Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moskva: Jed pro špiona mohl být z Česka. Absurdní, bouří se ministři i Hrad

Autor: ČTK, zst - 
17. března 2018
17:49

Nejpravděpodobnějším zdrojem smrtící látky typu novičok je podle ruské diplomacie Česká republika, Slovensko, Británie nebo Švédsko. Nad USA jako možným původcem visí otazník. Proti tvrzení se okamžitě ohradilo české ministerstvo zahraničí v čele s Martinem Stropnickým (ANO) i ministerstvo obrany, které vede Karla Šlechtová (za ANO). Za nesmyslné ho má i Pražský hrad. Čeští chemici mimo jiné analyzovali látku, kterou byl otráven ruský špion Sergej Skripal a jeho dcera. Nejpravděpodobnější je právě novičok.

Jmenované země, tedy i Česko, podle mluvčí Marii Zacharovové od konce 90. let provádějí „intenzivní výzkum látek z projektu Novičok“. Podle dosavadních zpráv z ruských a západních zdrojů byla smrtící substance novičok vyvinuta a vyrobena v Sovětském svazu v 70. nebo 80. letech minulého století.

Na území Sovětského svazu či v dobách jeho existence ani v éře Ruské federace nebo na jejím území se nikdy neprováděly výzkumy, jejichž skutečné nebo kódovací jméno bylo novičok,“ prohlásila podle agentury Interfax Zacharovová. Žádné takové jméno nebylo podle ní patentováno a nebylo ani využito „jako symbol, šifra nebo kód“.

Proti tvrzení ruské strany se postavil ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO). Ten připomněl, že podobné falešné zprávy se objevily nedávno na dezinformačním webu Sputnik.

Za absurdní má obvinění i ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová, do jejíž gesce spadají armádní chemici. 

Na žádost o reakci Pražského hradu napsal Blesk Zprávám mluvčí Jiří Ovčáček stroze: „Musíte se zeptat některého z českých odborníků na chemické zbraně.“ Prezident Zeman se ale zatím zřejmě nebude do případu vměšovat. Podle Ovčáčka jde o záležitost ministerstva zahraničí a obrany, aby se k obvinění postavila. „Považuji toto obvinění České republiky za zcela nesmyslné,“ konstatoval nicméně hradní mluvčí.

Snaha o odvrácení pozornosti?

Prohlášení ruské mluvčí odporuje dosavadním informacím západních, ale i ruských expertů včetně těch, kteří byli přímo zapojeni do výzkumu a vývoje sovětských chemických zbraní. Podle muže označovaného za tvůrce látky novičok Vila Mirzajanova probíhal její vývoj v éře SSSR na území sovětského Uzbekistánu. Mirzajanov z Ruska v 90. letech emigroval a žije nyní v USA.

Podle nedávné informace listu Kommersant nervově paralyzující látku novičok vyvinuli pracovníci ruského Státního vědecko-výzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT) koncem 80. let minulého století. Za výsledek své práce dostali Leninovu cenu, jedno z nejvyšších sovětských vyznamenání.

„Nikdy v SSSR ani v Ruské federaci nebylo slovo novičok v souvislosti s vývojem chemických substancí použito,“ řekla Zacharovová v ruské televizi a své tvrzení označila za „klíčové“. Název, který je ruským výrazem pro slovo nováček, „byl použit pro chemickou součást a pro materiál otravné látky na Západě“, dodala.

Interfax cituje slova ruského zástupce v Organizaci pro zákaz chemických zbraní Alexandra Šulgina, podle nichž v 90. letech agenti západních tajných služeb vyvezli z Ruska skupinu tamních chemických expertů spolu s dokumentací a rozpracovanými studiemi ze sovětské éry. Podle Šulgina na Západě vývoj pokračoval „a bylo dosaženo jistých výsledků“. Konkrétně prý šlo o laboratoře v USA a v Británii.

Ohradili se už i Slováci

I slovenské ministerstvo zahraničí už odmítlo spojování své země s chemickými zbraněmi a s jejich použitím. Mluvčí ministerstva Peter Susko to sdělil na dotaz ČTK. Londýn tvrdí, že touto substancí byl před dvěma týdny v Británii otráven bývalý ruský vyzvědač v britských službách i jeho dcera; oba jsou v kritickém stavu. Podle mluvčí slovenského ministerstva obrany Danky Capákové slovenská armáda zmiňovanou látkou nedisponuje.

„Útok na Skripala odsuzujeme a kategoricky odmítáme, že by s ním Slovenská republika měla cokoli společného. Rozhodně odmítáme, aby bylo Slovensko jakkoli spojováno s chemickými zbraněmi (…) a jejich použitím,“ uvedl Susko.

Slovenské ministerstvo obrany zároveň odmítlo, že by slovenské ozbrojené síly disponovaly látkou novičok. „Pro výcvikové účely máme přesně stanovená množství standardních bojových látek, která jsou přísně kontrolována,“ sdělila Capáková. Dodala, že Slovensko pravidelně podstupuje kontroly v rámci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Po Česku a Slovensku podobně reagovalo i Švédsko.

marais ( 18. března 2018 09:17 )

Moskva ukázala na více států, kde ten sajrajt mohli mít. Jisté je, že naši chemická vojenská buňka má své zkušenosti s kde čím.

pingI ( 17. března 2018 23:12 )

A zase jseš vedle jak neJedle

pingI ( 17. března 2018 22:27 )

Hele úchyle putnam. Jseš úchyl na entou, co to cpeš svý žvásty i pod Kapku naděje musíš silně trpět nezdary na Hradě.

ovartovar ( 17. března 2018 21:20 )

Vyjádření se právě peče na 220

astalavista ( 17. března 2018 21:02 )

Tam nemají pro strach čas, na Hrad se vrátil českočínský tým, zpráva bude až v týdnu. Protože pohádku pro národ musí sepsat.

Zobrazit celou diskusi