Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Synové migranta udělali terno. Jsou z nich šéf vnitra, finančníci i majitel supermarketu

Autor: Darina Jíchová - 
7. května 2018
17:45

Když po skandálu kolem přísné imigrační politiky odstoupila z postu ministryně vnitra Amber Ruddová, na její místo nastoupil syn pákistánského řidiče autobusu Sajid Javid (48), který do té doby působil jako šéf resortu pro místní samosprávu. Uvedl, že obětí tvrdé britské imigrační politiky se mohl stát i jeho otec, strýc, nebo on sám. Nicméně on a jeho bratři to v Británii dotáhli daleko. Bratři Sajida Javida jsou úspěšní na poli financí a jeden vlastní řetězec supermarketů, napsal deník Daily Mail.

Bratři Javidovi vyrostli v anglickém Bristolu, v sedmi bydleli v malém dvoupokojovém bytě. Sajid je nyní britským ministrem vnitra, jeho o rok mladší bratr Basit (47) slouží jako policejní šéf v okrsku West Midlands.

Nejmladší Atif (43) je úspěšný investor, dva nejstarší bratři Chálid (49), finanční poradce, a Tariq (51), majitel supermarketového řetězce, začínali jako bankéři. Jejich majetek je odhadován na miliony liber.

Když jejich otec Abdul emigroval z Pákistánu do Británie, živil se až do své smrti jako řidič autobusu. „Jeho denní plat byl necelých 30 korun,“ uvedl Sajid. „Zemřel před 4 lety na rakovinu, mrzí mě, že se nedožil mého nástupu do funkce.“ Sajid je prvním členem etnické menšiny, který se stal ministrem vnitra.

Investor a policista

Stejně jako někteří z jeho bratrů začínal jako bankéř. Jedinou výjimku tvoří Basit, který se v 17 letech přidal k námořnictvu a bojoval ve válce v Perském zálivu. Pak nastoupil k policii, rychle postupoval nahoru v hierarchii a dnes slouží jako policejní šéf a taktický velitel zásahové jednotky. Basit promluvil o nedostatku policejních sil a škrtech v rozpočtu, kterým teď britská policie čelí. Vyjádřil lítost nad tím, že mezi strážníky není více členů etnických menšin, například Asiaté nebo muslimové.

Nejmladší z pětice bratrů Atif pracuje v Bristolu jako investor a realitní makléř. Ve své práci je velmi úspěšný, jeho zisky přesahují miliardy korun. Uvedl, že se svým bratrem často řeší problémy britského trhu s nemovitostmi. „Bratr byl dlouho tajemníkem ministerstva pro stavebnictví a územní plánování, je přirozené, že na situaci na trhu přijde řeč.“

Spolupráce mezi bratry

Když byl Sajid ve funkci tajemníka ministerstva pro stavebnictví a územní plánování, zasadil se o lepší ochranu pro nájemníky bytů a domů. Poskytl jim větší jistoty, že jejich smlouvy nebudou bezdůvodně vypovězeny, není jasné, zda na jeho jednání měl vliv jeho mladší bratr.

Chálíd (49) pracuje jako finanční poradce, začínal ve společnosti AXA a následně spolupracoval s několika mezinárodními bankami. V roce 2015 ho britské noviny označily za jednoho z nejlepších finančních poradců. Nejstarší Tariq (51) dlouho působil jako bankéř, v současnosti je podle Daily Mailu vlastníkem řetězce supermarketů.

 

mandat ( 8. května 2018 15:43 )

Anglie jde do haje.

sores ( 7. května 2018 18:27 )

Množí se jak krysy čmoudi od.po.r.ný, co nevidět jim Evropa bude patřit!!!

zapletalikovi ( 7. května 2018 18:11 )

No a? Tak čestná vyjímka. Já spíš vidím, že jich bylo pět. Takže se množí geometrickou řadou.

Zobrazit celou diskusi