Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Němcům kvůli migrantům strmě stoupl počet bezdomovců. Expert viní Merkelovou

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. listopadu 2017
07:37

V Německu se od roku 2014 do loňska zvýšil počet bezdomovců o 150 procent. Více než polovinu z přibližně 860 tisíc osob bez trvalého přístřeší tvoří nyní migranti. V příštím roce se mohou řady bezdomovců rozrůst na 1,2 milionu lidí. Vyplývá to ze statistiky, o které informoval list Die Zeit.

Data zveřejnila více než 60 let působící sociální organizace Pracovní sdružení na pomoc nebydlícím (BAG W). Mezi bezdomovce řadí osoby bez trvalého bydlení – lidi na ulici i ty, kteří jsou nuceni přespávat v nouzových ubytovacích zařízeních, kde mohou být jen omezenou dobu.

Statistika BAG W za loňský rok ukazuje, že mezi bezdomovci bylo kolem 440 tisíc uprchlíků. Skupinu osob bez přístřeší, která nezahrnuje migranty, tvořilo 420 tisíc, což je o čtvrtinu více oproti roku 2014. Na ulici žilo podle BAG W přibližně 52 tisíc osob, tedy o třetinu více než před třemi lety. Jsou mezi nimi i občané jiných členských zemí Evropské unie.

Ředitel BAG W Thomas Specht řekl, že situaci zhoršilo rozhodnutí, kterým kancléřka Angela Merkelová v roce 2015 vpustila do země téměř milion uprchlíků. Hlavní příčinu problému ale vidí ve špatné bytové politice a v nedostatečném boji s chudobou. Kritizuje například, že obce a spolkové země odprodávají svůj bytový fond soukromým investorům. To podle něj mnohým lidem znesnadňuje přístup k cenově dostupnému bydlení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině