Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Bahno mu pohřbilo sousedy zaživa. Obětí tsunami v Indonésii hrozivě přibývá, lidé rabují

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. října 2018
21:31

Indonéský ostrov Sulawesi se už skoro týden vzpamatovává z ničivého zemětřesení a tsunami, které si vyžádaly nespočet obětí. Úřad pro řešení katastrof Sutopo dnes oznámil, že bilance mrtvých stoupla na 1558, ale ani to není podle nich finální číslo. Z trosek a bahna ještě nebyla vyproštěna všechna těla, a počet mrtvých tak bude dál stoupat. Vážně zraněno bylo asi 2500 lidí, zhruba 70.000 lidí pak přišlo o střechu nad hlavou, informoval deník Guardian.

Záchranáři se konečně dostali do některých odlehlejších oblastí, ve vesnici Petobo začali vyprošťovat lidi z bahna. Úřady se obávají, že je pod ním pohřbeno až tisíc obyvatel. Zkázu vesnice popsal čtyřiadvacetiletý Joshua Michael, přirovnal ji ke katastrofickému filmu 2012: Soudný den z roku 2008.

„Viděl jsem, jak voda a bahno smetlo moje sousedy a pohřbilo je zaživa. Proud bahna bořil domy, ty se rozpadaly a mizely pod jeho nánosem i s lidmi, co se snažili utéct,“ uvedl Michael. Z vesnice zbyly jen trosky, to, co nezničilo zemětřesení o síle 7,5 stupně na Richterově škále, zdevastovaly tsunami.

Jako scéna z katastrofického filmu

„Země se zavlnila jako had, říkáme tomu půdní tsunami. Pak se do toho ale přihnala přílivová vlna a vesnici proměnila v bažinu,“ dodal Michael. Nánosy bahna jsou v některých místech až několik metrů vysoké. Vesnice podle satelitních snímků zcela zmizela z povrchu Sulawesi.

Podle americké geologické služby USGS ve vesnici došlo ke zkapalnění zemského povrchu, proto přeživším připomínala katastrofa bažinu. „Nedává to smysl, jak by se tady bažina vzala, ale stalo se to,“ diví se místní. Podle vědců se na zkapalnění podílí posuvy půdy a zároveň obrovský příliv vody.

„Nevěřil bych tomu, kdybych to neviděl. Bahno bralo všechno, lidé rychle mizeli pod jeho hladinou. Slyšel jsem jejich křik, pak ticho, jen bublání bláta,“ vypověděl Michael. Záchranné akce v Petobu teprve začaly, tým zatím prozkoumal jen malý kousek vesnice, z bahna už vyprostili 19 těl.

Pod bahnem mohou být uvězněny tisíce lidí

„Můžou tam být stovky, snad i tisíce, zatím nevíme,“ uvedl jeden ze záchranářů. „Ve vesnici a okolí žilo přes 11 tisíc lidí, skoro polovina z nich se pohřešuje,“ dodal, že oblast byla hojně osídlená.

Ostrov je na pokraji humanitární krize, situaci nezlepšila ani mezinárodní pomoc, kterou poslaly desítky států. Problémem je dostat zásoby na místo, kde je jich potřeba. Lidé postižení katastrofou strávili několik dní bez jídla, pití a léků. První zásilka ani zdaleka nestačila a nedostalo se na všechny.

Indonéská policie oznámila, že v oblastech postižených otřesy půdy na ostrově Sulawesi bylo kvůli rabování zadrženo 92 lidí. Dotyční si z obchodů odnesli například motorový olej, pneumatiky, dlaždičky či zemědělské nářadí.

Humanitární krize

OSN odhaduje, že humanitární podporu potřebuje na 200.000 lidí. Indonéské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že prioritou je v tuto chvíli letecká evakuace zraněných a dalších zasažených, zajištění dodávek pitné vody, generátorů a stanů či jiných forem provizorních přístřeší. Zapotřebí jsou také potraviny, palivo a lékařská pomoc.

Pro civilní dopravu bylo dnes zprovozněno letiště ve městě Palu. K ostrovu proudí zástupy lékařů a dobrovolníků, kteří Indonésii nabídli svou pomoc. Jejich práci ztěžují zničené cesty a spadlé mosty.

Záchranáři chodí přes mrtvoly

„Každým dnem se zmenšuje naděje, že se podaří najít další přeživší, pokud pomoc – finanční, materiální, lidská – nedorazí včas, situace se ještě zhorší. Od některých dobrovolníků jsem slyšel, že musí chodit přes mrtvá těla, aby se dostali k těm, kteří potřebují jejich pomoc,“ uvedl ředitel britského Červeného kříže Ben Webster.

Zobrazit celou diskusi