Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tureckem a Kyprem otřáslo zemětřesení. Turisty v dovolenkových rájích zachvátila panika

Autor: Mii - 
12. září 2018
15:30

Nepříjemné ráno zažili ve středu lidé v Turecku a na Kypru. Oblast zasáhlo zemětřesení o síle 5,2 Richterovy škály, které rozklepalo nábytek v budovách, v některých místech také natrhlo zdi. Otřesy byly zřetelně cítit i v Antalyi, oblíbeném turistickém středisku Čechů. Informuje o tom server Greekreporter.com.

K zemětřesení podle dat americké vládní agentury US Geological Survey (USGS) došlo ve středu v 7:21 ráno. Epicentrum se nacházelo 66 km daleko od populárního turistického letoviska Tekirova a 92 kilometrů od Antalye. V obou místech byly otřesy cítit.

Slabší pohyby země cítili rovněž lidé na nedalekém ostrově Kypru, kde místní média informují, že lidé byli z preventivních důvodů evakuováni ven z budov. Nikdo ale nakonec žádné zranění neutrpěl.

Svědci popisují, že místy byly otřesy silné. „Trvalo to dlouho a velmi intenzivně – budova sebou neuvěřitelně cukala. Báli jsme se,“ popsal jeden z lidí na stránce Last Quake, která slouží ke sdílení pocitů z posledních zemětřesení.

„Byli jsme v Antalyi v hotelu na vrchním patře. Ležela jsem v posteli, když se začala klepat, a viděla jsem, jak se můj odraz v zrcadle hýbe. Můj manžel byl v druhém pokoji a viděl to také,“ sdělila své zážitky jiná svědkyně. Další člověk popisoval, že se mu kvůli zemětřesení začala třást ramínka ve skříni a zdi skřípaly.

Několik zemětřesení ročně

V Turecku se zemětřesení vyskytují pravidelně. Země leží na významných seismologických zlomech a jen v roce 2017 se jeho egejské pobřeží otřáslo několikrát. V srpnu 2017 například turecké letovisko Bodrum zasáhlo tak silné zemětřesení, že bylo cítit až na řeckém ostrově Kos. V listopadu pak zemětřesení o 5 stupňů Richterovy škály zasáhlo město Mugla.

Zobrazit celou diskusi