Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stovky turistů uvěznilo zemětřesení v Indonésii na hoře. Zachraňují je vrtulníky

Autor: ČTK - 
30. července 2018
06:44

Na indonéském ostrově Lombok pokračují záchranné práce po nedělním zemětřesení, které si podle nejnovější bilance vyžádalo 16 obětí. Otřesy o síle 6,4 stupně totiž poničily i přístupové cesty na nejvyšší horu ostrova, na níž tak zůstalo uvězněno několik stovek turistů. Informovala o tom agentura Reuters. Mezi pohřešovanými je i česká turistka.

Podle místních úřadů se zatím podařilo z hory evakuovat na 250 lidí. Celkem tam uvízlo 820 osob, z nichž 617 byli cizinci. Jejich národnost ale úřady neupřesnily. Na záchraně lidí z hory se podílejí dvě helikoptéry, část osob by se měla dostat dolů jednou ze stezek, kterou zemětřesení nezničilo.

Lidé přišli o střechy nad hlavami, zemětřesení bylo cítit i na sousedním Bali. Po otřesech na ostrově Lombok se pohřešuje i česká dívka. „V průběhu dne nás kontaktovala jedna rodina z České republiky, obrátila se konkrétně na naší nouzovou linku na ambasádě v Jakartě s tím, že se snaží spojit se svojí dcerou, která se měla právě na Lomboku zdržovat,“ potvrdila v neděli FTV Prima Irena Valentová z ministerstva zahraničních věcí.

Ohnisko nedělního zemětřesení, které udeřilo v 6:47 místního času (00:47 SELČ), se nacházelo v poměrně mělké hloubce sedmi kilometrů. Podle indonéského geofyzikálního a meteorologického úřadu bylo doposud zaznamenáno více než 120 následných otřesů. Nejsilnější z nich dosáhl intenzity 5,7 stupně. Otřesy poškodily mnoho domů.

Zemětřesení jsou v Indonésii poměrně častá. Tento největší ostrovní stát světa se totiž nachází v Tichém oceánu v pásmu takzvaného ohnivého kruhu (prstence) na střetu kontinentálních desek. V prosinci 2004 spustilo mohutné zemětřesení u pobřeží ostrova Sumatra ničivou vlnu tsunami, která zabila 230 tisíc lidí v desítce zemí, nejvíce v Indonésii.

Zobrazit celou diskusi