Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na zpustošený ostrov dorazila pomoc, obětí tsunami a zemětřesení je už 1407

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
3. října 2018
11:20

Bilance pátečního zemětřesení a přívalové vlny tsunami na indonéském ostrově Sulawesi se zvýšila na 1407 mrtvých. Informoval o tom ve středu mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Úřad doposud hovořil o 1234 obětech. Výrazně vzrostl také počet vážně zraněných lidí, kterých je podle nové bilance 2500.

Páteční zemětřesení o síle 7,5 stupně vyvolalo přívalovou vlnu tsunami, která v jistých lokalitách dosáhla šesti metrů a smetla pobřežní oblasti. Téměř všechny oběti pocházejí z města Palu, kde žije 380 tisíc lidí.

Předpokládá se, že množství mrtvých dále poroste, protože řada těl je stále ukryta pod troskami, především v okrese Sigi a ve čtvrti Balaroa, která je součástí města Palu. Prezident Joko Widodo, který dnes Palu navštívil, prohlásil, že jen pod sutinami zříceného hotelu Roa Roa je pohřbeno 30 lidí. Po pohřešovaných dál pátrají záchranáři.

Humanitární podporu nabídlo Indonésii více než 25 zemí včetně Česka, to hodlá poslat finanční pomoc. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) uvedl, že v postižených oblastech potřebuje množství lidí provizorní přístřešky, pitnou vodu, potraviny, palivo a lékařskou pomoc. „Hlavní problém je voda, protože většina infrastruktury byla poničena,“ řekl mluvčí OSN Farhan Haq.

Tři dny hladu vystřídala radost

Ve městě Palu dnes přistálo sedm nákladních letadel s pomocí. Když do jedné ze čtvrtí města přijelo nákladní auto naložené zásobami, lidé ho vítali hlasitým jásotem, potleskem a vztyčenými palci. „Jsem tak šťastný. Tři dny jsem nejedl,“ prohlásil místní obyvatel Heruwanto (63) s krabicí instantních nudlí v ruce.

Dorazily také zásoby léků a zdravotnického materiálu, stovky zraněných od pátku čekají na ošetření. Nemocnice v Palu jsou přeplněné, lékaři na volných plochách postavili stany s provizorními lůžky, kde čekají lidé s lehčími zraněními. „Je příliš pozdě,“ reagoval na zprávu o přivezených lécích Muhammad Siadi.

Počet obětí tsunami a zemětřesení v Indonésii neustále narůstá, úřady hlásí už 1407. Některé zasažené oblasti stále nebyly prozkoumány, lidé stále čekají na humanitární pomoc, (3.10.2018). Počet obětí tsunami a zemětřesení v Indonésii neustále narůstá, úřady hlásí už 1407. Některé zasažené oblasti stále nebyly prozkoumány, lidé stále čekají na humanitární pomoc, (3.10.2018). | Reuters

Muž utrpěl vážné zranění, kus plechu mu poranil krk. Kůže kolem rány začala odumírat už v sobotu, lékaři se obávají, že si kvůli nedostatku potřebných léků odnese doživotní následky. Siadiho případ bohužel není ojedinělý.

Na ostrově se rabuje

Do odlehlejších oblastí ale zatím pomoc nedorazila žádná. Problém představují mimo jiné stržené mosty a neprůjezdné silnice, které buď zemětřesení rozbilo, nebo je zavalily trosky. Čím dál víc obyvatel se proto uchyluje k rabování obchodů, napsala agentura AP.

Šéf indonéské armády Hadi Tjahjanto oznámil, že každé nákladní auto s pomocí bude doprovázet jeden ozbrojený voják a jeden ozbrojený policista. Vojáci budou vysláni také k ostraze tržišť, letišť a skladišť paliva.

Video  Dron natočil děs a zkázu: Tsunami zpustošily ostrov Sulawesi, až tisíce mrtvých  - Reuters, Hudebníbanka.cz / J. Freedom - After catastrophe
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi