Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump poučoval Američany o sportu, sám hraje jen golf. A Melanii opět nahradila Ivanka

Autor: Darina Jíchová - 
31. května 2018
21:48

Americký prezident Donald Trump v Bílém domě oslavil sportovní den, během svého projevu před dětmi a olympioniky si tentokrát odpustil dřívější kontroverzní poznámky o tom, že jakákoliv forma cvičení je pro lidi vyčerpávající a tudíž špatná. Dokonce se nechal slyšet, že „miloval sport po celý svůj život“. Na rozdíl od svých předchůdců, kteří si ve svém nabitém programu vždy našli čas na cvičení, Trump hraje pouze golf, informoval deník Guardian.

Trump jedním ze svých prvních výnosů zrušil Prezidentskou radu pro fitness, sport a zdravou výživu, kterou založil jeho předchůdce Barack Obama.

Trump však následně ustanovil Prezidentskou radu pro sport, fitness a zdravou výživu. Totéž potkalo i Obamův Den fitness a sportu, současný prezident z něho udělal Den sportu a fitness. Veřejnost Trumpa označila za pokrytce, odborníci však uvedli, že jeho slovíčkaření může mít hlubší význam.

Obama chtěl zdravější USA

Obama kladl důraz na zdravé stravování a zlepšení kondice celého národa, podporovala ho v tom také jeho manželka a její iniciativa  „Hýbejme se“ (z anglického Let´s move!), která se zaměřovala na boj s obezitou. Trump provedl drobnou sémantickou změnu, která však může mít obrovský dopad. Prezident do popředí vyzvedl sport a upozadil potřebu zlepšovat kondičku Američanů a změnit jejich jídelníček.

Na zahradě Bílého domu se sešlo více než 250 dětí a několik sportovních hvězd, mezi nimi i současní a bývalý olympijští reprezentanti Misty Mayová-Treanorová, Mariano Rivera a Johny Damon. Na oslavy Dne sportu se přišel podívat také herec Lou Ferrigno, který hrál v televizním filmu Neuvěřitelný Hulk. Na Trumpa udělala velký dojem Ferrignova kondička, kterou si udržel i po šedesátce.

Trumpova teorie

Prezident se během události ani slovem nezmínil o svém kontroverzním názoru, že „jakýkoliv druh cvičení je pro lidské tělo špatný“. Trump před několika lety přirovnal lidské tělo k baterii. „Jsme jako baterie s omezeným množstvím energie, kterou každé cvičení vyčerpává,“ nechal se slyšet v roce 2015.

„Všichni moji přátelé, kteří chodí do fitness a cvičí, podstupují výměnu kyčelního kloubu nebo mají problémy s koleny, rozpadají se. Cvičení je pro lidi očividně špatné a nebezpečné,“ řekl během jednoho z rozhovorů pro magazín New York Times. Odborníci s jeho názorem samozřejmě nesouhlasí.

Trump si zahrál svůj milovaný golf. Trump si zahrál svůj milovaný golf. | Reuters

Po své poslední lékařské prohlídce ale i zarytý odpůrce cvičení a zdravé stravy jako Trump musel přejít na jinou životosprávu. Lékaři mu doporučili dietu, podle nich ho jeho váha 109 kilogramů, i při výšce 190 centimetrů, řadí do kategorie obezity. Trumpův bývalý osobní lékař Ronny Jackson potvrdil, že prezident uznal, že by měl shodit „pár kil a víc cvičit“.

Bílý dům ani prezident zatím tisku neposkytl žádné detaily ohledně jeho stravování. Ivanka Trumpová dokonce kvůli podobnému dotazu ukončila tiskovou konferenci. Zdroj z Bílého domu řekl reportérům ze CNN, že „se snaží najít vhodné cvičení pro prezidenta, zatím se jim to nedaří“. Zkoušeli, aby prezident více chodil, on se ale na greenu odmítl vzdát svého golfového vozíku.

Oslavy bez první dámy

Na oslavách Dne sportu opět chyběla první dáma, která se již 21 dní neobjevila na veřejnosti. Její mluvčí Stephanie Grishamová již několikrát sdělila tisku, že Melania je v pořádku a zotavuje se po operaci z počátku května, kdy jí lékaři z ledvin odstranili nezhoubný nádor. „Jsem v Bílém domě se svou rodinou,“ snažila se včera Melania ujistit své fanoušky na Twitteru.

Na internetu se ihned začaly šířit různé konspirační teorii. Mezi nejoblíbenější patřila tyto: Melania prezidenta opustila a žije se svými rodiči a Baronem v New Yorku. Podle další ji Trump nechal odstranit, jedna verze mluvila o tom, že Melania spolupracuje se speciálním vyšetřovatelem Robertem Muellerem a v případu ruského vlivu na prezidentské volby bude vypovídat proti Trumpovi.

„Na kospirační teorie jsme zvyklí. Můžu vás ale ujistit, že to jsou všechno nesmysly. První dáma je v pořádku a pilně pracuje na svém programu bojujícím proti šikaně dětí,“ oznámila Grishamová. Připomněla také, jakou sílu můžou sociální sítě mít. „Jen si vzpomeňte na rok 2016, kdy někdo na Twitteru rozšířil, že prezident Barack Obama požádal o rozvod.“

Zobrazit celou diskusi