Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemětřesení uvěznilo 500 turistů na sopce, jídlo jim házeli z vrtulníku

Autor: ČTK - 
31. července 2018
06:55

Více než 500 turistů bylo evakuováno ze sopky Rinjani v Indonésii, kde zůstali uvězněni po silném zemětřesení, které v neděli zasáhlo ostrov Lombok. S odkazem na sdělení indonéských úřadů o tom informovala agentura AFP. Otřesy půdy o síle 6,4 stupně si podle nejnovější bilance vyžádaly v Indonésii 17 obětí na životech a přes 335 zraněných.

Zemětřesení v neděli poničilo přístupové cesty na nejvyšší horu ostrova, na níž tak podle AFP zůstalo v noci z neděle na pondělí uvězněno 560 turistů, včetně občanů Thajska, dále pak lidé z Francie, Nizozemska, Španělska, Německa, Spojených států či Malajsie. České ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že podle aktuálních údajů úřadů na Lomboku nejsou mezi turisty uvězněnými na hoře Rinjani žádní čeští občané. 

Podle nejnovějšího sdělení indonéských úřadů bylo evakuováno 543 turistů a všichni jsou v dobrém zdravotním stavu. Většina z nich sestoupila k úpatí sopky v pondělí večer. 

Do evakuace lidí z hory vysoké 3726 metrů byly zapojeny stovky záchranářů. Správa národního parku uvedla, že se podařilo zprůchodnit hlavní stezku vedoucí z vrcholu. Turistům sestupujícím z vrcholu vrtulníky shazovaly zásoby. Podle úřadů se stovkám turistů podařilo sestoupit už v neděli.

Přes 120 otřesů

Ohnisko zemětřesení, které v neděli udeřilo v 06:47 místního času, se nacházelo v poměrně mělké hloubce sedmi kilometrů. Podle indonéského geofyzikálního a meteorologického úřadu bylo doposud zaznamenáno více než 120 následných otřesů. Nejsilnější z nich dosáhl intenzity 5,7 stupně. Otřesy poškodily mnoho domů. 

Guvernér ostrova Lombok vyhlásil v oblasti třídenní stav nouze, během kterého budou probíhat ve zvýšené míře záchranářské a odklízecí práce. Infrastruktura na Lomboku nebyla v důsledku zemětřesení vážněji narušena. Na sopku Rinjani je ale kvůli hrozícím sesuvům půdy zakázán vstup. 

Zemětřesení jsou v Indonésii poměrně častá. Tento ostrovní stát se totiž nachází v Tichém oceánu v pásmu takzvaného ohnivého kruhu (prstence) na střetu kontinentálních desek. V prosinci 2004 spustilo mohutné zemětřesení u pobřeží ostrova Sumatra ničivou vlnu cunami, která zabila na 230.000 lidí v desítce zemí, nejvíce v Indonésii.

Zobrazit celou diskusi