Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Útok na české vojáky v Afghánistánu: Pět zraněných, jeden těžce

Autor: ČTK - 
17. října 2018
22:42

V Afghánistánu bylo ve středu zraněno při útoku na hlídku pět českých vojáků. Zranění jednoho z nich jsou vážná, po operaci je mimo ohrožení života. Další voják zůstává v nemocnici. Tři vojáci byli z nemocnice propuštěni a vrátili se ke své jednotce. Atentátníci zaútočili v okolí základny Bagrám automobilem naloženým výbušninami na obrněný vůz českých vojáků. ČTK to dnes sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Útok přišel jen pár hodin poté, co média přišla s informací, že se české elitní jednotce povedlo „pomstít“ smrt trojice českých vojáků, když zabila spolupachatele srpnového útoku.

Atentát se odehrál ve středu ve 14:20 českého času. „Útok byl způsoben civilním vozidlem naloženým výbušninou, která byla iniciována v bezprostřední blízkosti vozidla patroly. Následkem výbuchu se obrněné vozidlo MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) převrátilo a bylo zraněno pět českých vojáků osádky,“ uvedla Dvořáková. "Čtyři vojáci V. B. (1985), M. J. (1984), M. S. (1976), M. Š. (1992) byli lehce zraněni a jeden voják D. K. (1983) byl zraněn těžce,“ dodala.

Jsem si jistý, že dostávají maximální péči a přeji všem rychlé zotavení. Jsme myšlenkami s nimi a s rodinami. Děkuji vojákům za odvahu a odhodlání dostát svým povinnostem. Zaslouží si naši podporu a velké uznání!,” uvedl k incidentu v Afghánistánu ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Vojáci byli na místě ošetřeni a následně letecky přepraveni do vojenské nemocnice na základně Bagrám. Lékaři již tři z nich z nemocnice propustili. Vrátili se ke své jednotce, jeden voják s lehkým zraněním zůstává na pozorování. „Těžce raněný voják byl operován a nyní je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života,“ dodala Dvořáková. Rodiny byly o události informovány. 

Na začátku srpna zahynuli v Afghánistánu při sebevražedném útoku tři čeští vojáci. Lidové noviny dnes napsaly, že české speciální síly zaútočily na spolupachatele srpnového atentátu. Podle deníku jeden z nich zemřel, další byl zajat. Česká televize uvedla, že mrtvých a zajatých je více. Někteří odborníci únik informací kritizovali, pro české vojáky v Afghánistánu podle nich může znamenat ohrožení. Vedení armády ani ministerstvo obrany informace nepotvrdilo.

Video  „Výbuch byl fatální.“ Generálmajor popsal útok na české vojáky, kteří zemřeli v Afghánistánu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině