Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pátrání po ztracené lodi pokračuje: Pohřešuje se stovka lidí, měli šanci přežít?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
30. ledna 2018
15:20

V oblasti tichomořského ostrovního státu Kiribati bylo obnoveno pátrání po až stovce cestujících z trajektu, který v Pacifiku ztroskotal před týdnem. Pátrací operace byla obnovena poté, co novozélandští vojáci v neděli našli sedm přeživších v záchranném člunu. Do akce se nyní zapojí i Austrálie a Spojené státy.

Loď Butiraoi, která zajišťovala spojení mezi dvěma kiribatskými ostrovy, vyplula 18. ledna a do cíle plavby dlouhé asi 250 kilometrů měla dorazit o dva dny později, ale nestalo se tak. Jako pohřešované bylo plavidlo - dřevěný katamarán o délce 17,5 metru - nahlášeno až minulý pátek. Přeživší uvedli, že se loď potopila.

Sedm zachráněných, po dalších se pátrá

Podle původních informací vezl trajekt asi 50 pasažérů. Kiribatský prezident Tanibi Mamu ale prohlásil, že na lodi bylo pravděpodobně cestujících dvakrát tolik, tedy až stovka. V záchranném člunu byli v neděli nalezeni tři muži, tři ženy a 14letá dívka. Skupina strávila v záchranném člunu na přímém slunci a bez vody několik dní.

Pohřešovaná loď Butiraoi. Pohřešovaná loď Butiraoi. | reprofoto/twitter

Představitel novozélandských vzdušných sil Darryn Webb uvedl, že posádka záchranného letadla zachytila člun na radaru. Další cestující z trajektu zatím nalezeni nebyli. Přestože šance na jejich nalezení jsou velmi malé, bylo pátrání obnoveno. Kromě záchranářů z Nového Zélandu a Fidži se do něj nově zapojí také záchranné týmy Austrálie a USA se svými letouny. Záchrannou akci však komplikuje odlehlost prohledávané oblasti.

Naděje na přežití rychle klesá

Prezident vyhlásil týden modliteb za pohřešované. Nechal se slyšet, že doufá, že se záchranářům podaří najít další přeživší. Greg Johnson, vedoucí koordinačního centra ve městě Lower Hutt, uvedl, že vojenský letoun P-3 Orion denně prozkoumá prostor větší než Nový Zéland. Zatím bezvýsledně.

Lidé ze záchranného člunu vypověděli, že k potopení došlo tak rychle, že si nestačili s sebou nic vzít, ani ke člunu připojit motor. Není jasné, proč k potopení došlo. Několik lidí se však domnívá, že trajekt nebyl v dobrém stavu a plavbu na rozbouřeném moři nemohl vydržet.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi