Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Snad je naživu, říká rodina chlapce (15) ze ztraceného trajektu. Kdo může za nehodu?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. února 2018
13:56

Mezinárodní pátrání po trajektu, který před dvěma týdny zmizel v Pacifiku, bylo ukončeno. Na palubě se nacházelo asi sto cestujících, mezi nimi i 23 dětí. Záchranáři zatím objevili pouze sedm přeživších, kteří vypověděli, že loď se potopila. Rodiny dětí žádají po vládě odpovědi, chtějí vědět, co se stalo a zda je ještě naděje, že někdo další z lodi přežil. Informoval o tom deník The Guardian.

Loď Butiraoi, která zajišťovala spojení mezi dvěma kiribatskými ostrovy, vyplula 18. ledna a do cíle plavby dlouhé asi 250 kilometrů měla dorazit o dva dny později, ale nestalo se tak. Jako pohřešované bylo plavidlo – dřevěný katamarán o délce 17,5 metru – nahlášeno až v pátek 26. ledna. Dnes bylo pátrání, do kterého se zapojily hlídky z Kiribati, Fidži, Nového Zélandu, Austrálie a Ameriky, odvoláno.

Přes týden ztracený trajekt hledaly lodě a letadla, podařilo se objevit pouze jeden záchranný člun se sedmi pasažéry. V posledních dnech bylo na radaru zachyceno jen pár kanystrů a mezinárodní pátrání bylo proto ukončeno. Trajekt budou nyní hledat jen čtyři kiribatské lodě.

Rodiny stále mají naději

Na trajektu se plavil i patnáctiletý Phillip Bonteman, jeho rodina stále doufá, že záchranáři chlapce v pořádku najdou. „Je tak mladý. Bolí nás pomyšlení, že bychom měli přijít o člena naší rodiny,“ sdělila médiím jeho teta Sally Morrisonová. „Doufáme, že je naživu, nevíme, co se stalo, jestli se loď potopila, nebo jen někde uvázla,“ dodala.

Rodiny pohřešovaných kritizují vládu za to, že už roky naprosto přehlíží bezpečnost místních trajektů. Pobouřilo je i to, že vládě trvalo šest dní, než zavolala na Fidži a Nový Zéland, aby požádala o pomoc při pátrání po lodi. Bez novozélandského letounu vybaveného radarem by nikdy neobjevili ani těch sedm trosečníků. Spousta lidí vypověděla, že trajekt rozhodně nebyl ve stavu, aby bezpečně zvládnul cestu na otevřeném moři.

Je vina na straně vlády?

Kiribatský prezident Tanibi Mamu zatím neuspořádal žádnou tiskovou konferenci, aby odůvodnil, proč nechal odvolat mezinárodní pátrání, zvláště pak letadla. Bývalý prezident Anote Tong uvedl, že potopení lodi otřáslo celým národem. „Tohle je ta největší katastrofa, která nás za poslední dobu potkala. Lidé jsou rozzuření a je pochopitelné, že hledají viníka. Vláda musí vysvětlit, proč tak učinila a nechat celou věc prošetřit,“ řekl tisku. Mamu oznámil, že vyšetřování nehody už začalo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi