Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z moře se přivalila pohroma. Až třímetrová tsunami zasáhla ostrov v Indonésii

Autor: ČTK - 
28. září 2018
16:45

Série zemětřesení dnes zasáhla indonéský ostrov Sulawesi. Kvůli otřesům o síle 7,5 stupně Richterovy škály bylo vydáno varování před vlnou tsunami a úřady vyzvaly obyvatele v ohrožených lokalitách, aby se přesunuli na výše položená místa. Varování sice bylo zhruba po hodině odvoláno, tsunami však skutečně dorazila, jak ukazují záběry tamní geologické agentury. Původní informace amerického geologického úřadu USGC uváděla sílu zemětřesení 7,7 stupně.

Přiřítila se rychle. A ničivě. Záběry Oddělení seismologie a vulkanismu Ústavu geologického a atmosférického výzkumu na indonéském ostrově Sulawesi ukazují dopady vlny tsunami. 

Upozornění na možnost tsunami zaznělo několik hodin poté, co prakticky stejnou oblast zasáhlo mírnější zemětřesení o síle 6,1 stupně. To si podle dosavadních zpráv vyžádalo nejméně jeden lidský život, deset osob utrpělo zranění a desítky domů jsou poškozené.  

Varování před tsunami ale bylo zhruba po hodině odvoláno. Krátce poté se přes město Palu na ostrově přehnaly více než dvoumetrové vlny, uvedla stanice BBC na svém webu. Úřady podle ní ohlásily pět mrtvých, ale není jasné, zda jde o oběti tsunami.

Dramatické záběry ukázaly, jak lidé v panice křičí a prchají před vlnami, které smetly několik budov a poškodily mešitu. „Situace je chaotická, lidi běhají po ulicích a budovy se hroutily. Je tu loď vyvržená na pobřeží,“ řekla Dwikorita Karnawatiová, která vede indonéskou meteorologickou agenturu BMKG.

Ničivá tsunami smetla domy

Podle agentury AP vlna tsunami dosahovala až třímetrové výše a zasáhla přinejmenším dvě města, správní středisko Palu a o něco menší město Donggala, jakož i několik dalších osad na pobřeží.

Mluvčí záchranářské agentury Sutopo Purwo Nugroho uvedl, že tsunami smetla domy, jejichž obyvatelé se pohřešují. Ale spojení je přerušeno a i temnota brání v získání informací. „Na místě budou nasazeny veškeré síly, od zítřejšího (sobotního) rána pomoc začnou přepravovat letadla Hercules a vrtulníky,“ prohlásil.

Informace o následcích otřesů o síle 7,5 stupně ještě nejsou k dispozici, ale podle oficiálního činitele indonéské agentury pro přírodní katastrofy se dají čekat „značné škody“. Zatím ale nelze získat podrobnosti, protože telefonní spojení s postiženou oblastí je přerušené. Toto zemětřesení zastavilo i provoz letiště ve městě Palu.

„Podle našich odhadů a zkušeností otřesy způsobily rozsáhlé škody od provinčního hlavního města Palu na sever po město Donggala,“ řekl agentuře AP mluvčí agentury. Jen v oblasti města Donggala žije asi 300 000 lidí.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Série zemětřesení, která v červenci a srpnu zasáhla indonéský ostrov Lombok, si vyžádala téměř 500 mrtvých a více než 1300 zraněných.

Zobrazit celou diskusi