jednotky vykonávala včera zcela rutinní činnost – jela převzít materiál na dostavbu základny, při návratu po nich byla vedena střelba,“ popsal celý incident náčelník generálního štábu generál Aleš Opata.

Tomáš žil s rodinou v Hrádku nad Nisou. Před radnicí vlaje černý prapor, ve vestibulu radnice připravují pietu s jeho fotografií. Lidé tam budou moci zapalovat svíčky.  „Bohužel i smutné zprávy jsou součástí našeho života. ... ráno jsem se dozvěděl, že vojákem padlým v Afghánistánu byl Tomáš Procházka z posádky Grabštejn, kamarád bydlící v Hrádku nad Nisou,“ uvedl dnes starosta na svém facebookovém profilu. Tomáš měl dvě děti a na misi, která měla trvat šest měsíců, odjel letos 28. srpna. 

Útok na základně

Zároveň Opata vyloučil, že by šlo o cílený útok na české vojáky: „Nebyl veden specificky na české vojáky, ale na vojáky spojeneckých sil.“ Útočníka bezprostředně po útoku místní úřady zastavily a zajaly. V tuto chvíli s ním pracují afghnánské bezpečnostní složky.  

„Byla to střelba z ruční zbraně – na vzdálenost 80 až 100 metrů – všichni měli součásti výstroje – tak jako by působili mimo základnu,“ popsal útok Opata. Střelec použil nejspíš pušku M14. Armáda teď pracuje při vyšetřování se dvěma tezemi. „Buď jednal spontánně sám, nebo byl provázán s Tálibánem.“

Všichni vojáci, i v době útoku,  byli podle Opaty plně vybaveni a chráněni. 

„Přestože se vojáci pohybovali uvnitř chráněné základny, přesto měli balistickou ochranu. A měli na sobě součásti výstroje, tak jako by působili mimo základnu,“ řekl dnes před novináři generál.  

Na základně Šindánd v afghánské provincii Herát má česká armáda jednotku speciálních sil. Jsou v ní i odborníci z dalších oblastí armády, řekl Opata.

Podle ministra obrany stát teď vyjednává s rodinou padlého vojáka o státním pohřbu. „Probíhá intenzivní jednání s rodinou a parametry se dohadují,“ řekl Metnar na úterní tiskové konferenci.

K přerušení práce jednotky, tak jako při smrti tří vojáků v srpnu, podle zástupců armády na afghánské základně tentokrát nedošlo. Vojáci se dnes rozloučí s padlým vojákem a budou pokračovat v nasazení.  

„Tělo vojáka by měl vojenský speciál dopravit zpět do České republiky ve středu kolem 22. hodiny,“ doplnil Metnar. 

Útočník v afghánské uniformě nejen zabil jednoho českého vojáka, ale další dva také zranil. Podle vedení armády nejsou naštěstí v ohrožení života. „Komunikuje, oba vojáci mluvili se svými rodinami,“ doplnil Opata.  

Změna strategie

Ani poslední útok na české vojáky podle ministra obrany Metnara nepovede k tomu, aby se naše jednotky z bojů stáhly. 

„Z Afghánistánu neodcházíme, naše mise pokračuje,“ řekl odhodlaně Metnar krátce po té, co kondoloval pozůstalým.  

„Vojáci vědí, co je může potkat, co se tam může stát -  s tímto rizikem počítáme a poradíme si s ním, tak jak jsme si s ním poradili vždycky,“ tvrdí Opata. Oba se ale s ministrem shodli na tom, že musejí situaci přímo na místě analyzovat.

„Skoro dennodenně probíráme s náčelníkem generálního štábu situaci, která tam je. A snažíme se přijmout opatření, abychom tyto rizika snížili. Slova pana premiéra beru vážně, a proto se těmito důsledky zaobíráme a chceme je řešit,“ reagoval Metnar. 

Premiér Andrej Babiš už v úterý  totiž na svůj twitterový účet napsal, že bude chtít o ztrátách české armády v bojích s ministrem mluvit. 

„Další ztráta života v Afghánistánu mě zasáhla, proto budu s ministrem obrany mluvit i o tom, jestli je možné přijmout opatření, která by eliminovala tyto útoky,“ napsal Babiš. 

Nenápadnější značení? 

Novináři se dnes náčelníka generálního štubu opakovaně ptali, zda skutečně může vyloučit, že nešlo o cílený útok na české vojáky. Opata to několikrát odmítl. 

Stejně tak jako odmítá, že by se mělo změnit značení aut, kterými jezdí čeští vojáci a která jsou značená naší vlajkou.

„Nemyslím, že je to jedna z věcí, které budeme přehodnocovat, nemyslím, že to má nějakou souvislost,“ je v tuto chvíli přesvědčený Opata. 

Situace v Afghánistánu je v tuto chvíli nebezpečnější než v minulých týdnech. A to v souvislosti s parlamentními volbami, které v zemi jsou. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině