Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po silném zemětřesení hrozí Aljašce tsunami. Na Jávě vybíhali lidé zděšeně na ulici

Autor: ČTK - 
23. ledna 2018
10:00

Zemětřesení dnes zasáhla různé kouty planety. Silnější zemětřesení – o síle 8,2 stupně – bylo zaznamenáno u Aljašky. Americké úřady naopak vydaly varování před tsunami, na pobřeží Aljašky začala evakuace. To indonéský ostrov Jáva postihlo v úterý zemětřesení o síle 6,1 stupně. Vlny tsunami tady podle indonéských úřadů nehrozí. Otřesy byly patrné i v metropoli Jakartě.

Zemětřesení o síle 8,2 stupně bylo dnes zaznamenáno zhruba 250 kilometrů od břehů Aljašky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americkou geologickou službu USGS. Úřady vydaly varování před přívalovou vlnou tsunami pro některé oblasti Aljašky a Kanady.

Lidé z pobřeží utíkají do hor

O škodách či zraněných zatím nejsou zprávy. Podle Reuters byly otřesy zaregistrovány 256 kilometrů jihovýchodně od osady Chiniak, která se nachází na ostrově Kodiak v jižní části Aljašky. Zemětřesení, které udeřilo krátce po půlnoci místního času (10:31 SELČ), vycházelo z hloubky deseti kilometrů. Agentura AP napsala, že otřesy pocítili i lidé nacházející se stovky kilometrů od epicentra, včetně aljašské metropole Anchorage.

Záplavy v důsledku přívalové vlny tsunami hrozí podle úřadů na pobřeží na jihu Aljašky, na Aleutských ostrovech a v některých oblastech západokanadské provincie Britská Kolumbie. „Pokud se nacházíte v těchto pobřežních oblastech, přesuňte se do výše položených míst ve vnitrozemí,“ uvedl ve svém varování úřad v Anchorage.

Zemětřesení u Aljašky: V městě Kodiak zahájili evakuaci Zemětřesení u Aljašky: V městě Kodiak zahájili evakuaci | Reuters

Vyděšení lidé vybíhali v Jakartě na ulici

V Indickém oceánu bylo epicentrum zemětřesení asi 80 kilometrů od západního pobřeží ostrova Jáva. V metropoli Jakarta cítili obyvatelé otřesy zhruba až 20 sekund a mnozí vybíhali z domů na ulici. Větší škody ale nejsou hlášeny.

Indonésie leží v seizmicky vysoce aktivní tichomořské oblasti. Zemětřesení přesahující intenzitu šesti stupňů tam nejsou nijak vzácná.

Naposledy postihlo nejlidnatější indonéský ostrov Jáva zemětřesení loni v polovině prosince. Otřesy o síle 6,5 stupně si vyžádaly dva mrtvé a desítky poničených domů.

Indonéský ostrov Jáva postihlo zemětřesení o síle 6,1 stupně. V Jakartě utíkali lidé na ulici Indonéský ostrov Jáva postihlo zemětřesení o síle 6,1 stupně. V Jakartě utíkali lidé na ulici | Reuters

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi