Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Merkelová s Macronem v případu otráveného ruského exšpiona Skripala spojí síly

Autor: ČTK, nkov - 
16. března 2018
20:50

Německá kancléřka Angela Merkelová bude s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem řešit vhodnou reakci na útok nervově paralytickou látkou na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Británii. Merkelová to uvedla v Paříži, Londýn z akce viní Rusko. Kancléřka před jednáním se šéfem Elysejského paláce dodala, že na tento fakt „ukazuje mnoho stop“ a že je to „velmi těžká situace“.

Merkelová si zvolila Francii jako místo své první oficiální návštěvy po svém středečním opětovném zvolení kancléřkou, kterému předcházely měsíce politických vyjednávání. Podle politologů, které citovala agentura AFP, Macron na tento den dlouho čekal, aby mohl s kancléřkou probrat své ambiciózní evropské reformy.

Hlava Francie v pátek v této souvislosti navrhla vytvořit „jasný a ambiciózní“ itinerář reforem do konce června.

„Francouzsko-německý motor nesmí zpomalit“

Agentura AFP poznamenala, že schůzka se koná za situace, kdy EU čeká odchod Británie z bloku, v Itálii nedávno vyhrály volby antisystémové strany a Španělsko se potýká s katalánskou krizí. „Francouzsko-německý motor si tak nemůže dovolit zpomalit, pokud chce, aby jeho evropský projekt pokročil,“ napsala AFP.

Ne všem zemím EU se vedení francouzsko-německého tandemu zamlouvá, uvedla agentura. A citovala vyjádření nizozemského premiéra Marka Rutteho. „Neznamená to, že my, ostatní země EU, považujeme za dobré všechno, na čem se Němci a Francouzi shodnou. Že na to jen kývneme,“ řekl v pátek Rutte v jednom rozhovoru. V něm měl komentovat návštěvu Merkelové ve Francii. Podle AFP dodal, že tím míní především návrh na vyšší příspěvky jednotlivých zemí do unijního rozpočtu a plán na vytvoření pozice ministra financí eurozóny.

Antonin Blaha ( 16. března 2018 23:23 )

 Kdepak jsem to uz slysel? Uz vim jine obsazeni sasku ale vec velmi podobna,chemicke zbrane v Iraku ktere se mimochodem nikdy nenasli.Idioti opravdu si myslite ze vam jeste nekdo veri?😎

rudyptak48 ( 16. března 2018 21:38 )

Macron to s babičkami umí, jednu má doma.

makmark ( 16. března 2018 21:07 )

 Blesku, Blesku... Kdybys do titulku napsal, ze ti dva se pomatli na rozumu, tak bych te cetl častěji

Zobrazit celou diskusi