Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyjídal ze zaschlých zvratků zrnka rýže, aby nezemřel. Charles utekl od Kima

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. května 2018
22:50

Severokorejský zběh, který si říká Charles, se rozhodl podělit se o svůj životní příběh. Na videu, které na svém YouTube kanálu publikovala organizace SoulPancake, mluví o tom, jak utekl ze Severní Korey do Číny. A později do Spojených států, kde v současnosti žije. „Věděl jsem, že pokud mě chytí, zabijí mě,“ svěřil se Charles. O jeho příběhu informoval deník Daily Mail.

Charles pochází ze smíšené rodiny, jeho matka byla Severokorejka, jeho otec Číňan. Jako chlapec vyrůstal s matkou, otec se vrátil zpátky do Číny. „Matka zemřela hlady, když mi bylo 11 let,“ svěřil se Charles na videu a následně zavzpomínal na roky, které strávil v péči svého otce.

„V Číně se žilo úplně jinak, tamní úřady ale neuznávají Severokorejce jako uprchlíky, a přestože je můj otec jejich občanem, vrátily mě zpátky do KLDR. Tam mě zavřeli do pracovního tábora. Bylo mi teprve 15 let,“ popsal.

Příběh Charlese, severokorejského zběha:

„Hladověl jsem tam, denně jsem dostával příděl 150 zrníček kukuřice. Byl jsem naprosto zoufalý, rychle jsem ztrácel sílu. Jedl jsem i cizí suché zvratky. Pořád si vybavuju, jak jsem seděl na zemi a ze zaschlých zvratků jsem vybíral rýži, jinak bych nepřežil,“ řekl Charles.

Drsný pobyt v táboře a útěk do Číny

„V pracovním táboře jsem strávil zhruba 8 měsíců, každý den mě vyslýchali a nutili mě, abych přiznal, že jsem chtěl utéct do Jižní Korey. Já jsem to popíral a oni mě za trest bili a odpírali mi jídlo. Když mě propustili, sotva jsem se držel na nohou, byl jsem podvyživený a unavený,“ uvedl, že měsíce nabíral ztracenou sílu a pak začal pracovat v uhelném dole.  

„Platili mi v rýži, žádné peníze jsem nedostával. Bylo to hrozné, denně docházelo k sesuvům tunelů, viděl jsem, jak moji kolegové přicházeli o nohy a ruce. Když byl v dole zavalen můj přítel, věděl jsem, že musím utéct,“ vypověděl na videu, kde připojil: „Neměl jsem ani jídlo, ani pití a bylo mi jasné, že pokud mě chytí, zabijou mě. Musel jsem to ale risknout.“

Popsal, jak nasedl na vlak mířící do hraničního města, vojáci ho ale chytili a zavřeli do cely v jednom z vagonů. „Viděl jsem, že je tam otevřené okno. Když vlak začal zpomalovat, vyskočil jsem a dal jsem se do běhu. Utíkal jsem několik hodin, pak jsem dorazil k řece, byla to jediné, co mě dělilo od Číny a svobody,“ řekl. Charles počkal, až se setmí, pak se pokusil řeku přeplavat.

„Uklouzl jsem na kameni a vykřikl, okamžitě jsem slyšel stráže. Křičeli, že pokud se nevrátím, zastřelí mě. Neváhal jsem, buď mě zabijí tady, nebo v táboře, a plaval jsem dál,“ uvedl.

Americký pocit bezpečí

„O pět minut později jsem byl v Číně, tři dny jsem šel a pak jsem zkolaboval uprostřed cesty. Usmálo se na mě štěstí. Našel mě hodný muž a pomohl mi kontaktovat americký imigrační úřad, ten mi vydal vízum do Spojených států. Když jsem vystoupil v Kalifornii z letadla, cítil jsem se poprvé za svůj život v bezpečí,“ popsal svou cestu.

Charles vystudoval střední školu a nyní pracuje jako šéfkuchař v sushi restauraci. „Těch posledních pět let tady ve Státech nebylo lehkých, ale v porovnání se Severní Koreou je to pohádka,“ dodal. O své zkušenosti promluvil v souvislosti s připravovaným setkáním mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, ke kterému má dojít 12. června v Singapuru.

Summit v ohrožení

Severní Korea minulý týden pohrozila zrušením setkání s USA. Důvodem je nejen tlak ohledně jaderných zbraní, ale i americko-jihokorejské vojenské cvičení. KLDR kvůli tomu minulý týden přerušila jednání se svým jižním sousedem. Kim a jeho vláda rovněž nebyli spokojeni s tím, že bezpečnostní poradce John Bolton ve spojitosti s jejich denuklearizací navrhl tzv. libyjský model, tedy typ jaderného odzbrojení, kdy je dosaženo „úplné, ověřitelné a nevratné demontáže“ jaderných zbraní.

USA však nadále pokračují s přípravami na summit. „Oficálně nic zrušeno nebylo,“ nechal se včera slyšet americký ministr financí Steve Mnuchin. Trump a jeho poradci se však obrátili na své zahraniční spojence a společně řeší, zda pokračovat v přípravách červnové schůzky. Jako první bude jednat s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Trump vyzval k uzavření čínských hranic

„Uvidíme, zda k setkání dojde. Na denuklearizaci ale trváme,“ řekl minulý týden Trump. Pokud Kim dostojí dohodě o ozbrojení, USA mu zajistí „velmi silné“ bezpečnostní záruky. „Se závěrečným výsledkem, pokud se dohodneme, bude Kim velmi spokojený. Jeho zemi to navíc pomůže ekonomicky,“ nechal se slyšet Trump.

Trump rovněž spekuloval o tom, že za Kimovou „zpátečkou“ v otázkách jednání se Soulem a Washingtonem stojí jeho překvapivá návštěva Číny. Proto prezident vyzval Čínu, aby uzavřela své hranice s KLDR, alespoň prý do té doby, než bude s Kimem uzavřena jaderná dohoda. Uzavření hranic by zvýšilo ekonomický tlak na KLDR a přimělo by Kima vrátit se k vyjednávacímu stolu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 23. května 2018 23:24 )

 No trochu se o vyzivu zajimam takze to co pan vypravi je jednoznacna lez,pokud by jedl pouze to co rikal vypadal by rozhodne jinak.Propaganda jede na plne obratky😕😎

Zobrazit celou diskusi