Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dívku zasypaly trosky až po hlavu, přežila. Obětem tsunami kopou masový hrob

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. října 2018
11:05

Dobrovolníci začali na indonéském ostrově Sulawesi hloubit masový hrob pro oběti ničivého zemětřesení a tsunami, které v pátek udeřily v Pacifiku. Rychlým pohřbem chtějí úřady zabránit šíření různých nemocí. S tím, jak se záchranáři dostávají do dalších postižených oblastí, počet mrtvých narůstá, prozatím se jich odhaduje mezi 1000 až 1300.

V pondělí ráno indonéská národní agentura pro řešení krizových situací Sutopa potvrdila 844 obětí, které si vyžádalo silné zemětřesení a následné tsunami. Odklízení trosek v hlavním městě Sulawesi Palu pokračuje, podle neoficiálních údajů však počet obětí překročil už jeden tisíc. Sutopa neustále informuje o dalších nalezených tělech.

Dívku zachránili, matka nepřežila

Záchranné akce mají někdy i šťastný konec, hasičům se v rozbořeném domě podařilo najít patnáctiletou Nurul. Její vyprošťování postupuje pomalu, z trosek jí nejprve koukala jen hlava, po hodinách práce se podařilo odkrýt její trup. Dívce po celou dobu dělá společnost její otec Yusuf, kterému se z bytového domu podařilo dostat. Matka tragédii nepřežila.

Video  Dron natočil děs a zkázu: Tsunami zpustošily ostrov Sulawesi, až tisíce mrtvých  - Reuters, Hudebníbanka.cz / J. Freedom - After catastrophe
Video se připravuje ...

Na místo neštěstí krátce po druhé hodině odpoledne tamního času dorazila těžká technika, která by jim měla usnadnit práci. Pod sutinami a bahnem zůstaly uvězněny stoky lidí, hasiči se k nim ale bez techniky neměli jak dostat. Záchranáři uvedli, že jim rychle dochází zásoby léků, jídla a pitné vody, nezbývá než čekat na první dodávky zahraniční pomoci, o kterou dnes oficiálně požádal prezident Joko Widodo.

Mrtví zůstávají v otevřené márnici

Na úbočí pohoří Poboya za městem Palu dobrovolníci vyhloubili 100 metrů dlouhý hrob, kam budou na příkaz úřadů pohřbeny nalezené oběti. Mrtví prozatím zůstávají vystaveni v „otevřené“ márnici přímo na žhnoucím slunci. Není jasné, zda se bude čekat na identifikaci všech obětí, nebo zda se rovnou přejde k pohřbívání. Lékaři dodali, že těla už se pomalu začala rozkládat a hrozí šíření nemocí.

V postižených oblastech dochází k rabování obchodů, policisté tomu pouze přihlížejí. „Pomoc z Jakarty ještě nedorazila, potřebujeme jíst. Jinou možnost nemáme,“ řekl jeden z rabujících mužů agentuře AFP. Nezranění přeživší se rovněž zapojili do pátrání po pohřešovaných, bok po boku pracují se záchranáři a dobrovolníky.

Záchranné akce po ničivém tsunami v Indonésii pokračují. Pro oběti vyhloubili masový hrob. Záchranné akce po ničivém tsunami v Indonésii pokračují. Pro oběti vyhloubili masový hrob. | Reuters

Útěk z ostrova

Ve dvou nejpostiženějších městech Palu a Donggale se podle všeho nacházelo 144 cizinců, úřady zjišťují, zda se všem podařilo tragédii přežít. Během pondělí bude rovněž znovuotevřené letiště v Palu, jeho provoz bude značně omezen. Před letištěm vznikají dlouhé fronty, stovky lidí si přejí opustit ostrov.

Svědectví obyvatelů Palu, kterým se podařilo přežít, jsou hodně silná. „Krátce po zemětřesení přišla první vlna, slyšela jsem, jak manžel volá: Utíkejte, běžte. Žene se sem velká vlna,“ vypověděla Indonésanka, která s rodinou provozuje kavárnu. „Popadla jsem svého syna a běžela jsem, věděla jsem ale, že je pozdě,“ hlesla.

Počet obětí narůstá

Tsunami smetla ženu i jejího syna, záchranáři je našli v bezvědomí a převezli do nemocnice, žena s překvapením zjistila, že její manžel a druhý syn tsunami také přežili. Stovky dalších takové štěstí ale neměli. Záchranáři se z města pomalu přesunují do okrajových oblastí. Upozornili na to, že počet obětí bude pravděpodobně rapidně stoupat.

Záchranné akce pokračují i v okresech Sigi a Parigi Moutong, práce tam ztěžují neprůjezdné silnice a výpadky proudu a telefonického spojení. Podle agentury Reuters bylo v okrese Sigi nalezeno mimo jiné 34 těl dětí, které se účastnily křesťanského tábora.

Síla tsunami vědce překvapila

Vědce události na Sulawesi zcela omráčily, nečekali, že zemětřesení o síle 7,5 stupně na Richterově škále vyvolá tak ničivé tsunami. Palu se v pátek prohnala série přívalových vln, které dosahovaly výšky až pěti metrů a rychlosti 800 kilometrů za hodinu. „Věděli jsme, že hrozí nebezpečí tsunami, jen jsme netušili, že tak silné,“ uvedl geofyzik Jason Patton.

Vysoký počet obětí má podle některých vědců na svědomí také nedostačující systém pro detekci a včasné varování před tsunami, jehož zlepšení bylo Indonésii jako zemi spadající do takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek již několikrát doporučeno.

Zničené varovné senzory

Patton připustil, že ani s varovným systémem by obyvatelé Palu neměli příliš mnoho času na evakuaci. Nicméně upozornil, že indonéské úřady odvolaly výstrahu před tsunami 30 minut po zemětřesení. V tu dobu už Palu zaplavila voda bez toho, aby to systém pořádně zaznamenal.

Indonésie má v moři 22 senzorů, které by měly upozornit na přicházející přívalovou vlnou. Vědci ale uvedli, že zařízení poškodili vandalové. I to je podle nich jednou z příčin, proč Indonésané nebyli včas varováni.

Zobrazit celou diskusi